Bosna i Hercegovina Naš prijedlog

Fond PIO RS privremeno obustavio isplatu 22.628 penzija

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske je do dostavljanja potvrde o životu izvršio privremeno obustavljanje 22.628 isplata za korisnike sa prebivalištem u inostranstvu i 1.718 obustava isplate po osnovu nedostavljanja potvrde o redovnom školovanju, saopšteno je iz Fonda.

Ovo su podaci za 10 mjeseci ove godine, a iz Fonda podsjećaju da je, u skladu sa Zakonom o PIO, svaki korisnik prava dužan da najkasnije u roku od 30 dana od nastanka prijavi Fondu svaku činjenicu koja je od uticaja na korišćenje i obim prava.

Privremeno je obustavljena pojedinačna isplata 24.346 penzija, što je za svega 549 manje nego što je bilo za cijelu 2020. godinu.

“Jedan broj korisnika prava dostavi potvrde naknadno i oni budu odmah uvršteni u redovnu isplatu koja obuhvata i privremeno obustavljene isplate, ali ne duže od 12 mjeseci unazad”, navodi se u saopštenju.

Po osnovu privremene obustave isplate, Fond PIO je u proteklih 10 mjeseci ostvario efektivnu uštedu od 1,73 miliona KM.

Pored pojedinačnih obustava isplate po osnovu potvrde o životu i potvrde o redovnom školovanju, evidentirane su i obustave isplate nastale po osnovu kontrolnih postupaka i procedura.

Kao primjer je navedeno uparivanje podataka iz baze osiguranika sa bazom korisnika prava za korisnika porodične penzije koji stekne status osiguranika, pri čemu se tom korisniku obustavlja isplata i pokreće regresni postupak za povrat nepripadajućih isplaćenih sredstava, a preostalim korisnicima prava, određuje se novi iznos penzije.

Od početka sprovođenja kontrolnih postupaka i stalne akcije “Stop prevarama do penzije pošteno” kao vida borbe protiv različitih prevarnih oblika, odnosno od 2012. godine, zaključno sa oktobrom ove godine izvršeno je ukupno 278.985 pojedinačnih obustava isplate penzije, dok je istovremeno ponovo uključeno u isplatu 56.660 korisnika ili blizu svaki peti.

Po tom osnovu je za navedeni period ostvarena ukupna bruto ušteda od 39,24 miliona KM.

“Broj privremeno obustavljenih isplate penzija, iako još veliki, iz godine u godinu postepeno se smanjuje, čemu dobrim dijelom doprinosi uspostavljena eklektronska razmjena podataka o činjenici života/smrti korisnika sa Fondovima/Zavodima za penzijsko i invalidsko osiguranje država nastalih na području bivše SFRJ, osim sa Srbijom i Sjevernom Makedonijom koje nažalost tehnički još nisu u mogućnosti za razmjenu podataka na mjesečnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, postupajući na ovaj način, Fond sprečava svaki pokušaj ostvarivanja prava na nelegalan način, a istovremeno utiče na smanjenje mogućnosti za nastanak preplate penzije, čija povrat u regresnim postupcima, najčešće, traje duži period, sa neizvjesnošću povrata ukupno preplaćenih novčanih sredstava.

Related posts

Protesti za svoju domovinu: Emotivni govori na skupu u Ženevi

Dijaspora BiH Administrator

Novi dokumentarac nadarenog sineasta 

Dijaspora BiH Administrator

Bon: Bosanci pozvani na demonstracije “5 do 12 za jedinstvo Bosne i Hercegovine”

Dijaspora BiH Administrator

Protiv Amerike za mjesec dana: Petevu na raspolaganju igrači iz BiH i dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

Od izbjeglice do profesora na prestižnom MIT-u

Dijaspora BiH Administrator

BOSANSKI BISERI U DIJASPORI: Amela-Amy Kazazović, grafička dizajnerica svjetskog glasa, spisateljica i slikarka

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment