Vijesti

IGK: Kanada podržava Bosnu i Hercegovinu i njen evroatlanski put

Parlamentarni sekretar ministra vanjskih poslova Kanade Robert Oliphant je poslao poruku Emiru Ramiću i bosanskohercegovačkoj zajednici u Kanadi!
U poruci između ostalog piše:”Kanada je posvećena razvoju Bosne i Hercegovine, sigurnosti i težnjama ka evroatlantskom priznanju. Kao poslanik i parlamentarni sekretar, s ponosom ću nastaviti raditi na jačanju odnosa između Kanade i Bosne i Hercegovine i uvijek sam na raspolaganju za rad sa Vama.Postoji mogućnost da ovog proljeća otputujem u Bosnu i Hercegovinu. Ako se to dogodi, jako bih se radovao što ću se uskoro povezati s vama i prenijeti svoje iskustvo sa putovanja”.

Na prijedlog direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada Emira Ramića Bosanskohercegovački kulturni centar Toronto je u ime bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi povodom 32. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine dodjelio posebno priznanje Robertu Oliphantu, članu Kanadskog parlamenta za njegov kontinuirani doprinos jačanju veza Kanade i Bosne i Hercegovine.

Član Kanadskog parlamenta i sponzor Zakona o genocidu u Srebrenici koji je prosao prvo čitanje u Kanadskom parlamemntu, kojim će Kanada, zakonom, ne samo rezolucijama, regulisati Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, Robert Oliphant je pohvalio rad Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

“Rad Instituta za istrazivanje genocida Kanada je veoma važan ne samo za bosanskohercegovačku zajednicu u Kanadu, već i za kanadsko društvo i državu u cjelini, posebno za kanadski Kulturni mozaik. Ja veoma poštujem rad Instituta za istraživanje genocida”.

Robert Oliphant je sponzor Zakona u Kanadskom parlamentu kojim se 11. juli proglašava kanadskim Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.BILL C-533 an Act respecting a Srebrenica Remembrance Dayhttps://www.parl.ca/DocumentViewer/en/40-3/bill/C-533/first-reading/page-30

https://www.parl.ca/DocumentViewer/en/40-3/bill/C-533/first-reading/page-30?col=2

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Švedska: Džemat Halmstad obilježio 25. godišnjicu osnivanja

Dijaspora BiH Administrator

U Australiji živi 28.426 osoba porijeklom iz BiH

Dijaspora BiH Administrator

Švedska: Veče horske pjesme 2022. u Jönköpingu

Dijaspora BiH Administrator

Bosanskohercegovački građani u Švedskoj organizuju demonstracije za mir u BiH

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Zaustavite prikazivanje filma u Sarajevu koji negira genocid u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Predstavljanje dvojezične knjige: Recept za jedinstvo različitosti

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment