Bosna i Hercegovina

Kampanja 16.Dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja od 23.novembra do 25 decembra 2023.  

U organizaciji UG „Vive Žene“ Tuzla ovogodišnja kampanja 16.Dana aktivizma protiv rodnog zasnovanog nasilja obilježiti će bogatim programom 23 novembra do 25 decembra 2023.godine.
Tema ovogodišnje kampanje je Ujedinjeno investioranje u sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama najavljeno je na press konferenciji i nakon toga je svečano otvoreno adaptirano igralište za djecu.Kako je istakla Jasna Zečević , direktorica Udruženja UG Vive žene, u Udruženju stanje je sve lošije kada je prisutno nasilje u porodici.Sigurna kuća u Tuzli ne može odgovoriti na sve potrebe žrtava , zato je važna saradnja i drugih odgovornih institucija. U istraživanju OSCE-a o nasilju nad ženama u BiH se navodi da , četiri id deset žena (38%)izjavile su da su iskusile psihičko, fizičko ili seksualno nasilje od petnaeste godine od strane partnera ili nepartnera. UG „Vive Žene“ svake godine obilježava kampanju 16.dana aktivizma, tako ćemo i ove godine nizom aktivnosti dati doprinos da se glas žrtve čuje, da utičemo na svijest javnosti o ovom globalno društvenom problemu, da osudimo svaki oblik rodno zasnovanog nasilja i osude svaki oblik rodno zasnovanog nasilja, istakla je direktorica Zečević.
Voditeljica Sigurne kuće Danijela Huremović ističe, da je u Sigurnoj kući UG „Vive Žene“ u toku 2023 godine bilo smješteno 96 osoba , od toga 45 odraslih osoba ženskog spola i 51 dijete. Od avgusta odnosno ubistva i femicida u Gradačcu i Živinicama 37 osoba je smješteno u sigurni kuću na zahtjev centara za socijalni rad i policijskih stanica. Ovaj podatak govori o realnom strahu i zabrinutosti žrtava za vlastiti život i ukazuje na zaista na zabrinjavajući broj nepriavljenih slučajeva nasilja. Pitanje je kada bi ove žrtve prijavile nasilje da nisu bile potaknute slučajevima femicida sa strahom da će se i njima dogoditi isto.Sigurna kuća je mjesto za krizni smještaj žena i djece žrtvama nasilja , koje su prinuđene da sigurnost i zaštitu potraže izvan svog doma i zaštite se od nasilja.Žrtvama smještenim u Sigurnu kuću obezbijeđeni su osnovni uslovi za siguran i miran život i oporavak od traume izazvane nasiljem.
Boravak u sigurnoj kući uz obezbijeđene osnovne uslove za život(hrana, lijekovi, odjeća, obuća , posteljina , školski pribor za djecu i slično). Takođe , žrtvama nasilja je omogućen pristup svim uslugama u zajednici, odlazak kod ljekara  , Centar za socijalni rad , Policijsku stanicu ,Biro za zapošljavanje  , Gradsku /Općinsku službu zbog ostvarivanja svojih prava. Plan zaštite i podrške žrtvama u Sigurnoj kući provodi se u saradnji sa predstavnicima nadležnih institucija(policija, centri za socijani rad , škole, pravosudne institucije), ističe voditeljica sigurne kuće Huremović.
Uz bogat program koji je pripremljen, ističe se i Javni događaj“Druženje sa građanima i građankama Bingo cityCenter, Promocija revidiranog Protokola intervencija u slučajevima nasilja u ruralnim zajednicama „ u Općini Bratunac, Okrugli stol- „Psihološko nasilje i kako ga prepoznati i reagirati?.
Na Trgu slobode u Tuzli planirana je ulična akcija“Oprez“, Ubijaju žene.Organizatorice su :Amica Eduka, Horizonti, Islamic Reljef, Revolt, Tuzlanski otoreni centar, Bolja Budućnost, Lotos, Vive Žene, Nova ženska inicijativa, Ženska Vizija.
  Duška REBIĆ

Related posts

Grad Tuzla obilježio 1.mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

London: Sjajne Mostarke “dovele” svjetsku priču u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Fond PIO RS privremeno obustavio isplatu 22.628 penzija

Dijaspora BiH Administrator

Osmorka zasjeda u ponedjeljak, Konaković spreman i odustati od pozicije ministra vanjskih poslova

Dijaspora BiH Administrator

Dogovorene konkretne aktivnosti na realizaciji izgradnje nastavka Južne saobraćajnice u Tuzli

Dijaspora BiH Administrator

Najveća javna kuhinja u BiH: “Da ne dolazim ovdje, ne bih imala šta da jedem”

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment