Film/TV

Kreativna Evropa slavi žene

Ovih dana su medijski uredi deskova Kreativne Evrope u Ateni, Beču, Hamburgu, Lisabonu, Torinu i Zagrebu, organizovali su događaj nazvan “Slavimo žene u sklopu potprograma Media”, u okviru prioritetnih sektora između 2021-2027. godine. Učestvovale su Maria Silvija Gatta iz Evropske komisije, Hélène Granquvist, /WIFTI/, Jenni Koski /EWA/, Judith Klein/Séries Women/EPI/.

U sklopu panel-diskusije nazvane “Žene 360” šest učesnica su podijelile uspješna filmska iskustva, podržana od strane programa Media, kao i način na koji se bolje osnažuje jednakost spolova u starokontinentalnoj filmskoj industriji. U razgovorima su učestvovale: Dubravka Turić, hrvatska rediteljica, scenaristica i montažerka, Njemica Maite Woköck, producentica i korisnica poziva inovatni alati i poslovna rješenja, Dafni Bechtsi, izvršna direktorica CINOBO iz Atene, Lucia Milazzotto, direktorica prodaje i marketinga pri Cinecitti, Christine A. Maier, austrijska snimateljica, pa upraviteljica Doclisboe, portugalska producentica Joana Gusmao.

Novinarka i moderatorica Wendy Mitchell je razgovarala s nagrađivanom sineasticom Jasmilom Žbanić, dobitnicom Evropskog filmskog priznanja 2021. godine za najbolje dugometražno ostvarenje “Quo Vadis, Aida?“ Film je nagrađen i za najuspješniju režiju i najbolju glumicu. Žbanić je ove godine nominirana i za Nagradu publike Lux, koja će biti dodijeljena u Evropskom parlamentu u Strasbourgu, 22. juna. Film je prokazan na različitim platformama, besplatno, cijelih 48 sati.

Događaj su podržali WIFTI /Women in Film and Television International/, hrvatska Biobaza. Distribuiran je na Facebook službenim stranicama DKA.

Džana Mujadžić

Related posts

Po izboru mladih iz 42 evropske zemlje, najbolji dokumentarac Animal

Dijaspora BiH Administrator

ŠEHERZADA TALASA RADIJA CRNE GORE-TANJA FATIĆ

Dijaspora BiH Administrator

BH Telecom pokrenuo domaću platformu za produkciju filmskih i  televizijskih programa

Dijaspora BiH Administrator

12.Tuzla Film Festival u Narodnom pozorištu Tuzla od 20-24 oktobra 2023 u 19 sati

Dijaspora BiH Administrator

Žalica – dobitnik varšavskog Grand Prixa

Dijaspora BiH Administrator

Međunarodi filmski festival u Cannesu: Poseban šarm voditeljice Virginie Efira

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment