Sport

Održan “Izbor sportiste godine Tuzla za 2022” godinu

Grad Tuzla je prepoznatljiva po bogatom sportskom tradicijom koja ove godine održava Izbor sportiste godine  Tuzle u kontinuitetu već 60-ti put.I ove godine organizatori su učinili sve da ova manifestacija protekne na vrhunskom nivou. Izbor sportiste godine je održan na najsvečaniji način u Narodnom pozorištu Tuzla u prepunoj Sali u kojoj su prisustvovali mnogobrojni sportisti koji su prepoznatljivi I danas u našem gradu, ali i oni sadašnji čije ime je već odavno zabilježeno i  koji  su sa nestrpljenjem očekivali željno da budu proglašeni za najbolje.
Sportski Savez Grada Tuzle i ove godine je najbolje sportiste birao po jedinstvenom Pravilniku Olimpijske, neolimpijske sportove razvrstane u dvije kategorije , kao i sportove iz paraolimpijske porodice.
Posebnost svečanosti bio je Plesni klub Flamenko i Denis Trio koji su sa svojim numerama oduševili sve prisutne i pobrali velike aplauze.
Zadovoljstvo nije krio na svečanom obraćanju gradonačelnik Grada Tuzle,Zijad Lugavić koji se obratio prisutnima i govorio o značaju sporta u našem gradu.Prisutnima se obratila i predsjedniuca Gradskog vijeća Nataša Perić sa svojim viiđenjem sporta ove godine.Posebnost je bili proglašenje najboljih sportista jer su svi očekivali da dobiju nagrade i budu proglašeni najboljima.
Stručni ocjenjivački Žiri su činili:Vinko Galešić(predsjednik) Samir Mačković, Dževad Šečerbegović, Muhamed Husanović, Mirela Osmanović, Jasenko Elezović, Edin Bakić, Hajrudin Trle, Svitlana Tinjić i Nevzet Alić su izabrali najbolje sportiste za prošlu godine 2022.
Najuspješnija sportska ekipa RK Sloboda su ponovo su pokazali da su jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva našeg Grada i ponos tuzlanskog rukometa. Po svojim rezultatima Rukometni klub Sloboda pokazuje u 2022 godini najbolje rezultate širom Bosne i Hercegovine.Rukometaši Slobode na međunarodnoj sceni su predstavljali naš grad i državu. Nastupili su u EHF Europen Cupu gdje su snage odmjerili sa grčkim Olympiacosom.Tuzla je tih dana živjela za rukomet.Crveno-crni i u novoj sezoni nastavljaju za pripreme, za osvajanje titule prvaka BiH,da ponovo opravdaju ponos tuzlanskog rukometa.
Najuspješnija juniorka , svestrana šampionka Melina Ibrahimović, karatskinja tuzlanskog kluba “DO” , najbolja juniorka Tuzle pokazala se i izvan granica naše zemlje, u crnogorskom Baru okitila se titulom prvakinje Balkana u kategoriji borbi, a zlatno odličje u borbama ponijela je na Prvenstvu BiH održanom u Modriči.Triling medalja , djevojka koja posjefuje položen crni pojas 1.dan, upotpunila je i u Kupu BiH  koji je održan u Sarajevu gdje je osvojila srebro. Melina je učenica Medicinske škole, jedan od najboljih sa prosjekom ocjena 5, 0.
Po ocjeni Stručnog žirija za sportistu godine proglašena je Stefani Krešić , članica Karate kluba “DO”Tuzla, Jedna od najboljih karaktiskinja u BiH , Stefani je reprezentativka BiH koja je u dosadašnjoj karijeri osvojila preko 400 medalja i 50 pehara. U svim uzrasnim kategorijama osvajala je medalje koje se u tim nivoima mogu osvojiti. U 2022.godini Stefani Krešić je postala prvakinja BiH u konkurenciji seniora i okitila se srebrenom na Svjetskim studentskim igrama održanim u turskom Koaceliju i osvojila u kategoriji +68 kg sedam mečevai osvojila svjetsku bronzu na kojoj je smotri učestovalo 1 105  takmičara iz 75 država svijeta. Osim što briljira u sportu Stefani Krešić je sjajna studentica na fronta,studira na Medicinskom fakultetu  u Tuzli na Odsjeku zdravstvenih studija (studij fizioterapije) , ali i na Fakultetu za tjelesni odgoj I sport. Pored toga, Stefani Krešić je i najbolji sportista našeg grada za 2022.godinu, koju nazivaju kraljicom tatamija.
Oficijelni olimpiski sportovi-najuspješniji seniri /seniorke preko 18 godina: su Amina Fejzić KBS “Tuzla”, Amila Bečirović KRSG “Sloboda” , Rusmir Malkočević  Atletski klub “Sloboda Tehnograd “Tuzla, Husein Selimović BK “Tuzla.
Najuspješniji junior/juniorke do 18 godina:
Melina Ibrahimović Karate klub “DO”, Esma Huskanović KRSG “Sloboda”, Edin Mulalić Teniski klub “Sloboda” Tuzla, Nagrada za životno djelo-Zlatko Saračević
Faris Sinanović KBS “Tuzla”, Mahir Butković Teniski klub “Sloboda” , Dženita Hasić Krate klub “DO” , Amela Mehmedović BK “Zmaj od Bosne”, Zerina Vrabac Plivački klub “Zmaj- Alpam”
Konkurencija trenera: Lejla Ferhatbegović Dizdarević KK” Winer”, Anto Krešić Karate klub “DO” , Svitlana Tinjić KSRG Sloboda”, Una Selman-Žilić KBS “Tuzla”.
Najuspješnije EKIPE: Rukometni klub “SLOBODA” Tuzla , KBS “Tuzla” Tuzla, Biciklistički klub “Zmaj od Bosne “Tuzla
Prepoznati olimpijski i ostali sportovi-najuspješniji seniori: Rijad Memić Ving Tchun Fu Klub “Panther “ , Sanjin Čulum TŠK” Sloboda”, Abdul Samed Hakić –Sloboda Tuzla Hilti BJJ Mma &No Gi Tuzla , Diana Anić –Ving Tchun Kung fu klub “Panther” , Kenan Bajraktarević –Sloboda Tuzla Hilti BJJ Mm& No G Tuzla , Nikola Pavljašević AK “Sloboda Tehnograd” Tuzla
Konkurencija ekipa.Ving Tchun Kung Fu Klub “Panter”, Kuglaški klub “Sloboda” Tuzla, Sloboda Tuzla Hilti Bjj , Mma  No.Gi
Konkurencija trenera; Mirsad Nokto Ving Tchun Fu Klub “Panter” Mirza Karač –Sloboda Tuzla Hilti Bjj Mm & No Gi ,   Najuspješniji profesor tjelesnog odgoja i sporta -Hamdija Tirić ,Najuspješniji sportski radnik- Hamdija Hajdarhodžić RK “Sloboda” Tuzla ,Najuspješniji sportski radnik-  Jasenko Elezović RSD “Sloboda “Tuzla
Kategorije iz oficijelnih paraolimpijskih sportova : Najuspješniji sportista -Vahidin Džinić –Streljačkinvalidski Klub “Tuzla”, Najuspješnija ekipa- Streljački invalidski klub “Tuzla”, Najuspješniji trener- Mirsad Hasić Streljački invalidski klub “Tuzla” , Najuspješniji sportista –Edis Kasumović –Karate klub “Student” .
Kolos velikog srca –Nagrada za životno djelo –Legenda-Zlatko Saračević.
Najuspješniji sponzori u sportu- BH Telecom d.d.Sarajevo Direkcija Tuzla, TEHNOGRAD – Tehnograd  doo za građevinarstvo i inžinjering Tuzla , Gradska Ćevabdžinica LIMENKA Tuzla.
 

Pripremila: Duška REBIĆ

Related posts

Bivši je kadetski i U-19 reprezentativac Bosne i Hercegovine, definitivno napusito Zmajeve

Dijaspora BiH Administrator

Mustafa Hebib u 2022. godini okitio se brojnim medaljama: Ulazim u seniorsku konkurenciju, spreman sam za nove izazove

Dijaspora BiH Administrator

Sarajevo: Memorijalni kickboxing turnir “Braća Bašović” održava se u nedjelju 28. decembra

Dijaspora BiH Administrator

Paraplivačka elita ovog vikenda u Sarajevu

Dijaspora BiH Administrator

Mlada “osa” bosanskohercegovački pasoš zamjenila za slovenačku putovnicu

Dijaspora BiH Administrator

Uz sve još i po džepu: Đoković morati platiti i troškove suđenja

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment