Bosna i Hercegovina

Komemorativno obilježavanje 25 .maja Dana sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata

Tradicionalno obilježavanje najveće tragedije u historiji Tuzle je 25.maj koji je najtužniji dan svake godine za građane Tuzle i bol ne prestaje od 25.maja 1995.godine kada su pripadnici paravojske ratnih zločinaca , Karadžića, Mladića, Đukića i drugih ubili 71 mladu osobu , prosjećne dobi od 23 godine i ranili preko 120 djevojčica, djevojaka , dječaka i mladića.

U povodu ove tuzlanske tragedije 25 maja obilježava se komemorativno sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina. Za sve građane i građanke Tuzle u svakoj godini je ostao najtužniji dan u godini. I ove godine će se odati poštovanje na spomen obilježje na Slanoj Banji , a komemoracija u znak sjećanja na žrtve zločina na Kapiji na mjestu stradanja tuzlanske mladosti.

Oglašavanje sirena je u 20:55 minuta u znak sjećanja na trenutak kada je 25.5. 1995. godine sa Ozrena granata prekinula 71 mladi život na Kapiji u centru grada. Na dan sjećanja i komemorativno obilježavanje stradanja tuzlanske mladosti 25.5.1995. će biti otvoren za posjete Memorijalni centar Kapija od 8- 22 sata poručuju iz Gradske uprave Tuzla ,gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić i Predsjednica Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić .

Duška REBIĆ

Related posts

USAID potpisao memorandum o partnerstvu sa 20 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i Grad Tuzla

Dijaspora BiH Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 360: ZAGONETKA TREČEG „KRAKA“

Dijaspora BiH Administrator

Stotine rudara na protestima ispred Vlade FBiH, ori se ‘lopovi’, Džindiću okrenuli leđa

Dijaspora BiH Administrator

Vilsonovo šetalište: Otvorena “Zima na Vilsu by Sarajevo Holiday Market”

Dijaspora BiH Administrator

Za odlazak iz BiH zainteresirano preko 50 posto mladih ljudi

Dijaspora BiH Administrator

U Odžaku održana „Biciklijada sjećanja“

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment