Izbori u BiH

Kajganić se proglasio nenadležnim za izborne prevare u RS!

Milanko Kajganić, prvi čovjek Tužilaštva BiH se proglasio nenadležnim za izborne prevare u Republici Srpskoj!

“Izbori za entitetske nivoe su u nadležnosti entitetskih tužilaštava”, kazao je Kajganić.

Naime, Kajganić, v.d. glavnog tužioca BiH pravdajući se u javnosti u vezi sa informacijom kako je Tužilaštvo BiH započelo hitne provjere protiv članova Centralne izborne komisije BiH zbog njihove naredbe o ponovnom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske, što je iščitano kao spašavanje Milorada Dodika, pokušao je, ali vrlo bezuspješno demantirati takve navode.

Pojednostavljeno rečeno, on je u razgovoru za Raport dodatno pojačao sumnje da Tužilaštvo BiH spašava Dodika, jer je na pitanje da li je Tužilaštvo postupilo i po navodima o izbornim prevarama kazao:

“Jeste za dio koji se tiče nivoa Bosne i Hercegovine. Izbori za entitetske nivoe su u nadležnosti entitetskih tužilaštava. U tom dijelu ćemo pružiti svu potrebnu asistenciju”, rekao je Kajganić za Raport.

Dakle, eventualne Dodikove krađe ili nekih drugih u Republici Srpskoj nisu zanimljive Kajganiću, tačnije prepusti će ih entitetskom tužilaštvu(!?).

No, u BiH su se održali Opšti izbori po Izbornom zakonu BiH koji svakako uključuju i izbor predsjednika i potpredsjednika RS, tako da Tužilaštvo BiH jeste nadležno za eventualna krivična djela počinjena u tom procesu.

Podsjećam i da je Kajganić obećao da će Tužilaštvo BiH na dan izbora rasporediti dežurne tužioce u regionalnim centrima SIPA-e u Banjaluci, Tuzli i Mostaru. 

Važno je istaći i slučaj Hozići (Novi Grad/RS). Tamo je nakon što je utvrđeno grubo kršenje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine uhapšeno svih pet članova biračkog odbora.

Akcija je sprovedena po naredbi Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru. Tada je vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić potvrdio da će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

I samo Tužilaštvo nakon održanih izbora potvrdilo je da nakon izbora zaprimljeno 27 prijava o nepravilnostima, a Tužilaštvo BiH je ekspresno počelo raditi po prijavi Milorada Dodika protiv CIK-a!

Da bi se odbranio od priče zašto istražuje članove CIK, umjesto izbornih prevara Kajganić je počeo pričati o nadležnostima.

Dodik je prijavio članove CIK-a jer su, kako on tvrdi, donijeli nezakonitu odluku o ponovnom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske.

No, i CIK je prijavio Dodika jer je iznio niz uvreda i prijetnju na račun predsjednika CIK-a Suada Arnautovića te članice Vanje Bjelica-Prutina. Poziv na saslušanje još nije dobio ili će Kajganić i taj predmet dodijeliti dvojici tužilaca, kao slučaj kupovine vile na Dedinju, te će istraga tapkati u mraku godinama, ili će ostati duboko u ladicama s tvrdnjom – istraga je u toku.

Piše: A. Čorbo-Zećo / Patria

Related posts

Čović ne smije protiv Komšića, u utrku za Predsjedništvo BiH mogao bi Mario Kordić

Dijaspora BiH Administrator

Delegacija OSCE-a iz Beča se sastala sa Centralnom izbornom komisijom BiH

Dijaspora BiH Administrator

CIK BiH odbacio svaku vrstu dezinformacija o navodnim “pripremama za izbornu krađu”

Dijaspora BiH Administrator

Ko nije uz Pokret za Državu protiv je BiH, dijaspora olovkom može odbraniti BiH

Dijaspora BiH Administrator

CIK: U Brčko distriktu nešto više od 86.000 birača, njih 14.000 nije se opredijelilo za entitetsku biračku opciju

Dijaspora BiH Administrator

Predstavljen program rada Zijada Lugavića, kandidata za gradonačelnika Tuzle

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment