Regija

Jasmina Curić: Bitno je, da na popisu u Srbiji jasno kažemo da smo Bošnjaci i da govorimo bosanski

Jedan od prioriteta u radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u narednom periodu bit će popis stanovništva u Republici Srbiji, nedavno je prenijela Anadolija.

BNV će u saradnji s Republičkim zavodom za statistiku aktivno učestvovati u kampanji i sudjelovat će u promociji popisa.

Ključni cilj Koordinacije nacionalnih veća, koji u komunikaciji s drugim ustanovama, a u vezi popisa zastupa predsednica BNV-a Jasmina Curić, bio je da nacionalna veća aktivno učestvuju u radu tijela koja organizuju popis na svim nivoima, od republičkog do općinskog.

Predsjednica krovne ustanove Bošnjaka u Srbiji podsjetila je da popis stanovništva predstavlja najvažnije statističko istraživanje države koje se obavlja u desetogodišnjoj periodici.

Ona podsjeća da se na osnovu parametara popisa izrađuju planovi razvoja jedne zajednice u svim oblastima.

  • Na osnovu rezultata popisa vrši se i raspodjela budžetskih sredstava – kazala je Curić i naglasila da je to šansa koju Bošnjaci u Srbiji moraju iskoristiti, u cilju ostvarivanja individualnih i kolektivnih prava te veće zastupljenosti Bošnjaka u državnim ustanovama u Srbiji a posebno u regiji Sandžak.
  • Iz tog razloga BNV je ovom poslu pristupilo veoma ozbiljno i sistemski. Jedno od glavnih pitanja je i to što se na kraju kvalitet ostvarivanja prava manjinskih naroda u Republici Srbiji ostvaruje na osnovu rezultata popisa. Mi smo ovo pitanje aktualizovali na Koordinaciji nacionalnih savjeta, koju čine svi nacionalni savjeti na nivou Srbije, tada je predloženo, a potom i prihvaćeno da ja budem ispred Koordinacije nacionalnih savjeta zadužena da zastupam interese svih manjinskih naroda u Srbiji u vezi predstojećeg popisa, a sa Republičkim zavodom za statistiku. Na sastancima smo jasno iznijeli svoje zahtjeve, jedan od njih je bio naš zahtjev da budemo partneri u svim procesima sprovođenja popisa stanovništva, od republičkog do lokalnog nivoa. U republičkom radnom tijelu smo dobili dva mjesta za nacionalne savjete u Srbiji, a za jedno od ta dva delegiran je predstavnik BNV-a Elvir Eminbegović, vijećnik u BNV-u. Na osnovu svega došli smo do zaključka da smo postigli rezultat i da smo s Republičkim zavodom za statistiku ostvarili jedan partnerski odnos u kome smo prihvaćeni kao relevantan partner na sprovođenju popisa koji nas očekuje u oktobru sljedeće godine – kazala je predsjednica BNV-a.

BNV je, dodala je Curić, u pripremama za realizaciju kampanje koja će promovisati sve prednosti odziva stanovništva na popis.

  • Moja preporuka je da popis stanovništva svi shvatimo ozbiljno i da je to prilika da se izjasnimo, da pokažemo svoj identitet te da kažemo da smo Bošnjaci i da govorimo bosanskim – dodala je Curić.

Related posts

AKADEMIK ZLATKO BULIĆ, NAUČNA MISAO I DJELO

Dijaspora BiH Administrator

Traži se javno izvinjenje Hrvatske: Ne u naše ime – 29. godišnjica zločina u Ahmićima

Dijaspora BiH Administrator

Nedostatak radne snage: Hrvatska izdala 50% više radnih dozvola nego prošle godine

Dijaspora BiH Administrator

BRANKO-BANJA KALUĐEROVIĆ-HUMANOST ČINI ČOVJEKA ISPUNJENIM

Dijaspora BiH Administrator

KEMAL PURIŠIĆ-PRAVO I PRAVDA U BORBI ZA GRAĐANSKO DRUŠTVO

Dijaspora BiH Administrator

IN MEMORIAM RIFAT RASTODER-BORAC ZA GRAĐANSKU CRNU GORU  (1950-2023)

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment