Vijesti

IGK povodom Dana početka opsade grada Sarajeva: Ne zaboravimo da učimo našu djecu o agresijima, genocidima i zločincima

Na današnji dan, 5. aprila 1992. godine započela je najduža opsada jednog glavnog grada u modernoj historiji. 

Sjetimo se svih heroja koji su svoj život dali za slobodu Sarajeva i države BiH. Ne zaboravimo da učimo našu djecu o agresijima, genocidima i zločincima i nikada više ne dozvolimo da stojeći u redovima za vodu i hranu čekamo milost agresora. Učimo našu djecu i o agresorima ali i o licemjerstvu međunarodne zajednice, koja je emabrgom na uvoz oružija bila saučesnik u zločinu agresije i genocida koji su se događali  na očigled cijeloga svijeta u eri ljudskih prava i sloboda. Otpor opsadi glavnog grada i razaranju države BiH nije bio samo oružani. On je bio izraz narodne volje na svim poljima: u ratnoj privredi, obrazovanju, nauci, kulturi, umjetnosti, medijima i nevladinim organizacijama. 

Negatori države BiH nemate nikakve šanse. Vaš anticilizacijski posao je osuđen na totalni propast, a vi ste već na smetlištu historije. Upamtite da BiH nikada nije bila podijeljena, razbijena i uništena kao cjelina, kao teritorij, kao tradicija, kao mentalitet i kao ideja.

Sarajevo je grad heroj. Bolna, neizbrisiva i sramna stranica u historiji čovječanstva zauvijek će ostati kao opomena i svjedočanstvo da BiH i njen glavni grad ne pristaju na kompromis s nacionalistima i fašistima, ma koliko to koštalo.

Staviti i držati Sarajevo i druge bosanskohercegovačke gradove u opsadi, onemogućiti im normalno snabdijevanje hranom, vodom, energentima, lijekovima i danonoćno granatama, snajperima i drugim oruđima i oružjima, te zabranjenim sredstvima i metodama ratovanja, ubijati i ranjavati nezaštićene, izgladnjele i iznemogle civile, predstavlja jasan dokaz agresorsko – genocidne namjere, koju je Generalna skupština Ujedinjenin nacija davno osudila usvajanjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih međunarodnopravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva međunarodne zajednice iz holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu. 

Pobjede koje glavni grad BiH obilježava snažna su poruka cijelom svijetu, da se, i najteže krize i najveći izazovi mogu prevladati a da se sačuva dostojanstvo, ljudskost, multikultura i suživot. 

Poruka građankama i građanima Sarajeva: Kanadski Bosanci i Hercegovci su sa vama. Vaša borba za Sarajeva je inspiracija za našu borbu za bolju BiH, za istinu i pravdu.

Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Aviokompanija Wizz Air ukinula bazu u Tuzli

Dijaspora BiH Administrator

Po desti put za redom Hamilton se sjeća žrtava genocida u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

BADA u posjeti ambasadi Republike Crne Gore u Austriji

Dijaspora BiH Administrator

Dani BHAAAS-a od 20. do 23. juna u Sarajevu

Dijaspora BiH Administrator

Ministar Edin Ramić u Americi na manifestaciji ‘Domovino, uz tebe smo’

Dijaspora BiH Administrator

Kanadska strana ponudila prijedlog Sporazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Kanade

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment