Vaš stav

Niti je Dejton niti ’95: Razgovori da, Neum ne!

Predsjednici parlamentarnih stranaka u PS BiH dobili su dopis kojim se pozivaju da potvrde svoj dolazak u Neum 28. januara gdje će se u hotelu Marea voditi pregovori o Izbornom zakonu BiH i ograničenim promjenama Ustava BiH.

U BiH večeras dolaze američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i evropska predstavnica Angelina Eichhorst. Oni su posljednji put u Sarajevu bili krajem novembra i početkom decembra, a polovinom decembra otkazali su svoj dolazak jer nije bilo uslova za nastavak razgovora.

SDP BiH jasno je poručio da neće pregovarati o Izbornom zakonu BiH dok je država blokirana, ruše se njene institucije, jednostrano se prenose nadležnosti sa države na bh. entitet RS. Iako je prvobitno takvoj ideji se pridružila i SDA, vrlo brzo su se predomislili i poručili da će pristati na razgovore.  

No, ono što u ovom trenutku jeste problematično je da se razgovori izmještaju iz Sarajeva i daleko od zvaničnih institucija, prvenstveno Parlamentarne skupštine BiH gdje bi se bilo kakav dogovor trebao i ozvaničniti glasanjem u Parlamentu BiH. Za izmjene Izbornog zakona dovoljna je natpolovična većina, ali za izmjene Ustava BiH potrebna je dvotrećinska većina zastupnika.

Političke stranke još uvijek se ne oglašavaju da li će se odazvati razgovorima u Neumu, ali oni koji pristanu na takvu vrstu razgovora moraju biti svjesni da su saučesnici u potkopavanju legitimnih državnih institucija i samog Parlamenta BiH.

Međunarodni medijatori moraju znati da BiH nije u 1995. godini i da nije u pitanju novi Dejton, te da pritisak koji žele stvoriti u ovom trenutku ključnom za BiH, može izazvati samo negativan efekat.

Prilikom boravka u Sarajevu administratorica USAID-a Samantha Power vrlo jasno je poručila da predsjednik SAD Joe Biden očekuje da državne institucije profunkcionišu, a najbolji put je za to da se pregovori o Izbornom zakonu vode u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Pa ako je potrebno da danima sjede u toj zgradi neka tako i bude. Svi se sjećamo protesta za JMBG iz juna i jula 2013. godine kada su građani čak blokirali zgradu Parlamenta BiH, a zakon je vrlo brzo usvojen. 

U ovom aktuelnom slučaju kada se pregovara o Izbornom zakonu BiH i Ustavu BiH koji se tiču svih građana BiH nema nijednog razloga da se razgovori vode tajno i u privatnim hotelima, pored zvaničnih institucija. Toga trebaju biti svjesni svi predsjednici parlamentarnih stranaka i jasno tražiti da se razgovori vode u Sarajevu, ako smatraju da postoje uslovi za pregovore dok je država blokirana. 

Izgovori da se bježi od pritiska medija, javnosti ili bilo koje druge vrste pritiska ne mogu biti opravdanje za ovakav zahtjev stranaca.

Račun za sve eventualne odluke, a koje bi mogle ići na štetu države, položit će oni koji pristanu na ovakav način razgovora, ili eventualne dogovore po štetu Bosne i Hercegovine.

Nakon 26 godinima mira, nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma nema potrebe za „novim mirovnim pregovorima o Izbornom zakonu“. Država BiH jeste u ključnom trenutku, ali se vrlo jasno prepoznaju krivci za takvo stanje. Zato bi jedini ispravan odgovor predsjednika stranaka trebao biti – razgovori da, Neum ne.

Samo na takav način pokazali bi odgovornost prema državi BiH, njenim građanima, i na kraju prema svojim glasačima.         

Piše: A. Vrabac / Patria Niti je Dejton niti ’95: Razgovori da, Neum ne! (nap.ba)

Related posts

POGLED IZ AMERIKE: SARAJEVO OBILJEŽILO OPSADU A VUČIĆ POBJEDU

Dijaspora BiH Administrator

Natalyia Fiyalka otpravnica ambasade Ukrajine u Crnoj Gori: Odaziv dobrovoljaca je toliko velik da naša teritorijalna odbrana nema ni dosta oruža da sve odmah primi u svoje redove

Dijaspora BiH Administrator

ŽELJKO KOMŠIĆ U SJENI NEUMSKIH PREGOVORA

Dijaspora BiH Administrator

Obavijestili Savjet ministara i MVP BiH: Pobuna ambasadora i generalnih konzula BiH iz reda srpskog naroda

Dijaspora BiH Administrator

SRBI PIŠU AMERIMA: Zatvorite OHR – Schmidt je vehabija, otkrio ga Galijašević u Buća Potoku!

Dijaspora BiH Administrator

KRAJ DESPOTA IZ MOSKVE

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment