Pogledi

NEIZBRISIVA LJAGA NA VEČERNJAKOVOM PEČATU

Davanjem priznanja međunarodnim mentorima, koji otvoreno razgrađuju građanski multietnički karakter BiH, zamjenjuju ga etničkim i guraju BiH pod plašt Srbije i Hrvatske, koje su 90-ih izvršile agresiju na BiH, osuđene za UZP od kojeg ni do danas nisu odustale, jedna od najpopularnijih kulturnih manifestacija Večernjakov pečat je ozbiljno narušio stečeni ugled i tradiciju 

22. Večernjakov pečat održan 26.5.2023.g. mnogi su već zaboravili, ali ljaga koja je na njemu ostala davanjem priznanja i osobama koje su se ogriješile o žrtve agresije, o građane i državu BiH, nikad neće biti saprana. Time je nanesena i nepopravljiva šteta svima onima koji su zaslužno dobili priznanja u oblastima njihova djelovanja.

Ugled i uticaj Večernjakova pečata

Večernjakov pečat je jedna od najpopularnijih kulturnih manifestacija koja jednom godišnje promovira  dostignuća u 12 oblasti društvenog života BiH i odaje priznanje najzaslužnijm promotorima. Neki ga tretiraju kao najvažniji društveni događaj u godini. 

Po ranije utvrđenim kriterijima posebno zaslužna osoba i osoba godine može biti neko ko je rođen (a) u BiH, radi u BiH ili rođen (a) i živi izvan BiH, ali daje poseban doprinos BiH. A to su uspješni privrednici, vjerski autoriteti, politički i kulturni radnici, muzičari, sportisti, naučni radnici i obični ljudi iza kojih stoje njihova velika djela. U do sada održavanim manifestacijama pretežno su promovisane i nagrađivane osobe, iza kojih stoji njihov prepoznatljiv doprinos.

Tako su i na 22. Večernjakovom pečatu održanom 26.5.2023.g. pod motom “Pečat za mir” dodijeljene nagrade u 12 kategorija, za koje je bilo naimenovano 150 kandidata.

Priznanje za poseban uspjeh dobio je Frano Oreč, inžinjer rudarstva, za poduhvat mlada policajka Merima Čelik, humanost – Elmira Sefo, za religiju Orel Zakaljuk, ukrajinski svećenik iz Prnjavora i efendija Damir Peštalić, glavni srebrenički imam, za znanost i medicinu Nikica Gabrić, za zdravstvena dostignuća dr. Tomislav Mihaljević, za životno djelo Josip Muselimović, za kulturu – Amir, Aida, Amar i Aman Bukvić. Umjetnik godine je Goran Bogdan, gospodarstvenik godine je Mladen Milanović Kaja, sportaš godine je Nemanja Bilbija, političari godine su dopresjednici Rs Ćamil Duraković i Davor Pranjić,a osobe 2022.g. su euroatlanski lobisti za BiH Michael Murphy, veleposlanik SAD-a, Christian Schmidt, Visoki predstavnik u BiH i Johann Sattler, posebni izaslanik EU-e u BiH. Iako su davali i daju podršku hrvatskom i srpskom separatizmu, lobiraju za Hrvatsku i Srbiju, proglašeni su za lobiste za BiH. Večernjakov pečat promovisao ih je u lobiste za BiH. Ne samo da se nisu potvrdili kao lobisti za BiH, već ni kao mirotvorci, jer su pod motom za mir unosili nemir, a moto Večernjakovog pečat za 2002.g. bio je “mir”. Jedan od njih, Christian Schmid, je neustavnim izmjenama Izbornog zakona oživio aspiracije na Herceg Bosnu (koja po nekima asocira na NDH) i dao Čovićevoj HDZ-i upravu nad Federacijom i Državom BiH, a predstavnici MZ-e mu to odobrili. Time je postao njihov barjaktar. Bilo je verbalnih osuda sa više strana, ali su brzo zaboravljene, kao što bi se moglo dogoditi i sa istupom ratnog zločinca Darija Kordića, ako dopustimo Scmidtu i BH pravosuđu da nas i dalje potcjenjuju i igniorišu. 

Ovogodišnji Večernjakov pečat

Manifestacija održana 26. maja ove godine nije zadržala do sada stečen i sačuvan ugled. Profanisana je izborom za ličnost godine profanisanih lidera međunarodne zajednice, prije svega Međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, dobitnika nagrade Ante Starčević. Ugled manifestacije stvaran u periodu dužem od dva desetljeća, pod uticajem separatistićke politike HDZ-e, prodaje se za sitne pare, da se stekne naklonost stranaca koji su samo prolaznici, koje većina bh građana želi što prije ispratiti i zaboraviti. 

Kako po svemu izgleda, Večernjakov pečat više ne nagrađuje najbolje, već kupuje najprofitabilnije, od kojih se ima ili očekuje korist. 

Nisu slučajno ličnostima godine proglašeni Michael Murphy, Johann Sattler i Christian Schmidt. Da li zbog toga što su pomogli da se promijeni Izborni zakon BiH u korist Čovićevih separatista, osvoji vlast na nivou FBiH i države ili zbog očekivanih novih ustupaka koji se provode ili su u najavi? Večernjakov pečat se daje za doprinos miru, a oni ga nisu ojačali već pristrasnim djelovanjem ozbiljno i dugoročno narušili.

Priznanje i nagrada Murphyu, Schmidtu i Sattleru mora u najmanju ruku da zabrinjava sve one u zemlji i svijetu koji znaju da je Hrvatska koju nadređuju državi Bosni i Hercegovini osuđena za UZP, da je i Srbija posljenjom presudom Haga osuđena za UZP,  da obe dalje rade na razgradnji države BiH, a oni im daju podršku. 

Od prvih mjeseci 1992.g. svi u svijetu znaju, a ponajbolje SAD, UN-e, da je agresija na BiH izvšena po dogovoru iz Karađorđeva Milošević- Tuđman, da u BiH nije vođen građanski rat, da u BiH nije uspostavljen pravedan mir, da su nagrađeni agresori, da se svih proteklih 30 godina obmanjuje javnost i pokušavaju izjednačiti krivice za sve što se 1992-1995 dogodilo u BiH. 

Nakon što je MZ-a nagradila srpskog agresora sa Rs, hrvatskom pomogla da etnički očisti svoje područje, sada 30 godina kasnije Večernjakov pečat nagrađuje one koji podržavaju rezultate agresije i pokušavaju produbiti etničke podjele nastale u ratu. I Večernjakov pečat se pridružio onima koji osporavaju prava žrtava i   guraju im glavu u pijesak i prijete im sankcijama što pokušavaju doći do svojih prava. 

Večernjakov pečat je svjesno na jednom mjestu sakupio, podržao i promovisao one koji su pomogli separatistima HDZ-e BiH da osvoji vlast, nametnu svoje zakone i postanu neprikosnoveni u FBiH i u sprezi sa separatistima SNSD dominantni u državi.

Strah od narednog Večernjakovog pečata

Ako manifestacija Večernjakova pečata bude nastavljena iduće godine, što nije upitno, biti će iznenađenje ako među najzaslužnijim ne budu Lidija Bradara, Sanja Vlaisavljević…a političke ličnosti godine ne budu Cvijanovićka, Dodik, Tegeltija, Čović, Čavara…ili neko od izdajničke Trojke – Konaković, Nikšić…

Nakon još jedne devastracije mostarskog Partizanskog groblja, kojom se nastoje zatrti korijeni antifašizma, u Mostaru se i kroz Večernjakov pečat pokušava oslabiti i srušiti bastion odbrane od fašizma, separatizma i destruktivnih ideologija.  

Bruka koja se dogodila na 22. Večernjakovom pečatu ne smije pasti u zaborav. Ako je zaboravimo nemojmo biti iznenađeni ako iduće godine posebna priznanja dobiju “posebno zaslužni” sa crnih lista, za ličnosti godine budu proglašeni ratni zločinci, a jedan od njih bude ratni zločinac Dario Kordić.

Burlington, 14. juna 2023.           Zijad Bećirević

Related posts

POGLED IZ AMERIKE: (NE) OČEKIVANA PRESUDA USTAVNOG SUDA BiH

Dijaspora BiH Administrator

UKRAJINSKA POBJEDA U HERSONU POČETAK KRAJA PUTINA

Tegeltija traži da Njemačka etnički ‘očisti parlament od Bošnjaka’ po uzoru na RS!?

Dijaspora BiH Administrator

RUSKA OKUPACIJA UKRAJINE-PORAZ PUTINA

Dijaspora BiH Administrator

POGLED IZ AMERIKE: IZNEVJERENA OČEKIVANJA OD MEĐUNARODNOG PREDSTAVNIKA CHRISTIANA SCHMIDTA 

POGLED IZ AMERIKE: SAD SMETA I EZAN SA NAŠIH DŽAMIJA

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment