Vijesti

Minhen: Premijera predstave „Hoću kući“ 14.6.2023.godine na sceni GASTEIG


Pozorište mladih Tuzla je ovogodišnji učesnik festivala „Balkantage 2023“ koji se ove godine realizuje od 24.5.2023 -15.7.2023godine u Minhenu. Grad Minhen kao kosmopolitski grad će biti dva mjeseca u znaku Balkana i njegove kulture i tradicije kroz koncerte, filmove, panel diskusije, tradicionalni bazar sa folkolrima i specijalitetima, pozorišne predstave, književne susrete, susrete mladih.

Na danima Balkana u  Minhenu 2023 godine namjera je skreniti pažnju na činjenicu da su mogućnosti političkog uticaja za ljude iz Balkane dijaspore ograničene i zapitati se šta migranti izbjeglice u Njemačkoj mogu raditi, da dobiju više političkog utjecaja .Odgovore na ova i mnoga druga pitanja potražiti ćemo na ovogodišnjim „Danima Balkana“ s posebnim akcentom na pitanja:Da li  su migranti posebno ljudi u balkanskoj dijaspori imaju političku moć ili smo mi nemoćni?Kako možemo mobilizirati naše jednice, ovdje u dijaspori na Balkanu da dostignemo svoj puni potencijal i ostvarimo promjene?.Da li nas velike krize ovog vremena jednostavno obuzimaju ili možemo da se odbranimo od njih?. I naravno naš pristup će biti u tradiciji Balkanskih dana , to znači da nećemo samo održavati simpozijume, već ćemo pjevati, plesati, jesti i družiti se i tako razmjenjivati iskustva i jačati našu zajednicu.
Pozorište mladi Tuzle će se u ime BiH, na „Danima Balkana“ u Minhenu predstavit sa predstavom „Hoću kući“ autorice Ljudmile Razumovski, a adaptaciju teksta uradila je Amila Beširović.Riječ je o obnovljenoj predstavi premijerno izvedenoj 2016 godine .Predstava govori o životu djece na ulici , beskućnicima, prosjećenju, organizovanoj trgovini ljudima i prostituciji. Radnja predstave je smještena u podrumu napuštene zgrade u kojoj djeca sanjaju samo o jednom o kući koju nemaju. Prepuna teških životnih priča i spektru emocija koju likovi doživljavaju, ovo je priča svima nama, da nas informišu , edukuje i upozorava i privlaći na akcije .

Ekipu predstave čine polaznici Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle, učesnici Srednje Savremeno-umjetničke škole Tuzla i studenti glume Akademije dramskih umjetnosti Tuzla.
U predstavi igraju:Amila Beširović, Kemal Fazlić, Amila Šećerbegović, Mirza Mujagić, Zerina Mujkić, Amar Mujkić,Tarik Kačapor, Dalel Dea Stolica , Sara Miščević, Adi Atlić, Mateo Marijanović, Vedad Naimkadić i Emin Morankić .Režiju predstave potpisuje prof.Adnan Mujkić.

Premijerno izvođenje predstava  zakazano su 24.5. i 26.5.2023 u 20 sati na sceni Pozorišta mladih Tuzle, a 14 .6.2023. godine na sceni GASTEIG Minhen.

Duška REBIĆ

Related posts

Kanada: Još jedna kanadska pobjeda protiv negatora genocida u Srebrenici! 

Dijaspora BiH Administrator

Sarajevo u prazničnom ruhu dočekuje Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

BAD Austrije u Evropskom Parlamentu istako značaj elektronskog glasanja u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Graz: Pokrenuta inicijativa za osnivanje Bosanskog Akademskog Društva Evrope

Dijaspora BiH Administrator

Izetbegović u Danskoj: Dijaspora može imati historijsku prevagu na izborima

Dijaspora BiH Administrator

IGK povodom Dana početka opsade grada Sarajeva: Ne zaboravimo da učimo našu djecu o agresijima, genocidima i zločincima

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment