Pogledi

UKRAJINSKI OTPOR-SIMBOL EPSKE BORBE

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Ukrajina je u odbrani svoje države uključila sve svoje snage i mogućnosti u borbi. Njen otpor ,,ruskom svijetu” i ruskoj pravoslavnoj crkvi koja ima svoj dogmatizam koji se ogleda u obnovi moskovskog imperija postoji još uvijek samo u glavama posljednjeg diktatora i oligarha Vladimira Putina. Ova epska borba odnijela je brojne živote ali nam pokazuje svu snagu slavne Ukrajine i Ukrajinaca koji nepokolebljivo i dalje vode borbe u odbrani svog idetiteta i suvereniteta. Nije lako Rusija nije dobila rat niti će ga ni dobiti. Čitava Evropa i sav demokratski svijet podržava Ukrajinu. No u svim ovim okršajima ginu brojni ruski vojnici tako da je potreba za novim vojnim kadrom itekako velika ali ne i odaziv što ipak pokazuje neko stanje naroda u Rusiji, no o svemu se ćuti. 

Kako je to rađeno i ranijih godina regrutacija je počela u Rusiji 1. aprila. Ono što nije uobičajeno jeste to što je ruski oligarh i diktator Putin potpisao ukaz o pozivanju 147.000 Rusa na služenje vojnog roka – dobrih 8% više nego što je to bio slučaj svih ranjih godina. Uporedo sa regrutacijom pokrenuta je i propagandna kampanja u kojoj se mladići pozivaju u vojsku uz ugovornu obavezu na određeni broj godina. Ni to nije neobično, ali ovoga puta kampanja je posebno široka i agresivna. Portal taiga.info javlja iz grada Novosibirska da je gradska uprava dobila paket propagandnih letaka za služenje vojnog roka sa uputstvima da ih distribuira svim zgradama kako bi se „okačili na oglasne table, ulazna vrata i stepeništa“ – a isti je istina u drugim gradovima Rusije. Treba ih okačiti po opštinama, bibliotekama, sportskim halama i svuda gde su građani mogli da ih vide kako to piše Kiril Buketov u svom autorskom tekstu za DW Hrvatski: ,,Rusija gdje naći vojnike.”  No i pored velikog poziva odziv je veoma loš jer u ratu koji se vodi đe životi nemaju gotovo nikakvu cijenu teško je biti okupator to je najnečasnji poziv. Ovo nije običan rat epska odbrana Ukrajine je odbrana od svakog vida i oblika fašizma. I pored toga Putin često prijeti upotrebom nuklearnog oružja. Svaki minut, sat, dan, sedmica i mjesec u godini u Ukrajini znači čitavu vječnost u odbrani svojih identitetskih principa. Borba za istinu mnogih novinara koji izvještavaju i pišu o rattu u Ukrajini je sveta. Ovaj rat je i borba za istinu i za pravo tumačenja onoga što se događa. Godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu za mnoge ljude tamo znači dramatičnu borbu za obranu i slobodu svoje zemlje. To je borba koja zaslužuje podršku svih Evropljana. Sami novinari sa prostora Evrope i svijeta daju svoju medijsku podršku Ukrajini. To je svetost novonarske profesije, u kojoj se razobličava ruska medijska propaganda koja je pod čvrstom kontrolom zvanične Rusije. 

                  PSIHOLOŠKI PROFIL PUTINA

Putin često u svojim medijskim nastupima tvrdi da je nejgova ,,denacifikacija Ukrajine” zapravo ODBRAMBENI rat protiv Zapada. Taj njegov autokratski zaključak se često označava kao propagandni pucanj u prazno i lažna floskula kojom se žele probuditi lažna patriotska osjećanja kod Rusa. Putin je odavno postao zarobljenik sopstvene mračne ideologije i propagande. U njegovom diktatorskom ili bolje rečeno imperatorskom ludilu prepoznaju se duboko usađene frustracije, koje se ogledaju i u njegovom narodu. Putin svjetan da polako ali sigurno gubli i rat i vlast je opterećen jer gubitkom rata gubi se i Rusija čiji putevi će biti neizvjesni u bliskoj budućnosti. Mnogi psiholozi kroz svoja proučavanja i istraživanja navode da Vladimir Putin predstavlja ličnost koju odlikuje visoki stepen poremećaja, kao što su paranoja, asocijalnost, narcisoidnost i sadizam. Detaljniji profil njegove ličnosti ukazuje i na šizofrene tendencije, uz maniju veličine i devijantne misli. Svjedočanstva njegovih bliskih saradnika koji mu polako ali sigurno okreću leđa govore o njegovim frustracijama i brojnim kompleksima iza kojih se krije mračna sadističko-autoritarna crta. I ovaj diktator će skončati u jednoj od svojih ,,vučjih jazbina” ili će biti izveden pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Ono što je tragično što će posljedice rata u Ukrajini nikada neće zaliječiti ostaće trajne posljedice i još veći jaz između Ukrajinaca i Rusa. Epska odbrana Ukrajine treba svima nama da bude primjer kako se voli i brani država u najtežim trenucima. 

Related posts

Skriveni svjetski rat: SAD u BiH brane svoje geopolitičke interese, EU demokratiju i sebe kao uniju

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Visoki predstavnik treba znati da su uzaludni pokušaji povratka paradržavne tvorevine Herceg Bosne

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Beogradskom anticivilizacijskom konferencijom potvrđene su sudske, historijske i naučne činjenice da je Srbija vrši kontinuiranu agresiju na istinu

Dijaspora BiH Administrator

RAT U UKRAJINI I ,,RUSKI SVIJET”

Dijaspora BiH Administrator

SVI PRED OHR 24. OKTOBRA Građani i političari zajedno moraju poslati poruku Schmidtu

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nastavlja antidržavnu praksu svog prehodnika

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment