Vijesti

Ministrica Bisera Turković uputila instrukciju DKP-ima povodom obilježavanja Dana državnosti BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković uputila je diplomatsko-konzularnoj mreži instrukciju povodom obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, instrukciju penosimo u cjelosti.

Bosna i Hercegovina 25. novembra slavi i obilježava Dan državnosti, sjećajući se prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 1943. godine, kada su vijećnici svih nacionalnosti donijeli odluku o potvrđivanju historijskih granica, a naša domovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Uz obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, na zasjedanju je utvrđeno da je naša zemlja jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, čime je nastavljen višestoljetni kontinuitet postojanja naše države.

• Duboko uvažavajući vrijednosti i odluke ZAVNOBIH-a, a imajući u vidu Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine, i Ustav Bosne i Hercegovine u kojem je u članu I/1. propisan kontinuitet između ranije Republike Bosne i Hercegovine i današnje Bosne i Hercegovine „koja nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država“, te Odluku Ustavnog suda BiH od 6. jula 2017. godine, kojom je 25. novembar potvrđen kao državni praznik, pozivam vas da o obilježavanju Dana državnosti obavijestite bosanskohercegovačku zajednicu i nadležno ministarstvo vanjskih poslova zemlje prijema, te sve relevatne i zainteresovane institucije, organizacije i udruženja zemlje prijema, navedeno je, između ostalog.

Ministrica Turković je pozvala sva diplomatsko-konzularna predstavništva BiH da “s ciljem razvijanja svijesti o važnosti Dana državnosti naše domovine, te upoznavanja šire javnosti o značaju 25. novembra, u duhu temeljnih vrijednosti ZAVNOBIH-a, te u skladu sa epidemiološkim mjerama i naredbama u zemljama prijema, prigodno i dostojanstveno obilježite Dan državnosti Bosne i Hercegovine.”

MVP BiH

Leave a Comment