Dijaspora BiH Naš prijedlog

IGK pisao evropskoj komesarki za ljudska prava Dunji Mijatović zbog negiranja genocida u Srebrenici od strane Zorana Milanovića

IGK je poslao pismo evropskoj komesarki za ljudska prava Dunji Mijatović povodom kontinuiranog negiranja genocida u Srebrenici od strane predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.U pismu koje je potpisao profesor Emir Ramić, direktor IGK između ostalog pise: 


“Već duže vrijeme predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović daje izjave u kojima negira i umanjiva značaj genocida u Srebrenici počinjen nad bošnjačkim stanovništvom 1995. godine. Zadnje izjave izrečene su na sastanku regionalnih čelnika u Sloveniji, uključujući srpskog člana tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera manjeg entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, Milorada Dodika. Dodik je samoprozvani saveznik Vladimira Putina i serijski negator genocida, a uz to je i prvak ruskog uplitanja na Zapadnom Balkanu. Manji entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, njegovo rukovodstvo, uz pomoć i potporu Republike Srbije, počinilo je genocid u Srebrenici.
Stalno ponavljanje osjećaja koje dugo zastupaju subjekti koje podržava Rusija ima za cilj političku destabilizaciju regije, posebno Bosne i Hercegovine i dodatno sprječava njezinu integracije u EU i NATO. 
Implikacije predsjednika države Republike Hrvatske, članice NATO i EU koji javno izražava poricanje i relativizaciju genocida u trenutnoj političkoj klimi Zapadnog Balkana i Europe u cjelini se ne mogu prešutjeti. U ovom razdoblju nestabilnosti u široj regiji posebno zabrinjava i činjenica da ove izjave nisu izolirani incident i da predstavljaju dugu povijest takvih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. 
Molimo Vas za Vaš stav povodom ovakvih izjava predsjednika Republike Hrvatske, države članice EU  i NATO-a u kojima se opasno, sramno, anticivilizacijski, dehumanizirajuči negira i umanjuje pravno priznati i presuđeni genocid u Srebrenici”.


Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Mladićev mural na muslimanskom haremu je samo jedan od dokaza kontinuiteta genocida u Prijedoru

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Bosanska i Kanadska zastava ispred Parlemnta Kanade

Dijaspora BiH Administrator

Poziv bh. udruženjima u Švedskoj: Veče horske pjesme u Jönköpingu

Dijaspora BiH Administrator

Magistar Esmir Ramić iz Münchena: U Njemačkoj ambasadi u Sarajevu na čekanju 150 000 zahtjeva za izdavanje vize

Dijaspora BiH Administrator

Institut za istraživanje genocida Kanada: Čestitka za Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Protesti za svoju domovinu: Emotivni govori na skupu u Ženevi

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment