Vijesti

IGK: Zaustavite prikazivanje filma u Sarajevu koji negira genocid u BiH

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozvao je gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić  da upotrebom svih demokratskih sredstava zabranite najavljenu projekciju  filma Borisa Malagurskog, “Republika Srpska: Borba za slobodu” u Sarajevu. Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovana gradonačelnice,
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} vas poziva da upotrebom svih demokratskih sredstava zabranite najavljenu projekciju  filma Borisa Malagurskog, “Republika Srpska: Borba za slobodu” u Sarajevu. 
Planirana projekcija filma u Sarajevu je velika uvreda za žrtve opsade Sarajeva, posebno sarajevske djece. Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora velikosrpskom nacizmu, agresiji, genocidu, ubijanju i opstanku civilizacije, sa jasnom porukom svijetu i zločincima – Sarajlije se ne daju pomesti, Bosna i Hercegovina ne može nestati.
Staviti i držati grad u opsadi, onemogućiti mu normalno snabdijevanje hranom, vodom, energentima, lijekovima i danonoćno granatama, snajperima i drugim oruđima i oružjima, te zabranjenim sredstvima i metodama ratovanja, ubijati i ranjavati nezaštićene, izgladnjele i iznemogle civile, predstavlja potpuno očigledan i jasan dokaz agresorsko – genocidne namjere, koju je Generalna skupština Ujedinjenin nacija davno osudila usvajanjem  Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih međunarodnopravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva međunarodne zajednice iz holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu.
Navedeni propagandni film svojim sadržajem pokušava izjednačiti žrtve genocida i zločince, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini, veličanjem osnivanja entiteta Republika Srpska u agresiji u Bosni i Hercegovini 1992-1995 kao borbe protiv “ropstva” i “borbu za slobodu”. Autor filma tako javno negira genocid, ali i međunbarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije.
IGK je pokrenuo  peticiju za hitno zaustavljanje promocije filma o bosanskohercegovačkom entitetu RS koju je potpisalo više od 35, 000 potpisnika. Peticija zajedno sa potpisnicima je poslana gradonačelnicima svih gradova u kojima je najavljena projekcija filma, premijerima i predsjednicima država tih gradova, bitnim političkim, akademskim i kulturnim subjektima Kanade, SAD i Evropske Unije.

Danas se moramo sjetiti da poticanje na genocid, govorom mržnje i veličanjem projektanata i izvršilaca genocida predstavlja zločin. Film Borisa Malagurskog podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi.
Negacija genocida, odnosno negacija države Bosne i Hercegovine se ne smije dozvoliti u Sarajevu. Jer filmom je poražena ljudskost, poraženi čovjek i civilizacija. Filmom su i ponižene žrtve Sarajeva, ali i  i žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

Sarajevo zaslužuje mnogo bolje od ovog filma. Kako se žrtve Sarajeva mogu nadati istini i pravdi pored autora poput Borisa Malagurskog. Zato nemojte dozvoliti da premijera ovog filma u Sarajevo ostane zabilježena za potomstvo kao jedan od najcrnjih dana u historiji Sarajeva.
Film jeste ponizio žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na strani kvazi umjetnika Borisa Malagurskog. Zabranom prikazivanja filma vi lično kao gradonačelnica Sarajeva možete dati veliki doprinos istini, pravdi i kulturi sjećanja, ali i nadu žrtvama Sarajeva da nisu ostale same u traženje istine i pravde.

Dr. Emir Ramić / Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Jubilej džemata Gaggenau: 25 godina u službi dobra

Dijaspora BiH Administrator

Kanada: Još jedna kanadska pobjeda protiv negatora genocida u Srebrenici! 

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Evropska Unija ne smije razgovarati sa onima koji sudjeluju u destabilizaciji Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

“Bosnie, mon Amour”: Okupili se intelektualci i umjetnici iz BiH, koji žive i rade u Francuskoj

Dijaspora BiH Administrator

Dan državnosti BiH proslavljen i u Beču

Danska: Stigao odgovor na pismo bh. građanke

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment