Naš prijedlog Pogledi

IGK povodom presuda za zločine u selu Zecovi: Daleko je Prijedor od istine i pravde

Naučno dokazan Genocid u Prijedoru je istina o ponižavanju ljudskog dostojanstva i nacionalnog identiteta Bošnjaka i Hrvata, istina o uništavanju svega postojećeg što odražava bošnjački i hrvatski nacionalni identitet, istina o getoizaciji Bošnjaka i Hrvata u cilju stvaranja „Velike Srbije“, istina o pokušaju uništenja Bošnjaka i Hrvata kao nacija i prisvajanju teritorija gdje su živjeli. 

Daleko je Prijedor od istine i pravde, od katarze, priznanja zločina i traženja oprosta od žrtve. Ljudska budućnost mora biti primorana da sebe odredi prema genocidu u Prijedoru.  Cilj genocidnog projekta je izbrisati svaki trag koji bi svjedočio da su Bošnjaci i Hrvati ikad u Prijedoru živjeli. Cilj je bio ubiti povijest grada Prijedora. 

Zlokobni pad u ljudsko ništavilo, u ljudsku mržnju urušio je humanu zadaću susretanja sa drugim u Prijedoru. Više od 30 godina od tog strašnog potonuća ljudskosti, Prijedor je još u dobu kulturne bijede u kojoj caruje egzekucija kulturu sjećanja. Ali ima još onih koji ne zaboravljaju, nego utvrđuju prijedorski genocid. Jer nemoguće je imati prijedorsku budućnost u prostoru i vremenu egzistencije ideologije, politike i prakse koja je ubila mladost, ljude, žene, inteligenciju. Samo kulutrom sjećanja, samo spomenikom za ubijenu mladost i za žrtve genocida se može ponovo slobodno popeti na prijedorsku brdo bolje i sretnije budućnosti. U međuvremenu dok se ne popnemo na slobodno brdo ljudskosti duboki naklon prijedorskoj mladosti i žrtvama genocida. Ubiti mladst mogu samo oni koji u Boga ne vjeruju i koji Boga mrze. Ubijena djeca Prijedora nastavljaju svoj život kroz prostor i vrijeme u kolektivnom pamćenju svih dobrih ljudi svjeta. Zato ubijena djeca, žrtave genocida u Prijedoru, nikada neće biti zaboravljena. 

Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu o neophodnosti stalne spremnosti za prepoznavanje politike zla u kojoj je genocid cilj, a ne posljedica rata. Preživjele žrtve i svjedoci genocida u Prijedoru ostaju i dalje poniženi jer im se zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Ali  žrtve neće odustati od borbe za istinu i pravdu sve dotle dok istina o agresiji i genocidu ne pobijedi, dok se ne postigne pravda za žrtve, ne donese mir za preživjele i ne izgradi prihvatljiva i ljudski snošljiva budućnost za bošnjačku i hrvatsku djecu u Prijedoru. Nećemo dopustiti da genocid u Prijedoru bude zaboravljen jer je strah od zaborava prijedorskog genocida veći od užasa srpskog zločina u Prijedoru.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Dijaspora je naš istinski ambasador

Dijaspora BiH Administrator

POGLED IZ CRNE GORE: GEOPOLITIČKE IGRE MOĆI KAKO RAT U UKRAJINI REDIFINIŠE SVJETSKI POREDAK

Dijaspora BiH Administrator

Višnja Lončar, generalni konzul BiH u Frankfurtu: Ko poštuje BiH i ko je njen prijatelj dobrodošao je u prostorije Generalnog konzulata

Dijaspora BiH Administrator

Protesti za svoju domovinu: Emotivni govori na skupu u Ženevi

Dijaspora BiH Administrator

Švedski poslanik: Šta radite da spriječite novi krvavi rat u BiH?

Dijaspora BiH Administrator

URSD: Dijaspora može biti izuzetno važan faktor u kontekstu zagovaranja za Bosnu i Hercegovinu

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment