Naš prijedlog Vijesti

Kanada: Još jedna kanadska pobjeda protiv negatora genocida u Srebrenici! 


Vlada Kanade pozvala IGK da učestvuje u važnom projektu Vlade pod nazivom  “Digitalna građanska inicijativa Kanade”. 

Projekat ima cilj otkloniti sa interneta negatore genocida i širenje mržnje.
Institut za Istraživanje Genocida Kanada (IGK) je od Ministra za Baštinu u Vladi Kanade, Pabla Rodrigueza, dobio odgovor na pismo kojim je Vlada Kanade pozvana da uključi negiranje genocida u Srebrenici u svoj regulatorni okvir novog zakona koji se trenutno radi. Ovaj zakon je Vladina inicijativa da se zabrani, prati i ukloni,  na svim internet prostorima u Kanadi – kao dio posvećenosti rješavanju problema internetske sigurnosti i prevencije extremizma – govor mržnje i opasan (ekstremni) online sadržaj. 

U pismu između ostalog piše:
“Cijenim što ste odvojili vrijeme da pišete o ovom važnom pitanju. Kao što znate, Vlada Kanade  je posvećena uspostavljanju transparentnog i odgovornog regulatornog okvira za online sigurnost u Kanadi. Sada, više nego ikada, online usluge moraju biti odgovorne za rješavanje štetnog sadržaja na svojim platformama i stvaranje sigurnih prostora na mreži koji štite sve Kanađane. Razumijem vašu zabrinutost i cijenim važne informacije koje ste poslali. Budite uvjereni da ostajem apsolutno posvećen borbi protiv mržnje na internetu i nastavit ću raditi sa svojim kolegom uvaženim Davidom Lamettijem, ministrom pravosuđa i državnim tužiocem Kanade, na promoviranju sigurnijeg i inkluzivnijeg internetskog okruženja kako bi se svi Kanađani mogli izraziti izloženosti napadima mržnje ili prijetnjama”. 

Ministar je informisao IGK o dosadašnjem radu njegovog odjela u ovoj oblasti i izrazio želju da sarađuje sa IGK ekspertima. Ministar Rodriguez je podijelio sa IGK kontakt iz njegovog odeljenja, tj. gospodina Pierre-Marc Perreaulta, direktora Digitalne Građanske Inicijative, s kojim će naši eksperti moći direktno stupiti u kontakt i saradnju. U pismu između ostalog, Ministar je napisao: “Moje ministarstvo želi čuti glas IGK po ovome pitanju i poziva IGK da  kontaktira  gospodina Pierre-Marc Perreaulta, direktora Digitalne građanske inicijative Kanade. Veoma je važno što je IGK poslao važne informacije i što se angažovao oko ovo bitne stvari.”

Podsječamo IGK je u pismu Vladi Kanade napisao:
IGK apelira na Vladu Kanade u vezi sa odlukom Vlade Kanade da implementira “transparentan i odgovoran regulatorni okvir za online sigurnost u Kanadi. U skladu s ovom važnom odlukom, Bosanskohercegovačka zajednica ljubazno traži od Vlade da u svoj regulatorni okvir politike uključi praćenje i uklanjanje sadržaja koji se sastoji od negiranja genocid a u Srebrenici – sadržaja prisutnog i distribuiranog u internetskim prostorima – u procesu uspostavljanja sigurnog internetskog okruženja koje štiti sve Kanađane. Prema najnovijoj studiji iz 2020. koju je uradila Moonshot – organizacija koja se fokusira na sprečavanje i suzbijanje nasilnog ekstremizma – zapanjujući i alarmantni rast pokreta ekstremne desnice u Kanadi uključuje štetne elemente antibošnjačkog sentimenta. Studija ističe da je među deset najslušanijih pjesama u kanadskim ekstremističkim krugovima bio Željko Grmuša, srpski ultranacionalista koji pjeva ozloglašenu pjesmu “Karadžiću, vodi svoje Srbe ,“ antibošnjačku propagandnu numeru koju terorista iz Christchurcha je također slušao na svom putu da izvrši monstruozni masakr na Novom Zelandu. Grupa je 2022. godine primijetila i upozorila na porast takvog sadržaja nakon pandemije SARS-CoV-2, jer je globalna blokada dovela do toga da mnogi ljudi provode više vremena na socijalnim mrežama”.

Ovo je samo još jedan od mnogih uspjeha IGK u kontinuiranoj borbi protiv ekstremizma i negatora genocida. Očekujemo da će ova inicijativa sa pomenutim odjelom dati plodne rezultate, te osigurati zabranu negiranja genocida u Srebrenici na svim online platformama i internet prostorima u Kanadi.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

IGK i Bošnjačko kanadsko društvo Kalgari – Otvoreno pismo gradonačelnici kanadskog grada Kalgaria {Calgary}, Jyoti Gondek

Dijaspora BiH Administrator

Bosanskohercegovački kulturni centar Toronto, dodjelio priznanje Danieli Čolić

Jubilej džemata Gaggenau: 25 godina u službi dobra

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Zastava sa ljiljanima je bila zastava Republike Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Švedska: Veče horske pjesme 2022. u Jönköpingu

Dijaspora BiH Administrator

Sarajevo u prazničnom ruhu dočekuje Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment