Vijesti

Institut za istraživanje genocida pisao Justinu Trudeau, evo šta traže od njega

Zbog najave producenata filma Borisa Malagurskog ‘Republika Srpska: Borba za slobodu’ o mogućim projekcijama u Sjevernoj Americi, Institut za istraživanje genocida Kanada poslao pismo premijeru Kanade Justin Trudeau.

Skoro 35.000 ljudi potpisalo je peticiju za zaustavljanje premijere u evropskim gradovima kontroverznog dokumentarnog filma Borisa Malagurskog, zbog iskrivljavanja činjenica o genocidu u Srebrenici.

Pismo je takođe poslano nadlžnim pravnim subjektima u Kanadi. Istovremeno je poslano političkim i pravnim subjektima u SAD.

Negiranje genocida u Srebrenici predstavlja najgrublji oblik raspirivanje mržnje, a mržnji nema mjesta u Kanadi. IGK i bh. zajednica su duboko zabrinuti zbog moguće projekcije filma Borisa Malagurskog „Republika Srpska: Borba za slobodu“ u Kanadi. Film namjerno podstiče mržnju negirajući genocid u Srebrenici i kao takav je u suprotnosti sa kanadskim krivičnim zakonom, član 319(1) i član 319(2). Aktivnosti koje veličaju genocid i ratne zločine su također u suprotnosti sa članom 318 kanadskog krivičnog zakona. Sloboda govora u Kanadi nije apsolutna i ima svoja ograničenja, navodi se.

Naglašavaju da je Malagurski je bivši urednik ruskog propagandnog portala “Russia Today.”

‘Od vas tražimo uvjeravanje da ćete poduzeti sve mjere kako bi se njegovo eventualno širenje mržnje zaustavilo u Kanadi. Postoje dvije osnove na osnovu kojih smatramo da je potrebna osuda ovog filma od strane kanadskih predstavnika. Prvo, trejler filma, koji je objavljen u javnosti, veliča osnivanje entiteta Republike Srpske kao borbu protiv „ropstva“ i „borbu za slobodu“.

Ovo je nastavak dugogodišnje relativizacije i njegiranja ratnih zločina počinjenjih u ime entiteta RS, uključujući i genocid u Srebrenici za koji su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdili da ga je počinila vojska entiteta RS po nalogu Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića’, navode u pismu.

Napominju da Kanada ima poseban dugogodišnji odnos sa državom BiH, a o tome svjedoči značajna i aktivna bošnjačka dijaspora u Kanadi, koja i dalje doprinosi kanadskom Kulturnom mozaiku, kao i stalna saradnja Kanade i BiH.

‘Ne zaboravimo da je u agresiji na BiH ubijeno preko 100.000 građana BiH. Na teritoriji na koju polažu pravo vlasti entiteta RS srpske snage su osnovale koncentracione logore poput Manjače, Omarske i Trnopolja, u kojima su hiljade nesrpskih civila zatočene, mučene i ubijene. Kulminacija ove genocidne kampanje bila su masovna ubistva u srebreničkom genocidu u julu 1995.

Film Borisa Malagurskog revidira ovu bolnu historiju kroz pogrešno tumačenje genocidnih zločina kao „borbe za slobodu“. Na taj način, film širi mržnju plasiranjem laži u kojima se smanjuje težina srpskih ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici’, piše u pismu upućenom kanadskomn pemijeru.

Related posts

IGK povodom Dana početka opsade grada Sarajeva: Ne zaboravimo da učimo našu djecu o agresijima, genocidima i zločincima

Dijaspora BiH Administrator

Tampa Bay: Bosanac spasio mladića porijeklom iz Hondurasa

Dijaspora BiH Administrator

“5MFBH” poziva vas da se pridružite novoosnovanoj podružnici u Velikoj Britaniji

Dijaspora BiH Administrator

Švedska produžila zabranu ulaska u zemlju za putnike bez EU pasoša

Dijaspora BiH Administrator

Zagreb: Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine, otvoren i kulturno-informativni centar

Državljanstva BiH se od 1996. odreklo 93.317 osoba

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment