Sport

Mustafa Hebib u 2022. godini okitio se brojnim medaljama: Ulazim u seniorsku konkurenciju, spreman sam za nove izazove

Mustafa Hebib s uspjehom gradi karijeru vrhunskog sportiste.

U godini iza nas osvojio je veliki broj medalja. U našoj zemlji odavno nema konkurencije, a posljednji uspjeh naš odlični džudista ostvario je osvajanjem bronzane medalju na prestižnom kriterijskom internacionalnom turniru Asia Judo Open u Libanu.

Taj uspjeh Hebib je ostvario u kategoriji do 81 kg i osvojio je nove bodove za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

– Za mene je 2022. godina bila izuzetno uspješna i kao najznačajnije rezultate bih istakao bronzu sa Evropskog kupa u Pragu, zlato na Evropskom kupu u Rumuniji i bronzanu medalju iz Libana sa Azija Opena, kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Parizu. 

U narednoj godini ulazim u seniorsku konkurenciju i u njoj ću se uz takmičenja intenzivnije fokusirati na fizičke pripreme u kojima se planira razvoj snage, koji do sada nije bio u prioritetima, kao i tehničke pripreme koje će  imati za cilj usavršavanje mojih tehničkih elemenata u borbi. Spreman sam za nove izazove- kaže Mustafa Hebib. 

Ističe da džudo kao i svaki drugi sport na vrhunskom nivou zahtijeva mnogo odricanja.

– Radni dan profesionalnog sportiste na vrhunskom nivou je 5-7 sati treninga dnevno. Sistem treninga, trenažni proces, godišnji plan i program takmičenja,  pripreme, sve je podređeno cilju, tu nema opcija – nastavlja naš odlični sportista.

Mustafa je imao ponuda iz inostranstva, ali je ostao vjeran Bosni i Hercegovini. 

– Jedna je i jedina Bosna i Hercegovina. Biti sportista u našoj zemlji je sigurno teže u usporedbi sa nekim zemljama, ali mislim da je predstavljanje domovine vrijedno svih tih otežavajućih okolnosti. Imam svoje profesionalne sportske zadatke i obaveze i njih ispunjavam, a  ostalo prepuštam treneru koji ima svoj sistem i plan – dodaje Mustafa. 

Najveća podrška u karijeri mu je porodica. 

– Moj otac Karim ima velike zasluge za sve moje uspjehe. Da bih bio tu gdje sam sada, on ulaže nevjerovatnu energiju. On najbolje zna sa kakvim i kolikim izazovima se susreće. Ne bih sada o problemima. O tome će se uskoro otac oglasiti. On je taj koji se bori sa svim, a moje je samo da treniram. Oni koji su tu uz nas su i naši prijatelji iz Mostara, Srebrenice, Travnika, Sarajeva, iz cijele Evrope i svijeta. Ministarstvo sporta KS, te kompanije BH Telecom, BATX, ADC i BH Pošta pružaju nam podršku za sportske uspjehe. Drago mi je kad vidim koliko se mojim uspjesima raduju naši ljudi u domovini i inostranstvu. Osjetim i veliku podršku javnosti. Na kraju se želim zahvaliti medijima što prate moj rad – kaže Hebib.

P.R.

Related posts

”Zmajice” saznale imena protivnika u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Sydneyu

Dijaspora BiH Administrator

Paraplivačka elita ovog vikenda u Sarajevu

Dijaspora BiH Administrator

Sarajevo: Memorijalni kickboxing turnir “Braća Bašović” održava se u nedjelju 28. decembra

Dijaspora BiH Administrator

Održan “Izbor sportiste godine Tuzla za 2022” godinu

Dijaspora BiH Administrator

IZ BEŠIKE SPORTA

Dijaspora BiH Administrator

Kolašinac potpisao za Marseille

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment