Vijesti

Kanada: Održan forum Rezolucija – Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.

U glavnom gradu Kanade, Otavi, održan forum Rezolucija – Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.

Forum je održan u organizaciji bosanskohercegovačke zajednice  u Otavi i pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida Kanada.

O procesu lobiranja za rezoluciju, značaju rezolucije i budućim aktivnostima govorio je dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Ramić je posebno naglasio:

“Cilj Rezolucije je podrška međunarodnom pravu i sprječavanje budućih genocida. Genocid u Srebrenici je jedan od samo dva presuđena genocida otkad postoje Ujedinjene nacije. Prvi za Tutsije u Ruandi i drugi za genocid u Srebrenici. Pošto za Ruandu postoji ovakva Rezolucija, usvojena prije desetak godina, koja je uspostavila Međunarodni dan sjećanja na genocid na Tutsima u Ruandi, smatrali smo da imamo jaku argumentaciju da ovo isto treba učiniti za Srebrenicu. Jer time se zaokružuje historijsko, međunarodno pravno i institucionalno poglavlje genocida od nastanka UN-a. 

Rezolucija ima značaj i za međunarodnu zajednicu, posebno Ujedinjene nacije jer, kao što je svojevremeno i generalni sekretar UN-a Kofi Anan rekao, Srebrenica je najveća mrlja na savjesti UN-a od njihovog nastajanja.

Rezolucija je bitan osnov borbe protiv budućih genocida i negiranja genocida. Rezolucija definira obavezu i već smo krenuli u aktivnosti ugrađivanja učenja o genocidu u Srebrenici u obrazovne programe Kanade, kao faktor prevencije i genocida u budućnosti i faktor sprečavanja negiranja genocida kao praktične pripreme za ponavljanje genocida. 

Rezolucija je genocid u Srebrenici vratila na svjetsku scenu i kreirala svijest kod ključnih svjetskih aktera o važnosti tog zločina u svjetskim razmjerama. Ova rezolucija je Srbima velika prilika, kao što je to prilika bila svojevremeno i Nijemcima kada su doživjeli iskreno pokajanje i krenuli dalje nakon Drugog svjetskog rata. Zato je ovo prilika i da se u Srbiji pojave ljudi koji će biti svjesni da je sve do sada bilo tragično i da je krajnje vrijeme da se Srbi vrate svom ljudskom biću. Ovo što danas gledamo nije to”.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Poslovni skup u New Yorku: Podrška dijaspore firmama u Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

“Bosnie, mon Amour”: Okupili se intelektualci i umjetnici iz BiH, koji žive i rade u Francuskoj

Dijaspora BiH Administrator

Dan državnosti BiH proslavljen i u Beču

Aviokompanija Wizz Air ukinula bazu u Tuzli

Dijaspora BiH Administrator

Bosansko akademsko društvo u Sloveniji organizuje manifestaciju posvećenu Povelji Kulina bana

Dijaspora BiH Administrator

London: Mirovni protest u znak podrške Bosni i Hercegovini zakazan za 10. januar

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment