Religija

Hafiza Zejna Babić u istoj godini postala hafiza i doktorica medicine

Pred komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiza Zejna Babić juče je završila polaganje ispita iz hifza Kur’ana te i zvanično ponijela časnu titulu hafize. Pored hifza, Zejna je ove godine završila i Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu i tako postala prva hafiza doktorica medicine u Bosni i Hercegovini.

Zejna je u Nahli pohađala različite kurseve, a poseban uspjeh ostvarila je na kursu hifza Kur’ana. Svoj put učenja hifza je počela 2019. godine, a početkom radne 2020/21. godine je završila i kompletirala hifz Kur’ana. Iako ne govori i ne razumije arapski jezik, i pored svih studentskih obaveza, za manje od tri mjeseca naučila je 15 džuzeva Kur’ana napamet. Njena muhaffiza bila je hafiza Hajra Imamović Zulum.

U Sarajevo je doveo studij medicine, koji je nedavno okončala i time stekla čast i odgovornost da se bavi ovim humanim pozivom. Prije samo tri godine, slušajući ramazanske mukabele u Begovoj džamiji poželjela je da uči Kur’an tako tečno da zna nastaviti i pratiti učača kad čuje učenje neke sure ili ajeta. Tada nije znala ispravno izgovarati harfove, nije nosila hidžab, ali je čvrsto osjećala da je to moguće ostvariti.

O svom putu Zejna kaže:

“Sada mogu reći da je taj ramazan bio najveća prekretnica u mome životu do sada, te da nijedan period u životu nisam osjećala veću bliskost s Gospodarom. S hifzom započinjem u novembru 2018. godine, tada sam znala 30. džuz i još dvije kraće sure, koje sam naučila slušajući učače. Otprilike sedam dana nakon što sam započela s učenjem hifza stavljam svoj hidžab i tako je  još jedna želja za koju sam upućivala dove Allahu dž.š., ispunjena. Iskreno, nisam ni sanjala da bi se moje učenje novih stranica moglo tako brzo završiti, ali uz savjete i povjerenje hafize Hajre, u oktobru 2020. godine sam završila s učenjem novih stranica i započela proces utvrđivanja. Gospodaru ništa nije nemoguće. Možeš se umoriti, ali nikad ne odustaj od iskrene veze s Allahom. Nadam se da ću uskoro biti na mjestu muhaffize onima kojima je ljubav prema Kur’anu jača i veća od teškoće koja prati hifz”.

Izvor: Nahlina hafiza Zejna – u istoj godini postala hafiza i doktorica medicine! – Bee Inspired

Related posts

Obilježen Bajram na Trgu Slobode u Tuzli

Dijaspora BiH Administrator

Prijevod Nurke Karamana poticajan za razumijevanje Kur’ana na našem prostoru

Dijaspora BiH Administrator

Institut za istraživanje genocida, Kanada: Neka nam Ramazanski bajram vrati vjeru i nadu u bolji, mirniji i sretniji život

Dijaspora BiH Administrator

Danas se obilježava Mevlud, dan rođenja poslanika Muhameda a.s.

Dijaspora BiH Administrator

Božidar Proročić: Draga braćo Bajram Šerif Mubarek Olsun! Želi vam vaš Crnogorski brat sa Cetinja

Dijaspora BiH Administrator

U tuzlanskim džematima prikupljeno blizu 100.000 KM za pomoć narodu Turske i Sirije

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment