Bosna i Hercegovina

Održan sastanak o izgradnji autoceste Orašje-Tuzla-Maoča

U Gradskoj upravi Tuzle održan je radni sastanak sa temom započetih i planiranih aktivnosti na izgradnji autoceste Orašje- Tuzla, dionice Tuzla-Maoča.Na sastanku su prisustvovali , izvršni direktor JP Autoceste Federacije BiH, Ešef Džafić, PredsjednikKomisije za saobraćaj, Komunikacije  za saobraćaj pri Predstavništvu Parlamentarne Skupštine BiH, Jasmin Imamović koji je poduzeo korake na organizovanju ovog sastanka i domaćin sastanka v.d. gradonačelnik Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić sa saradnicima.
Kako je istakao izvršni direktor JP Autoceste Federcije BiH , Ešaf Džafić , gradnja ove autoceste , od Mihatovića do Previla očekuje se u dugoj polovini tekuče godine, Vlada FBiH je obezbijedila sredstva za izgradnju ove autoceste u iznosu od 134.000.000.KM,kao i sredstva za prorektoraciju i ekspropiraciju.Sada je do dinamike i požrtvovanosti svih učesnika. Uposlenici  i čelnici Grada Tuzle su učinili mn ogo toga sa svoje strane da dođemo u ovu fazu izrade projektne dokumentacije pa samog čina početka gradnje naglasio je Izvršni direktor JP Autoceste Federacije BiH ,Ešef Džafić.
Posebno je direktor Džafić istakao da je Vlada Federacije BiH donijela odluku o proglašenju Javnog interesa u zoni ekspropiracije, biće izvršene i pravične naknade, ne očekuju se problemi na području Mihatovića koje najavljuju pojedinci jer imamo u toj oblasti veliko iskustvo.

Prema riječima bivšeg gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, preko 20 godina očekujemo da Tuzla dobije bar metar autoputa , ističući značaj povezivanja dobrim putnim pravcima.Važan je prvi korak, dionice autoputa od Mihatovića do Previle , važan je za državu BiH i regiju.Ovaj kanton je najmnogoljudniji u BiH i kada se dodaju Brčko Distrikt i Posavski kanton ove najmnogoljudnije regije.Važno je za oba entiteta, dionice dijela puta Sarajevo-Beograd , koji prolazi kroz Bijeljinu, Brčko, Orašje , Tuzlu i Žepče.Važno je da se povežemo sa Zenicom , granicom rijekom Savom i dijelom Sjeveroistočnom BiH, gdje živi oko milion ljudi. Zahvalan sam na  ovom sastanku, izvršnom direktoru JP Autocesta FBiH , čitavoj ekipi na projektovanju , te pravnicima, ističe predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije pri Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Jasmin Imamović.
Danas je istorijski dan za Tuzlu, istakao je v.d. gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić i zahvalio se direktoru Džafiću i predsjedavajućem Komisije za saobraćaj  i komunikacije u Predsjedničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, Jasminu Imamoviću . Ovo je značajan kapitalni projekat s obzirom na njegove pozitivne aspekte, a počinjemo sa realizacijom ovog projekta, Vlada FBIH je obezbijedila sredstva za ovu investiciju, a sve gradske službe će raditi punim kapacitetom , kako bi se   što prije završio  ovaj proces ekspropiracije koji je jedan od preuslova za početak izgradnje.
Posebno mi je drago što ovaj utoput počinje iz Tuzle jer su to naši sugrađani to zaslužili, naglasio je Lugavić. 

Duška REBIĆ

Related posts

Obilježena 31.godišnjica odbrane grada Tuzle na Brčanskoj Malti

Dijaspora BiH Administrator

Osmorka zasjeda u ponedjeljak, Konaković spreman i odustati od pozicije ministra vanjskih poslova

Dijaspora BiH Administrator

Majstor koji je posao bravara pretvorio u umjetnost: Jakubovih skulptura ima širom svijeta

Dijaspora BiH Administrator

Transparency International: BiH druga najlošije rangirana zemlja u Evropi po stanju korupcije

Dijaspora BiH Administrator

Vojin Mijatović: Nema koji međunarodni predstavnik ne zove, evo ponude za opoziciju u RS

Dijaspora BiH Administrator

Koliko ljudi se odjavilo iz BiH u posljednjih 10 godina i iz kojih mjesta

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment