Vijesti

Konaković i bh. građani u Beču se prisjetili 11. jula 1995: Poslao je snažnu poruku dijaspori

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković prisustvovao je u petak, u Beču, skupu povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici. Događaj, koji je održan ispred palače Epstein u kompleksu Parlamenta Republike Austrije, organizirali su članica Partije zelenih Bedrana Ribo i Savez bh. udruženja u Austriji Consilium Bosniacum.

Šef bh. diplomatije u obraćanju je, između ostalog, naveo da se na ovom skupu ne želimo samo prisjetiti prošlosti, već “potvrditi našu zajedničku predanost pravdi, istini i pomirenju”.

image
MBVP BIH

Naglasio je izuzetan značaj jednoglasnog usvajanja rezolucije austrijskog Parlamenta u julu 2022. godine, kojom se priznaje genocid u Srebrenici. Ocijenio je da se ovom rezolucijom, koju je inicirao Savez bh. udruženja u Austriji Consilium Bosniacum uz apsolutnu podršku cijelog političkog spektra, naglašava važnost priznavanja historijskih istina kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih zločina.

Konaković se osvrnuo i na nedavno usvajanje rezolucije Opće skupštine UN-a kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, te ocijenio da je ta rezolucija, koju podržavaju 84 zemlje, snažna izjava protiv poricanja genocida i poziv na globalno sjećanje i obrazovanje. Poručio je da se na taj način jača uloga međunarodnih sudova u osiguravanju odgovornosti i naglašava važnost borbe protiv nekažnjivosti za tako teške zločine.

image

Nakon skupa ministar vanjskih poslova BiH je razgovarao sa predstavnicima nekoliko udruženja koja uspješno djeluju i okupljaju naše ljude u Republici Austriji. Osvrnuo se tom prilikom na značaj bh. dijaspore te naglasio da ljudi porijeklom iz naše zemlje predstavljaju važnu sponu između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije, kao i da imaju važnu ulogu u afirmaciji naše države, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Related posts

PREDSJEDNIK KBSA AMIR OVČINA SA ZVANIČNICIMA BIH

Dijaspora BiH Administrator

U Podgorici održan skup podrške našoj zemlji: Ako padne Bosna neće bti ni Crne Gore

Dijaspora BiH Administrator

“Bosnie, mon Amour”: Okupili se intelektualci i umjetnici iz BiH, koji žive i rade u Francuskoj

Dijaspora BiH Administrator

Državljanstva BiH se od 1996. odreklo 93.317 osoba

Dijaspora BiH Administrator

Jacksonville-“Bosnian food festival”: Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Aerodrom Banjaluka prestigao tuzlanski po broju putnika

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment