Vijesti

IGK: Evropska Unija ne smije razgovarati sa onima koji sudjeluju u destabilizaciji Bosne i Hercegovine

IGK uputio Javni protest Evropskoj Uniji zbog poziva Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da prisustvuje sastanku delegacije Predsjedništva i Doma naroda Bosne i Hercegovine s članovima odbora evropskog parlamenta za vanjska pitanja u Briselu.

IGK je 13. 12. 2021. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Krivična prijava je podnešena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republika srpska koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine. Prijava je podnešena i za kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici, negiranje internacionalnih sudova, negiranje međunbarodne pravde. Negiranje genocida u srebrenici Milorad Dodik negira rezoluciju evropskog parlamenta o genocidu i Srebrenici i povelju ujedinjenih nacija o ljudskim pravima.

Podsjećamo zaboravnu Evropsku Uniju da poziva na sastanak čovjeka koji negira vlastitu državu, negira genocid u Srebrenici, čovjeka sa proruskim stavovima, koji ne želi osuditi rusku agresiju na Ukrajinu, čovjeka s crne liste SAD. Pozivom na zvanični sastanak u Brisel, Evropska Unija ohrabruje Dodika u antibosanskom djelovanju, u negiranju genocida u Srebrenici, ali i u proruskim stavovima. Dolazak Dodika u Brisel je dolazak putinovih principa u Evropsku Uniju što može imate posljedice kako za zapadni Balkan, tako i za Evropu. Evropska Unija mora konačno izvući poruku i pouku iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i agresije na Ukrajinu. 

Evropska Unija ne smije razgovarati sa onima koji sudjeluju u destabilizaciji Bosne i Hercegovine.  

Institut za istraživanje genocida Kanada IGK

Related posts

IGK dobio odgovor Schmidta o prisustvu ratnog zločinca na Danu Srebrenice: Slične situacije treba izbjegavati

Dijaspora BiH Administrator

Tampa Bay: Bosanac spasio mladića porijeklom iz Hondurasa

Dijaspora BiH Administrator

Toronto je danas ukazao veliku čast Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

IGK povodom Dana početka opsade grada Sarajeva: Ne zaboravimo da učimo našu djecu o agresijima, genocidima i zločincima

Dijaspora BiH Administrator

Oboren rekord: Evo koliko je novca protekle godine dijaspora poslala u Bosnu i Hercegovinu

Dijaspora BiH Administrator

ŠVICARSKA: DRŽAVA – TO SMO SVI MI , SVAKO OD NAS POJEDINAČNO 

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment