Naši u tuđini

London: Kralj Charles III lično uručio priznanje Smaji Beši

Odlikovanje OBE, prema zvaničnom objašnjenju, dobio je zbog nesebičnih zasluga “u obrazovanju o holokaustu i genocidu”, promoviranju međuvjerskog i međukulturalnog dijaloga među ljudima

Na svečanoj ceremoniji priređenoj u Bakingemskoj palači u Londonu, britanski kralj Charles III prije nekoliko dana Smaji Beši iz Stoca, nastanjenom u Engleskoj, zvanično je uručio odlikovanje OBE (Order of the British empire).

Titula OBE dodjeljena mu je u decembru prošle godine, a dodjeljuje je britanski kralj svake godine u sklopu novogodišnjih počasti osobama sa posebnim zaslugama u oblasti kojom se bave. 

“I prošle godine kad sam obavješten da mi je dodjeljena titula OBE bio sam neizmjerno radostan, emotivan, uzbuđen, kao što sam to bio i 8. novembra ove godine kada sam se u društvu svoje majke Šefike i supruge Allije našao u Bakingemskoj palači gdje mi je lično kralj Charles III uručio ovo priznanje. 

Iskreno, kad sam kročio u Bakingemsku palaču, meni su se sjećanja vratila na 1993. godinu, na trenutak kad su oca odvodili u logor, na izbjeglištvo u Mostaru, na tegobe koje sam kao devetogodišnjak podnio dolaskom u Englesku, bez znanja jezika, bez osnovnih uslova za život… 

Pogledao sam u majku, i vidio istu emociju i kod nje. Ne znam da li je bila tužna ili radosna…”, ispričao je Smajo za Politicki.ba, ne krijući zadovoljstvo što je kao prognanik iz Bosne i Hercegovine samo prije nekoliko dana iz ruku britanskog kralja primio visoko odlikovanje. 

“Kad sam ušao u prostoriju gdje će mi biti uručeno odlikovanje, čovjek koji me je dočekao bila je osoba koji je kao britanski vojnik bio u BiH. Pokazao je svojim odnosom da mu je drago što sam upravo ja, iz Bosne, dobio ovo odlikovanje.

Nema na tim ceremonijama velike priče, ali mi je kralj, nakon što mi je čestitao rekao: “Vjerujem da su tvoji roditelji ponosni, posebno što si kao dijete iz Bosne došao u Englesku, kad ti je bilo teško jer nisi znao jezik, a da si danas uspio”.

S radošću se prisjetio svojih dolazaka u Bosnu, tako da je ostavljenih samo jedan minut za razgovor s kraljem, naš razgovor završio na dodatnih nekoliko minuta.  

Za mene lično, bio je to nezaboravan dan, posebno što je moja majka bila prisutna, kojoj je, u tih nekoliko trenutkaka, primjetio sam kroz, glavu prošlo sve ono šta smo proživjeli tokom agresije, a i sve tegobe koje smo proživjeli dolaskom u nepoznato kakva nam je tada bila Engleska”, ispričao nam je Bešo. 

Smajo Bešo odlikovanje OBE, prema zvaničnom objašnjenju, dobio je zbog nesebičnih zasluga “u obrazovanju o holokaustu i genocidu”, promoviranju međuvjerskog i međukulturalnog dijaloga među ljudima, gdje godinama, kroz svoje lično životno iskustvo i to bez primjesa mržnje, širi istinu o genocidu i drugim ratnim zločinima počinjenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Inače, Smajo Bešo živi u Njukastlu u Engleskoj gdje je završio studij arhitekture, nastavio akademsko obrazovanje i trenutno je  predavač na Univerzitetu u Njukastlu.  Osnivač je humanitarne organizhacije Bosnian Genocide Educational Trust (BGET). 

Nedavno se oženio predivnom Allijom iz Mostara, što je njegovu vezu sa Hercegovinom, posebno Stocem i Mostarom još više učvrstilo. 

Izvor: Kralj Charles III lično uručio priznanje Smaji Beši (politicki.ba)

Related posts

Cazinjanka Mersija Murić, uspješna dizajnerica enterijera u Austriji

Dijaspora BiH Administrator

Pariz: Da Bosna i Hercegovina ima svoje dragulje, dokaz je i Mona Muhidinović

Dijaspora BiH Administrator

Miralem Bećirović, bh. aktivista u Norveškoj: Harmonikom i angažmanom protiv nostalgije

Dijaspora BiH Administrator

Prof. dr Kenan Arnautović: Naša dijaspora je čudo

Dijaspora BiH Administrator

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano je obilježen u Ambasadi BiH u Republici Hrvatskoj

Dijaspora BiH Administrator

ENES DREŠKOVIĆ, VIZIONAR KOJI JE OŽIVIO NP-PROKLETIJE

Leave a Comment