Naši u tuđini

Mia Marić odbranila doktorat u Manchesteru i postala najmlađa doktorica nauka iz BiH

Mia Marić danas je zvanično odbranila doktorat na Univerzitetu u Manchesteru (Faculty on Science and Engineering, Department of Materials), te, kako nam je potvrđeno, sa 25 godina postala najmlađa doktorica nauka iz Bosne i Hercegovine.

Mia je doktorski studij radila na temu “Utjecaj metalurskog stanja na taloženje hibrida i preorjentaciju u zirkonijumu”.

Kako su njezini roditelji 1991. godine otišli iz Bosne i Hercegovine u Južnoafričku Republiku, Mia se tamo rodila 17. septembra 1995. godine, a školovala se u Australiji.

Roditelji Mije Marić već duže vrijeme žive u Sarajevu, pa je želja ove mlade naučnice bila da doktorat brani online, upravo iz glavnog grada naše zemlje, što se danas i desilo!

Inače, Marić je dobitnica međunarodne, industrijski sponzorirane stipendije za Doktorski studij koji je upisala 2019. godine, te završila u rekordnom roku od dvije godine.

Diplomirala je na University of New South Wales u australijskom Sidneyu i to kao najbolji student u svojoj generaciji u oblasti Nauke materijala, a dobitnica je i nagrade za najbolji diplomski rad iz oblasti procesne metalurgije na UNWS.

U Australiji je radila praksu na Australian Nuclear Science and Technology gdje je razvila posebno interesovanje prema nuklearnim materijalima.

Među mnogobrojnim kandidatima izabrana je da učestvuje na simpoziju koji ohrabruje žene, naučnice da nastave i razvijaju naučnu karijeru.

Pobjednica je i Globalnog Simpoyijuma mladih naučnika i proglašena najboljim mladim naučnikom u Engleskoj. Radila je na razvoju i objavljivanju softwerskog paketa Pyton 2021. i glavni je programer i kreator softwerskog paketa Happy koji analizira radijlne hibride prisutne u legijama zirkonijuma.

Mia, na koju s pravom možemo biti ponosni, tokom svoje dosadašnnje akademske karijere bila je, također, iznimno posvećena programima koji se odnose na prihvatanje različitosti i programima inkluzije.

Tokom pandemije volontirala je prilikom vakcinisanja stanovništva u Engleskoj. Također, sedam godina je volontirala u udruženju koje priprema hranu za socijalno-ugrožene, kao i u dječijoj bolnici u Australiji.

Mia uživa u sportskim aktivnostima: igranju hokeja, planinarenju, trčanju i tenisu. Najveći izazov joj je kuhanje, a najviše na svijetu voli roditelje i sestru koji su ugradili neizmjernu ljubav prema Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevu u kojem provodi svoje slobodne dane i uživa u svim njegovim ljepotama…

! /Mia Marić odbranila doktorat u Manchesteru i postala najmlađa doktorica nauka iz BiH / Radio Sarajevo

Related posts

Bivši bh. fudbaler Sandi Šahman veliko svadbeno veselje imat će u palati Sait Halim Paša u Istanbulu u kojoj je se vjenčao i Bali- beg

Dijaspora BiH Administrator

Sajma Feratović konstantno radi na očuvanju bošnjačke kulturne baštine

Dijaspora BiH Administrator

MEHMED EĆO DECENIJE POSVEĆENE OBRAZOVANJU I PROSVETITELJSTVU

Dijaspora BiH Administrator

Prof. Vedad Lekić je svjetski prepoznat ekspert seizmologije koji otkriva podzemne tajne Zemlje, kao i drugih planeta i satelita

Dijaspora BiH Administrator

Prof. dr Kenan Arnautović: Naša dijaspora je čudo

Dijaspora BiH Administrator

Životna priča šefa kuhinje u jednom od najprestižnijih restorana u UAE: Od Sokoca do Dubaija

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment