Pogledi

IGK: Željka morbidno je vaše ponašanje spram države na čijoj ste platnoj listi

IGK: Otvoreno pismo Predsjedavajućoj Predsjedništva BiH Željki Cvijanović povodom anticivilizacijskog negiranja Dana nezavisnosti BiH.

Željka Cvijanović je povodom Dana nezavisnosti BiH izjavila: 

“Nije moj praznik i ne primam čestitke povodom ovog morbidnog datuma”! 

Dan nezavisnosti BiH kao državni praznik počet će se uvažavati na cijeloj teritoriji države BiH onda kada za etničko čišćenje i genocid budu odgovarale institucije entiteta RS, a ne samo njihovi lideri. Referenduma je bio međunarodna obaveza. Nije se moglo odlučivati bez građana. Građani su izašli na referendum i rekli: Da, mi hoćemo BiH! To je kraj priče. Svi Srbi koji su imali pravo da sami odlučuju, dakle individualno, a da ih pri tome ne gleda Karadžić i njegove pristalice kako zaokružuju, glasali su za nezavisnu BiH. Onih između 15 i 20 posto gradskih Srba koji su glasali jesu oni koji su ostali u BiH. Ogroman broj Hrvata i Bošnjaka glasao je za nezavisnu državu. To je bio jedan od najjačih evropskih rezultata kada su u pitanju ovakva izjašnjavanja. Negatori nezavisne BiH sada žive od te BiH, putuju po svijetu, imaju identitet. I zato je bitno da institucije koje su napravile etničko čišćenje i genocid odgovaraju. 

IGK je podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović zbog kršenja Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno-pravnog poretka BiH i narušavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti, političko-pravnog subjektiviteta BiH. IGK poziva međunarodnu zajednicu, posebno Visokog predstavnika i članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da sankcionišu Željku Cvijanović. Ne može se biti predsjednik države koju negirate i kontinuirano blokirate u funkcionisanju. I na kraju poruka Željki Cvijanović: Slavila ga ili ne, Dan nezavisnosti je bio i ostat će simbol trajanja države i zemlje BiH.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Otvoreno pismo IGK-a načelniku opštine Foča Milanu Vukadinoviću povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

POGLED IZ AMERIKE: UVID U ORGANIZACIJU I STRUKTURU PRAVOSUDNOG SISTEMA BOSNE I HERCEGOVINE

Dijaspora BiH Administrator

ESAD JAGANJAC IZ LONDONA: JE LI VRIJEME ZA SVEBOSANSKI SABOR?

Dijaspora BiH Administrator

UKRAJINA ODOLIJEVA RUSKOJ OKUPACIJI

Dijaspora BiH Administrator

Institut za istraživanje genocida Kanada: Anticivilizacijski, antibosanski čin ambasadora BiH u Rusiji

Dijaspora BiH Administrator

NEODGOVORNA ŠUTNJA NA DODIKOVE IZAZOVE, PRIJETNJE I ANTIUSTAVNO DJELOVANJE

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment