Naš prijedlog Vijesti

Jubilej džemata Gaggenau: 25 godina u službi dobra

Džemat Gaggenau u Njemačkoj u subotu 14. oktobra 2023. godine svečanim programom obilježio je jubilej 25 godina svog postojanja.

Svečanosti su prisustvovali glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) Aldin-ef. Kusur, glavni imam Medžlisa Frankfurt Fahrudin-ef. Džinić, hafiz dr. Benjamin-ef. Idriz – imam džemata Penzberg, brojni imami i predsjednici džemata, te druge istaknute ličnosti iz vjerskog i kulturnog života.

Specijalni gosti ove manifestacije bili su hafiz Sulejman Bugari i poznati bosanskohercegovački kompozitor i pjevač Eldin Huseinbegović.

Program je započeo hafiz dr. Benjamin Idriz učenjem odlomka iz Kur’ana, a potom su polaznici mektepske nastave, odnosno najljepši ukras džemata Gaggenau, kako je istakla hafiza Adela Kazija u najavi, proučili nekoliko ilahija, kasida i recitacija. U izvođenju programa pridružio im se i dio mektepskog hora džemata Freiburg, pri čemu je nastup je izazvao brojne emocije prisutnih.  

U ime domaćina, obratili su se imam i predsjednik ovog džemata, Ramiz-ef. Kazija i Faiz Hadrović.

Oni su izrazili veliko zadovoljstvo i čast što su ovu džematsku radost podijelili s prisutnima, te su zahvalili svima koji se trude i rade kako bi očuvali džemat i doprinijeli njegom prosperitetu i napretku.

– Želimo poslati jasnu poruku da ćemo se i dalje truditi da naše djelovanje bude odgovorno, kao i do sada, te da ćemo čuvati naš džemat i našu Zajednicu kao naše najveće vrijednosti – istakao je Ramiz-ef. Kazija.

Čestitke na ovom značajnom jubileju džematu Gaggenau uputio je i glavni imama IZBNJ Aldin-ef. Kusur, ističući njihov uspješni i kontinuirani rad na afirmaciji i očuvanju vjere, kulture i tradicije.

– Ovu noć su posebnom učinili polaznici mekteba koji su svojim znanjem, milozvučnim glasovima i ljubavi prema vjeri pokazali da imamo, uz Allahovu pomoć, svijetlu budućnost, da će se vrijednosti islama i dalje prenositi, čuvati i očuvati. Molimo Gospodara da svima onima koji su ostavili neizbrisiv trag u ovom džematu ukabuli njihov trud i zalaganje, a sadašnjim i budućim generacijama da i oni ostave neizbrisiv trag, trag koji će posebna radost biti kada se susretnu sa Svojim Gospodarom – rekao je efendija Kusur.

Ovom prilikom posebno je naglasio važnost zajedništva u džematima, bez obzira na porijeklo džematlija, što se u džematu Gaggenau svakako može primjetiti.

Glavni imam Medžlisa Stuttgart Pašo-ef. Fetić, zbog opravdanih razloga nije mogao biti prisutan na ovoj svečanosti, te je pismenim putem uputio selame i čestitke džematu Gaggenau na obilježavanju 25. godišnjice.

Gost predavač je bio hafiz Sulejman Bugari kojeg je pažljivo i sa velikim interesovanjem slušalo više od 700 gostiju.

Hafiz Bugari je u svom obraćanju stavio na akcenat na nužnost međusobnog razumijevanja, zajedništva, ljubavi i milosti prema svakom insanu, kao Božijem stvorenju.

– Vjernici trebaju da se bolje upoznaju, da odvoje vrijeme za sebi i jedni za druge, te da nikako ne dozvole osudu i vrijeđanje jedni drugih. Učenje o vjeri i svemu korisnom je nužno, jer nema većeg siromaštva od neznanja – poručio je Hafiz.

Nakon pauze, uslijedio je drugi dio programa u kojem je nastupilo Kulturno umjetničko društvo (KUD) “Đerđef” iz Džemata Karlsruhe, koji su izveli bošnjačke igre Sarajeva i okoline, a koreografiju je postavio Ramiz Malkoč.

Hafiz Sulejman Bugari i hafiz Benjamin Idriz proučili su u duetu nekoliko ilahija, što je izazvalo veliko oduševljenje kod gostiju.

Za potpuni ugođaj i atmosferu pobrinuo se Eldin Huseinbegović, koji je sjajnim izvedbama sevdalinki i vlastitih muzičkih numera još jednom pokazao svoj raskošni talent.

Dovu na kraju druženja proučio je Vehid-ef. Muratbegović, imam džemata Freiburg.

– Sala u kojoj je održana manifestacija bila je premala da primi sve zainteresovane, stoga se izvinjavamo svima onima koji su imali želju da dođu, a nisu mogli dobiti mjesto. Raduje nas ipak da je postojao veliki interes i nadamo se da ćemo u budućnosti imati još mnogo ovakvih druženja, a svakako ćemo se truditi da obezbijedimo veći prostor, kako bismo imali mjesta za sve koji žele da budu naši gosti. A onima, koji su svojim prisustvom uveličali ovu našu svečanost, pružili nam podršku, te podijelili sa nama našu radost, od srca se zahvaljujemo i molimo Allaha da ih obilato nagradi! – poručili su su iz Odbora džemata Gaggenau.

(Preporod.info)

Related posts

nstitut za istraživanje genocida Kanada dostavio Tužilaštvu BiH prijavu protiv osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića

Dijaspora BiH Administrator

Knjiga ‘Ne pucaj!’ Jovana Divjaka predstavljena u Frankfurtu

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Kanadska pokrajina Alberta priznala genocid u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

Bosanskohercegovačka dijaspora za božićne i novogodišnje praznike ostavi stotine miliona KM u domovini

Dijaspora BiH Administrator

Mladićev mural na muslimanskom haremu je samo jedan od dokaza kontinuiteta genocida u Prijedoru

Dijaspora BiH Administrator

Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS”: Pozivamo vas da podržite Principe za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment