Dijaspora BiH Naš prijedlog

Mladićev mural na muslimanskom haremu je samo jedan od dokaza kontinuiteta genocida u Prijedoru

Uzalud negatori zločina u Prijedoru koga je nauka proglasila genocidom, veličaju presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Zvaničnici međunarodne zajednice, posebno u Kanadi, itekako razumiju događanja u prijedorskoj regiji, koncentracione logore smrti, zlostavljanja, ponižavanja, silovanja, ubijanja civila, žena i djece, uništavanja duhovnih i kulturnih dobara Bošnjaka i hrvata, masovna, nasilna protjerivanja i sve to zovu pravim imenom – genocid. 
U manjem bosanskohercegovačkom entitetu organizovano, sistematski se  provode završne faze genocida koje se ogledaju u negiranju genocida, reviziji historijskih, naučnih i sudskih činjenica o agresiji i genocidu i veličanju presuđenih ratnih zločinaca. To je dio antibosanske koalicije koja ima glavni cilj negiranje države BiH pri čemu negiranje istine i pravde u ime izjednačavanja zločinaca i žrtve ima glavni cilj.

Još jednom opominjemo čitav svijet da vlasti su Prijedora poslije dugogodišnjeg negiranja zločina počinjenim nad civilnim stanovništvom (Bošnjacima i Hrvatima) počele sistematski da zabranjuju žrtvama da obilježavaju mjesta gdje su počinjeni najgnusniji zločini protiv čovječanstva i nevinih civila, da negiraju genocid i veličaju osuđene ratne zločince. Danas u Prijedoru imamo negatore genocida, imamo slobodne ratne zločince koji se šetaju Prijedorom. Daleko je Prijedor od istine i pravde. Ako želimo da imamo ljudski osjećaj jedni prema drugima, pijetet prema žrtvi, moramo mijenjati odnos prema istini, pravdi i kulturi sjećanja, moramo mjenjati obrazovni sistem. Ne možemo dozvoliti da se u obrazovnom sistemu briše agresija i genocid.

Ponovo ističemo da je u Prijedoru nad Bošnjacima i Hrvatima prema rezultatima nauke o genocidu svih 10 faza genocida potvrđeno i to je istina, ali su UN i internacionalni sudovi do sada ostali suzdržani. Svijet još nije u potpunosti spreman da uči na primjerima genocida u Prijedoru, a oni u čije ime je počinjen, ne pokazuju želju da čuju i vide razmjere zločina i patnju koja je žrtvi nanesena. 

Podsjećamo da se Bošnjaci i Hrvati u Prijedoru i dalje  teroriziraju. Oni su i dalje poniženi građani drugog reda, bez osnovnih ljudskih prava i sloboda. Javno se ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i svijedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah među porodicama ubijenih i nestalih prijedorčana. Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. Dozvoljavaju se skupovi fašističkih grupa protiv kojih su se Prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Ignorišu se zahtjevi predstavnika međunarodne zajednice koji su jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokučena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Ovi i mnogi drugi ataci na osnovna ljudska prava i slobode Bošnjaka i Hrvata još više ruše ugled Prijedora, napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice osnovnih međunarodnih dokumenta o ljudskim pravima i slobodama. 

Niko nema pravo da ponižava žrtve genocida, da im zabranjuje sjećanje na zločin, da im i dalje unosi strah. Žrtve s pravom traže da se zloglasni koncentracioni logori obilježe kao spomen-stratišta žrtava genocida u Prijedoru, da 31.maj i 20. juli postanu trajno datumsko obilježje prijedorskih žrtava kao izraza najrigidnijeg fašističkog aparthejda te da se institucionalizira i postane dio institucionalnog pamćenja, da se izgradi spomenik ubijenoj djeci i žrtvama genocida. 

Emir Ramić / Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Pedagogija dokumentarca: Iako rođena Zagrepčanka, Beširević je ostala vezana za BiH

Dijaspora BiH Administrator

Šesti po redu “Dani dijaspore” u Živinicama održat će se u posljednjoj sedmici decembra 2021. godine

Dijaspora BiH Administrator

Poštovani bh. građani obilježite i čestitajte praznik ambasadorima BiH, koji su odbili obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

Dijaspora BiH Administrator

ŠVICARSKA: POSTOJBINO MOJA, RODNA GRUDO,    ZEMLJO NAŠA

Dijaspora BiH Administrator

„Domovini s ljubavlju“: U Stuttgartu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

U kasarni JNA u Bijeljini bio planiran “za odstrel”, u Engleskoj nagrađen titulom počasnog magistra Univerziteta Derby

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment