Vijesti

IGK: “Socijalna budućnost Austrije” osudila negatora genocida u Srebrenici na Univerzitetu u Beču!

Politička partija Austrije {Socijalna budućnost Austrije, SÖZ} podržala aktivnosti Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} protiv negatora genocida u Srebrenici na Univerzitetu u Beču!

Austrijska politička stranka SÖZ objavila je saopštenje za javnost preko austrijske novinske agencije APA o negiranju genocida u Srebrenici na Univerzitetu u Beču pod nazivom “Poricanje genocida u Srebrenici uz prijateljsku podršku Beča”.U saopštenju se navodi da je, prema sopstvenim izjavama na Arte TV kanalu (4:08 min Arte TV), prof. Manoschek sa Univerziteta u Beču radio na studiji koja negira genocid u Srebrenici za potrebe bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska {RS}. RS  je naručila pomenutu studiju za 26. godišnjicu genocida u Srebrenici, negirajući genocid i ponižavajući žrtvama i njihove porodice.U saopštenju za javnost pominju se pisma IGK koja je s tim u vezi uputio Univerzitetu u Beču. U prvom pismu postavljena su pitanja rektoru Univerziteta u Beču i članovima etičke komisije o aktivnostima profesora Manoscheka, kao i o neuspehu Univerziteta u Beču da se distancira od negiranja genocida i nepoštivanje Kodeksa ponašanja Univerziteta u Beču.Na ovo pismo sa pitanjima o najgnusnijim zločinima na svijetu – genocidu – nisu odgovorili ni rektor ni članovi etičke komisije Univerziteta u Beču.

IGK je dobio odgovor sa Univerziteta u Beču, kojii nije imao ni odgovarajući potpis ni pozdrav. Do danas, Univerzitet u Beču se nije distancirao od rada prof. Manoscheka.

Austrijska politička partija SÖZ saopštila je da ovo baca tužnu sjenu na Austriju i pozvala nadležna rukovodeća tijela Univerziteta u Beču da se odmah izjasne o ovoj situaciji.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}https://www.ots.at/presseaussendung/OTS_20230131_OTS0125/srebrenica-genozid-leugnung-mit-freundlicher-unterstuetzung-aus-wien

Related posts

“5MFBH” poziva vas da se pridružite novoosnovanoj podružnici u Velikoj Britaniji

Dijaspora BiH Administrator

U NEW YORKU “PET DO 12” ODRŽAN SKUP PODRŠKE BiH

Dijaspora BiH Administrator

Graz: Pokrenuta inicijativa za osnivanje Bosanskog Akademskog Društva Evrope

Dijaspora BiH Administrator

ZAGREB: ODLAZAK DUBIČANKE MIRSADE TUZOVIĆ r. HATIPOVIĆ

Dijaspora BiH Administrator

Proglašeni pobjednici 4. Internacionalnog Bosnia and Herzegovina Looks Around Festivala Bottrop

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Korištenje Bonskih ovlasti na dan izbora pokazuje potpuni izraz nepoštovanja prema državi BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment