Pogledi

IGK reagovao na provokaciju u Prijedoru: Na Dan bijelih traka žele slaviti rođendane Viktora Orbana i Željka Mitrovića

Članovi Omladinske organizacije “Princip”, predali su Policijskoj upravi Prijedor zahtjev za organizaciju skupa 31. maja, na kojoj planiraju proslaviti 58. rođendan premijera Mađarske Viktora Orbana i 55. rođendan vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića. Radi se o očitoj provakaciji, jer se toga dana obilježava Dan bijelih traka u spomen na žrtve stravičnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru.
Da bi se počinio genocid u Prijedoru, koga je nauka dokazala, potrebni su bili antagonizmi i mržnja, koje članovi Omladinske organizacije “Princip” pokazuju 30 godina poslije koje su samoproglašene vlasti Republike Srpske u Prijedoru 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija da nesrpsko stanovništvo obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, kao i da pri izlasku iz kuća stave bijelu traku na desnu ruku. Taj krajnje ponižavajući čin su potvrdili članovi evropske posmatračke misije, koji su avgusta 1992.u okolini Prijedora primijetili bijele zastave na bošnjačkim i hrvatskim kućama, kako bi se mogle razlikovati od srpskih. Da bi opravdali genocid projektanti udruženog zločinačkog poduhvata su morali pribjeći dehumanizacije Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru, kako bi njihov čin široke lepeze zločina izgledao ne kao zločin, već kao navodno časno, junačko djelo, jer po tom mišljenju to je obračun sa “ne ljudima”, koje treba istrijebiti kako nebi inficirali ostali,“civilizirani” svijet. Sa takvim predubjeđenjem je počeo genocid u Prijedoru.
Institucionalno uvođenje bijelih traka za nesrpski živalj značilo je, ništa manje no dozvolu za “slobodan lov” na dojučerašnje komšije i prijatelje, a sada odjedanput do dna ponižene ljude, koji su sa tim obilježjem za tu aparthejdsku vlast postali neljudi i koji su na taj način pripremljeni za odstrel.  U toj morbidnoj kampanji etničkog istrebljenja sa područja prijedorske općine ubijeno je 3.173 civila među kojima je bilo 102 djece. 
Najava anticivilizacijskih, javnih obilježavanja rođendana na dan kada čitav svijet u cilivilizacijskoj kampanji Bijelih traka odaje počast prijedorskim žrtvama je jasan dokaz kontinuiteta fašističke ideje koja se ogleda u masovnom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda prognanika i povratnika, preživjelih žrtava i svjedoka genocida. Frustrirane općinske vlasti Prijedora nikada nisu javno priznale djela tadašnjih fašističkih vlasti i odale pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade Bošnjaka i Hrvata te pružile ruku pomirenja i pokajanja. Naprotiv prijedorski vladajući establišmenti žale što se potpuno nije riješilo pitanje “nepoželjnih, nenarodnih elemenata”, Bošnjaka i Hrvata. To pokazuje i odnos prema preživjelim žrtvama kojima se onemogućava da govore  o zločinima i obilježavanju istih čime im se uskraćuje jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodu govora i pravo na sjećanje. To je očiti dokaz da se zločini u Prijedoru nastavljaju drugim sredstvima, da fašistička ideja „cilj opravdava sredstva“ ima svoj kontinuitet u Prijedoru. 
Pozivamo Policijsku upravu Prijedor da zabrani navedeni skup jer isti vrijeđa žrtve i još više narušava i onako narušene etničke odnose u Prijedoru.Pozivamo sve političke, akademske i pravne pojedinačne i kolektivne subjekte svjesne istine i pravde, i sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda i njihove organizacije i zajednice da se suprostave dehumanizirajučim obilježavanjima navedenih rođendana na dan prijedorske patnje.Protestujemo protiv ovakvog anticivilizacijskog postupanja Omladinske organizacije “Princip”, tražeći pd gradonačelnika Prijedora i gradske vlasti da odustanu od ovog anticivilizacijskog čina.Tražimo od nadležnih državnih bosanskohercegovačkih organa, posebno pravosudnih organa, od Visokog predstavnika u BiH i Upravnog odbora vijeća za implementaciju mira u BiH da brzom akcijom spriječe ponižavanje prijedorskih žrtava.Informisali smo kanadske političke, akademske i subjekte za zaštitu ljudskih prava i sloboda o navedenom skupu.
Pozivamo sve prijatelje istine i pravde u svijetu da obilježe Međunarodni dan bijelih traka, 31. maj. Nosite oko ruke bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma koji još nije pobijeđen u Prijedoru i BiH. 
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

KNS: DOSTA SA URUŠAVANJEM BH. FUDBALA

Dijaspora BiH Administrator

Komšićeva čestitka Kosovu problem, Dodikove dvije srpske države i nagrada Vučića ratnom huškaču nisu

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Željka Cvijanović nastavlja politiku svoga šefa Milorada Dodika negiranja države Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

RUSKA OKUPACIJA UKRAJINE-PORAZ PUTINA

Dijaspora BiH Administrator

IGK poručuje Ćosiću: Ne možeš ušutkati činjenice o najdužoj opsadi jednog grada u modernoj historiji

Dijaspora BiH Administrator

POGLED IZ AMERIKE: (NE) OČEKIVANA PRESUDA USTAVNOG SUDA BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment