Pogledi

IGK podnio krivičnu prijavu protiv novinara Radio-televizije RS Danijela Simića zbog negiranja genocida

U reakciji na komentar političkog analitičara Reufa Bajrovića o obilježavanju događaja u nekadašnjoj sarajevskoj ulici Dobrovoljačka iz 1992. godine, Simić je napisao: “Dakle, po ovom receptu nema druge nego zabraniti teferič u naseljenom mjestu Potočari, Republika Srpska”. 
Navedena reakcija osumnjičenog negatora genocida je sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno, javno negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Osumnjičeni je tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije.
Kao dokaz iznijetih tvrdnji IGK predaje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine reakciju osumnjičenog na njegovom tviter nalogu.
U obrazloženju prijave IGK je između ostalog naveo da je osumnjičeni svojim postupanjem, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine objavljen u ‘Službenom glasniku BiH’, broj: 46/21). Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici.
IGK smtara da postoji osnovana sumnja da je u navedenom djelovanju Danijela Simića, ostvarena sva bitna obilježja krivičnog djela iz odredbe člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. IGK je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražio da poduzme sve Zakonom predviđene radnje i aktivosti te protiv osimnjičenog pokrene krivični postupak u skladu sa Zakonom.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Povodom 29. godišnjice od masakra na Markalama: Petog februara 1994. Markale masakr – dokaz genocidne namjere

Dijaspora BiH Administrator

Skriveni svjetski rat: SAD u BiH brane svoje geopolitičke interese, EU demokratiju i sebe kao uniju

Dijaspora BiH Administrator

SRETAN VAM DAN BOŠNJAKA CRNE GORE, DRAGA BRAĆO!!!

Dijaspora BiH Administrator

28. SEPTEMBAR DAN BOŠNJAKA SAČUVATI RIJEČ, JEZIK I KNJIŽEVNOST

Dijaspora BiH Administrator

INTERVJU SA NIKOLOM BELADOM: MONSTAT KAO FILIJALA SPC

KAD PADNE MORAL I ZLOČIN SE DIŽE NA PIJEDESTAL

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment