Izbori u BiH

Kajganić se proglasio nenadležnim za izborne prevare u RS!

Milanko Kajganić, prvi čovjek Tužilaštva BiH se proglasio nenadležnim za izborne prevare u Republici Srpskoj!

“Izbori za entitetske nivoe su u nadležnosti entitetskih tužilaštava”, kazao je Kajganić.

Naime, Kajganić, v.d. glavnog tužioca BiH pravdajući se u javnosti u vezi sa informacijom kako je Tužilaštvo BiH započelo hitne provjere protiv članova Centralne izborne komisije BiH zbog njihove naredbe o ponovnom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske, što je iščitano kao spašavanje Milorada Dodika, pokušao je, ali vrlo bezuspješno demantirati takve navode.

Pojednostavljeno rečeno, on je u razgovoru za Raport dodatno pojačao sumnje da Tužilaštvo BiH spašava Dodika, jer je na pitanje da li je Tužilaštvo postupilo i po navodima o izbornim prevarama kazao:

“Jeste za dio koji se tiče nivoa Bosne i Hercegovine. Izbori za entitetske nivoe su u nadležnosti entitetskih tužilaštava. U tom dijelu ćemo pružiti svu potrebnu asistenciju”, rekao je Kajganić za Raport.

Dakle, eventualne Dodikove krađe ili nekih drugih u Republici Srpskoj nisu zanimljive Kajganiću, tačnije prepusti će ih entitetskom tužilaštvu(!?).

No, u BiH su se održali Opšti izbori po Izbornom zakonu BiH koji svakako uključuju i izbor predsjednika i potpredsjednika RS, tako da Tužilaštvo BiH jeste nadležno za eventualna krivična djela počinjena u tom procesu.

Podsjećam i da je Kajganić obećao da će Tužilaštvo BiH na dan izbora rasporediti dežurne tužioce u regionalnim centrima SIPA-e u Banjaluci, Tuzli i Mostaru. 

Važno je istaći i slučaj Hozići (Novi Grad/RS). Tamo je nakon što je utvrđeno grubo kršenje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine uhapšeno svih pet članova biračkog odbora.

Akcija je sprovedena po naredbi Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru. Tada je vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić potvrdio da će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

I samo Tužilaštvo nakon održanih izbora potvrdilo je da nakon izbora zaprimljeno 27 prijava o nepravilnostima, a Tužilaštvo BiH je ekspresno počelo raditi po prijavi Milorada Dodika protiv CIK-a!

Da bi se odbranio od priče zašto istražuje članove CIK, umjesto izbornih prevara Kajganić je počeo pričati o nadležnostima.

Dodik je prijavio članove CIK-a jer su, kako on tvrdi, donijeli nezakonitu odluku o ponovnom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske.

No, i CIK je prijavio Dodika jer je iznio niz uvreda i prijetnju na račun predsjednika CIK-a Suada Arnautovića te članice Vanje Bjelica-Prutina. Poziv na saslušanje još nije dobio ili će Kajganić i taj predmet dodijeliti dvojici tužilaca, kao slučaj kupovine vile na Dedinju, te će istraga tapkati u mraku godinama, ili će ostati duboko u ladicama s tvrdnjom – istraga je u toku.

Piše: A. Čorbo-Zećo / Patria

Related posts

Sprema li se izborna prevara: Evropa i SAD odbacile elektronsko glasanje koje sada nameću BiH

Dijaspora BiH Administrator

Predstavljen program rada Zijada Lugavića, kandidata za gradonačelnika Tuzle

Dijaspora BiH Administrator

CIK: Registracija birača iz dijaspore za Lokalne izbore 2024. godine u Bosni i Hercegovini traje do 23. jula ove godine

CIK: U Brčko distriktu nešto više od 86.000 birača, njih 14.000 nije se opredijelilo za entitetsku biračku opciju

Dijaspora BiH Administrator

Christian Schmidt nametnuo izmene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH

Dijaspora BiH Administrator

Čović ne smije protiv Komšića, u utrku za Predsjedništvo BiH mogao bi Mario Kordić

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment