Pogledi

IGK podnio krivičnu prijavu protiv novinara Radio-televizije RS Danijela Simića zbog negiranja genocida

U reakciji na komentar političkog analitičara Reufa Bajrovića o obilježavanju događaja u nekadašnjoj sarajevskoj ulici Dobrovoljačka iz 1992. godine, Simić je napisao: “Dakle, po ovom receptu nema druge nego zabraniti teferič u naseljenom mjestu Potočari, Republika Srpska”. 
Navedena reakcija osumnjičenog negatora genocida je sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno, javno negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Osumnjičeni je tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije.
Kao dokaz iznijetih tvrdnji IGK predaje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine reakciju osumnjičenog na njegovom tviter nalogu.
U obrazloženju prijave IGK je između ostalog naveo da je osumnjičeni svojim postupanjem, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine objavljen u ‘Službenom glasniku BiH’, broj: 46/21). Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici.
IGK smtara da postoji osnovana sumnja da je u navedenom djelovanju Danijela Simića, ostvarena sva bitna obilježja krivičnog djela iz odredbe člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. IGK je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražio da poduzme sve Zakonom predviđene radnje i aktivosti te protiv osimnjičenog pokrene krivični postupak u skladu sa Zakonom.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

IGK: Željka Cvijanović nastavlja politiku svoga šefa Milorada Dodika negiranja države Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Bakir Izetbegović: Pozivamo NATO i EUFOR da rasporede snage u Brčko

Dijaspora BiH Administrator

POGLED IZ AMERIKE: (NE) OČEKIVANA PRESUDA USTAVNOG SUDA BiH

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Predsjedniče Van der Bellen, vaš potez je duboko antiticivilizirajući, dehumanizirajući, neljudski

Dijaspora BiH Administrator

Schmidt bi 30. januara trebao odgovarati na pitanja britanskog Komiteta za vanjske poslove

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Visoki predstavnik treba znati da su uzaludni pokušaji povratka paradržavne tvorevine Herceg Bosne

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment