Naši u tuđini

Nakon uspjeha u biznisu i menadžmentu, Đemila Talić Gabriel u Australiji usavršava znanje u oblastima međunarodnih odnosa, diplomatije, te kriminologije

Bosanskohercegovačka zajednica u Australiji može se pohvaliti brojnim uspješnim članovima. Oni briljiraju u oblastima svog rada i djelovanja, a mnogi su društveno angažirani i pomažu, kako svoju zajednicu, tako i cijelo australijsko društvo.

Jedna od najistaknutijih članica bh. zajednice u državi Novi Južni Vels je Đemila Talić Gabriel, koja je svojevremeno obavljala dužnost počasne konzulice naše zemlje. Predano i sa dosta ljubavi, kako tada, tako i danas, radi na predstavljanju naše zemlje u pozitivnom svjetlu. Uspješna u biznisu, Talić Gabriel se ističe i u svom humanitarnom radu, te kroz članstvo u UN National Committee Australia, Australian Local Government Womens Association of NSW, te kao savjetnica pri Multikulturalnom savjetodavnom vijeću policijskog komesarijata u Novom Južnom Velsu.

U okviru zadnjeg pomenutog angažmana čest je gost predavač na Policijskoj akademiji Novog Južnog Velsa u Goulburnu, tako da je i ove godine ispratila još jednu generaciju diplomanata, među kojima je bio i jedan Hercegovac.

– Svijet je mali! Prilikom predavanja na Policijskoj akademiji, gdje sam po običaju studentima objasnila da sam u Australiju došla kao ratna izbjeglica iz BiH, prišao mi je mladi diplomant da se predstavi, nekako odvažno i stidljivo u isto vrijeme. Rekao je da se zove Adler Mušić i da je njegova porodica iz Mostara. Ispričao mi je da su mu roditelji došli u Sidnej kao izbjeglice, sa njim i sestrom Sabinom, a on je danas pripadnik policije Novog Južnog Velsa. Bilo mi je zadovoljstvo upoznati tog dragog mladića i poželjela sam mu puno sreće u radu – kaže Đemila Talić Gabriel.

Prije nekoliko dana policija Novog Južnog Velsa je obilježila i sedmicu izbjeglica, a u okviru ovog događaja izbjeglice iz Afganistana su na umjetničkoj izložbi sa svojim radovima predstavile dio kulture njihove zemlje. 

– U razgovoru sa njima sam saznala da se određeni broj izbjeglica, koje su u tranzitu prema zemljama EU, nalazi i na teritoriji naše zemlje – govori Talić Gabriel.

Đemila je prije par dana okončala školovanje na Griffith Univerzitetu, gdje je stekla dvije diplome bakaleurata, iz međunarodnih odnosa i diplomatije, te kriminologije i kriminalistike. Inače, prije toga je završila studij menadžmenta i biznisa na Međunarodnom Univerzitetu Charter.

– Diplomirala sam u rekordnom roku sa jednom od najviših ocjena, ne propustivši niti jedan rok. Tokom karantina 2020. godine, kao hiperaktivna osoba koja je navikla na rad 24 sata u sedmici, nisam mogla sjediti u kući i čekati odobrenje vlasti da živim svoj život. Posao se tada svodio na pozive i online sastanke. Odlučila sam upisati fakultet kako bih ostala aktivna i skrenula misli sa tadašnjih dešavanja. Tokom studija sam imala priliku učiti od i razmjenjivati znanje sa predivnim ljudima i profesorima, svjetskim ekspertima bogatog iskustva koji su međunarodno priznati. Naročito sam zahvalna profesorima Leeju Morgenbesseru, dr. Katie Hail-Jares, dr. Maxu Grompingu, dr. Luisu Cabreri, profesoru Haighu Patapanu, dr. Scottu Blakemoreu, dr. Kurtu Sengulu, te mojim mentorima dr. Outi Donovan i dr. Ferranu Martinez I Coma. Zahvalna sam mom suprugu i porodici na bezrezervnoj podršci u ostvarivanju ovog cilja, kao i na ohrabrenju od strane kolega iz Multikulturalnog savjetodavnog vijeća policijskog komesarijata u Novom Južnom Velsu, predvođenih pomoćnikom komesara Anthonyjem Cookeom, koji su mi među prvim čestitali na uspjehu – govori Talić Gabriel koja će školovanje nastaviti na postdiplomskom studiju iz jedne od ovih oblasti.

P.R.

Related posts

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano je obilježen u Ambasadi BiH u Republici Hrvatskoj

Dijaspora BiH Administrator

Bh. ljekar Adnan Zubčević dobitnik prestižne nagrade u Americi

Dijaspora BiH Administrator

Zejna Krantić, sportistkinja rođena u Ključu nova je prvakinja u MMA kategoriji

Dijaspora BiH Administrator

Sajma Feratović konstantno radi na očuvanju bošnjačke kulturne baštine

Dijaspora BiH Administrator

Najljepša među ljepoticama

Dijaspora BiH Administrator

IN MEMORIAM: napustila nas je Rabija Arslanagić, dugogodišnja predsjednica Bh-švedskog saveza žena i aktivistkinja Saveza bh udruženja u Švedskoj

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment