Vijesti

nstitut za istraživanje genocida Kanada dostavio Tužilaštvu BiH prijavu protiv osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} dostavio je Tužilaštvu BiH prijavu protiv osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora, netrpeljivosti i zbog prevare međunarodnog suda, negiranja pravosnažnih presuda međunarodnih sudova i ponižavanju žrtava.
Ratni zločinac Dario Kordić javno je izjavio da bi ponovio monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima zbog čega je pravosnažno osuđen od Međunarodnog krivičnog suda za bivši Jugoslaviju na 25 godina zatvora.

IGK poziva Tužilaštvo BiH da na osnovu Zakona o krivičnom postupku BiH i na osnovu reakcija koje je IGK dobio od mnogobrojnih, izuzetno zabrinutih i uplašenih građana u i van BiH po hitnom postupku procesuira presuđenog ratnog zločinca Daria Kordića.IGK takođe od Tužilaštva BiH traži da se obrati službenim putem Međunarodnog sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije i provjeri mogućnost opoziva uslova za prijevremeni izlazak na slobodu iz zatvora Darija Kordića imajući u vidu da je prijavljeni osuđen na 25 godina zatvora, ali je pušten na slobodu nakon 15 godina zatvora.

IGK je danas obavjestio političke, akademske i druge subjekte u Kanadi o drastičnom negiranju međunarodne pravde i međunarodnog prava od strane presuđenog ratnog zločinca Kordića. Zatraženo je od premijera Kanade i nadležnih ministarstava u Vladi Kanade da Kanada kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira zatraži od nadležnih organa u BiH, ali i od internacionalnih institucija sankcionisanje presuđenih ratnih zločinaca koji prijevremenu slobodu koriste za ponovno izazivanje patnje žrtvama.

IGK još jednom informiše javnost da je u toku agresivni pokušaj revizije sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu u BiH. Formirane su plačene koalicije i grupe koje imaju zadatak da u bitnim centrima svjetske politike negiraju sudske, naučne i historijske činjenice o agresiji i genocidu, veličaju presuđene ratne zločine, rade protiv organizacija, zajednica i instituta koji se bore za istinu i pravdu.

IGK nastavlja svakodnevnu aktivnost protiv udruženih revizionista čiji je jasan cilj izjednačavanje žrtve i zločinca revizijom sudskih, historijskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu u BiH i glorifikacijom preusuđenih ratnih zločinaca.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Institut za istraživanje genocida pisao Justinu Trudeau, evo šta traže od njega

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Zaštitimo državu Bosnu i Hercegovinu od njenih rušilačkih kvazidiplomata

Dijaspora BiH Administrator

Tuzlak Nedim Habibić ubijen u Francuskoj, uhapšen 17-godišnjak

Dijaspora BiH Administrator

IGK i Bošnjačko kanadsko društvo Kalgari – Otvoreno pismo gradonačelnici kanadskog grada Kalgaria {Calgary}, Jyoti Gondek

Dijaspora BiH Administrator

Protesti za svoju domovinu: Emotivni govori na skupu u Ženevi

Dijaspora BiH Administrator

Maribor: Inicijativa o osnivanju Bosanskog Akademskog Društva u Sloveniji

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment