Pogledi

NOVA SNAGA ZA CRNU GORU SD, SDP I LP EVROPSKI SAVEZ

Piše: Božidar PROROČIĆ

U vremenu kada su mnoge demokratske, građanske i političke tekovine u Crnoj Gori pogažene i kada je sve jasnije da put kojim naša država sada ide predstavlja udaljavanje od Evrope, najavljeno formiranje Evropskog saveza koga čine SD, SDP i LP predstavlja pravi potez u objedinjenju političkih snaga koje su prisutne na sceni Crne Gore. Moramo se podsjetiti da sve tri političke opcije pripadaju nosiocima i nasljednicima nekadašnjih reformskih snaga i istaknutih boraca za bolju, pravedniju, građansku i multikulturalnu i antifašističku Crnu Goru. Formiranje ovog saveza je odličan i politički mudri potez. Građani razočarani u dosadašnje političke manipulacije i iznevjereni i obmanuti pod jakim naletom velikosrpskog nacionalizma, sigurno će se pridružiti snagama koje su uvijek bile na braniku Crne Gore i svih njenih demokratskih vrijednosti. Politička mudrost, sloga i jedinstvo su ono što između sebe u savezu treba da grade. Takođe, prevazilaženje svih ličnih sujeta, netrpeljivosti i neslaganja je dodatni iskorak u jačanju ovog bloka. Budućnost koja je pred nama nameće nam šansu i priliku da ne smijemo ćutati, već moramo svi zajedno biti aktivno uključeni u borbu za Crnu Goru na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Evropski savez ima jak potencijal da bude svetionik nade za sve one koji vjeruju u demokratske vrijednosti i evropske integracije. Ovaj savez može da ponudi novu viziju, političku stabilnost i progresivnu politiku koja će vratiti povjerenje građana u politički sistem. Naša zajednička borba za očuvanje građanskog, multikulturalnog i evropskog identiteta Crne Gore je od suštinskog značaja. Kroz jedinstvo i odlučnost, možemo prevazići izazove i stvoriti bolju budućnost za sve građane naše države. Evropski savez je korak naprijed ka toj svijetloj budućnosti, i zajedno možemo osigurati da Crna Gora ostane na putu ka evropskoj porodici naroda.

Formiranje Evropskog saveza predstavlja monumentalnu snagu koja će izdići Crnu Goru na njenom evropskom putu, pružajući stabilnost, prosperitet i integraciju u zajednicu naroda koji dijele iste vrijednosti demokratije, pravde i mira. Ovaj korak je ključan za budućnost naše zemlje, jer samo zajedno možemo ostvariti ciljeve koji će našim građanima donijeti bolji život i sigurniju budućnost.

Svjedoci smo da su navedene političke partije kroz prethodne decenije na najljepši i najsnažniji način se borile za očuvanje Crne Gore i svih njenih vrijednosti. Ne smijemo zaboraviti da su upravo te stranke, kroz zajedničke napore i odlučnost, očuvale našu kulturnu baštinu, suverenitet i identitet. Njihova borba je temelj na kojem gradimo našu evropsku budućnost a njihova vizija je vodilja koja nas usmjerava ka cilju integracije u Evropsku uniju. Sa ponosom se sjećamo njihovih pregnuća i sa još većom odlučnošću nastavljamo njihovim putem, jer samo kroz zajedničku saradnju i jedinstvo možemo ostvariti snove o boljoj i prosperitetnijoj Crnoj Gori. Ovo je trenutak kada moramo pokazati hrabrost i viziju, inspirisani riječima velikih vođa i rezultatima naših prethodnika. Evropski savez nije samo politički cilj, već i simbol naše posvećenosti vrijednostima koje definišu najbolji dio naše istorije i kulture. Zajedno, ujedinjeni u različitosti, možemo postići ne samo integraciju, već i trajni mir, napredak i prosperitet za sve naše građane.

Politička snaga nije samo u moći odlučivanja, već i u sposobnosti motivisanja drugih, i stvaranja zajednice i  okruženja u kojem svaka osoba može dati svoj doprinos. Naša snaga leži u jedinstvu, u zajedničkom radu na ciljevima koji su veći od pojedinačnih interesa. Danas, više nego ikada, potrebno je da pokažemo političku mudrost u suočavanju sa izazovima kao što su ekonomska nestabilnost, socijalne nepravde, rastući šovinizam. Snaga našeg društva mjeri se sposobnošću da odgovorimo na ove izazove na način koji promoviše solidarnost, održivost i inkluzivnost. Ujedinjeni u svojim naporima, možemo izgraditi bolju budućnost za sve, narode Crne Gore temeljeći naše akcije na mudrosti koja je vođena iskustvom, znanjem i vizijom boljeg sjutra. DA JE VJEČNA CRNA GORA 

Related posts

UKRAJINSKA BORBA-SIMBOL OTPORA FAŽIZMU NOVOG DOBA

Dijaspora BiH Administrator

Emir Ramić: Oni u i van BiH koji kritikuju Reisa zaboravljaju na genocid nad Bošnjacima, koji nije sankcionisan nego je nagrađen

Dijaspora BiH Administrator

POGLED IZ AMERIKE: SAD SMETA I EZAN SA NAŠIH DŽAMIJA

Dijaspora BiH Administrator

SRETAN VAM DAN BOŠNJAKA CRNE GORE, DRAGA BRAĆO!!!

Dijaspora BiH Administrator

URSD: Dijaspora može biti izuzetno važan faktor u kontekstu zagovaranja za Bosnu i Hercegovinu

Dijaspora BiH Administrator

POGLED IZ AMERIKE: IZNEVJERENA OČEKIVANJA OD MEĐUNARODNOG PREDSTAVNIKA CHRISTIANA SCHMIDTA 

Leave a Comment