Vijesti

IGK: Evropska Unija ne smije razgovarati sa onima koji sudjeluju u destabilizaciji Bosne i Hercegovine

IGK uputio Javni protest Evropskoj Uniji zbog poziva Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da prisustvuje sastanku delegacije Predsjedništva i Doma naroda Bosne i Hercegovine s članovima odbora evropskog parlamenta za vanjska pitanja u Briselu.

IGK je 13. 12. 2021. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Krivična prijava je podnešena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republika srpska koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine. Prijava je podnešena i za kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici, negiranje internacionalnih sudova, negiranje međunbarodne pravde. Negiranje genocida u srebrenici Milorad Dodik negira rezoluciju evropskog parlamenta o genocidu i Srebrenici i povelju ujedinjenih nacija o ljudskim pravima.

Podsjećamo zaboravnu Evropsku Uniju da poziva na sastanak čovjeka koji negira vlastitu državu, negira genocid u Srebrenici, čovjeka sa proruskim stavovima, koji ne želi osuditi rusku agresiju na Ukrajinu, čovjeka s crne liste SAD. Pozivom na zvanični sastanak u Brisel, Evropska Unija ohrabruje Dodika u antibosanskom djelovanju, u negiranju genocida u Srebrenici, ali i u proruskim stavovima. Dolazak Dodika u Brisel je dolazak putinovih principa u Evropsku Uniju što može imate posljedice kako za zapadni Balkan, tako i za Evropu. Evropska Unija mora konačno izvući poruku i pouku iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i agresije na Ukrajinu. 

Evropska Unija ne smije razgovarati sa onima koji sudjeluju u destabilizaciji Bosne i Hercegovine.  

Institut za istraživanje genocida Kanada IGK

Related posts

Održana godišnja skupština Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj: Izabrano novo rukovodstvo

Dijaspora BiH Administrator

Minhen: Premijera predstave „Hoću kući“ 14.6.2023.godine na sceni GASTEIG

Dijaspora BiH Administrator

BADA u posjeti ambasadi Republike Crne Gore u Austriji

Dijaspora BiH Administrator

Objavljene transparentne cijene taxi usluga na sarajevskom aerodromu / Transparent prices of taxi services announced at Sarajevo airport

Dijaspora BiH Administrator

U Australiji živi 28.426 osoba porijeklom iz BiH

Dijaspora BiH Administrator

Italija: Održani “Dani sporta i kulture Biella 2023”

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment