Turizam

Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli uručen Ted Qual certifikat za studente menadžmenta u turizmu

Na svečanoj ceremoniji Univerziteta u Tuzli, Ekonomskom fakultetu je uručen Ted Qual certifikat za izvrsno turističko obrazovanje.Ovom događaju u punoj Sali Amfiteatra 2 .prisustvovao je veliki broj studenata , profesora, rektora i prorektora uz Vladu Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem , gradonačelnikom Grada Tuzle , Zijadom Lugavićem, Karlom Wursterom , direktorom Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH koji je pozdravio prisutne i istakao: -Sa oduševljenjem slavimo uspjeh Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u osiguravanju cijenjenog Ted Qual certifikata Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda. Ovo prestižno postignuće znači da će student i učiti u skladu s najboljim međunarodnim standardima i oblikovati budućnost turizma , ne samo u Tuzli ili Bosni i Hercegovini, već i globalnoj razini. Vlada Sjedinjenih Američkih država , putem USAID-a , s ponosom je podržala ovu iicijativu jer će ovim obrazovanjem studenti biti konkurentniji na tržištu rada, imati potencijal da zarade veće plate, da se kvalificiraju za prestižne poslove i da budu lideri u pozicioniranju BiH kao živopisne i atraktivne globalne turističe destinacije. Sada kako Un iverzitet u Tuzli postavlja ovaj zlatni standard, optimistični smo da će više institucija biti inspirisano da slijede ovaj put izvrsnosti, a USAID je spreman podržati u ovom nastojanju.Mi tako podižemo akademske standarde u turističkom obrazovanju, ali takođe osiguravamo da buduće generacije budu opremljne da dovedu sektor turizma u BiH do novih visina i uspjeha- naglasio je Karl Wurster,  direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID-a/BiH.

Certifikat Akademije Svjetske turističke organizacije UN-a ( UNWTO)-Ted Qual  je za studijski program“Menadžment u turizmu“, te predstavlja zlatni standard u turističkom obrazovanju, te je globalno prepoznat kao sinonim za izvrsno obrazovanje i istraživanje u oblasti turizma u vrijeme kada se turistička industrija suočava sa enormnim nedostatkom radne snage. Ekonomski fakultet je prepoznao važnost ovog certifikata, te je uz podršku USAID-ovog Projekta radio predano na unapređenju obrazovanja u turizmu.

Ceremoniju dodjele certifikata otvorila je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžighrahić , koja je pozdravila prisutne te istakla, da je Ekonomski fakultet druga ustanova koja je u BiH dobila ovaj certifikat.Znači veliki iskorak i put kojim bi trebali ići i ostali fakulteti .To je dokaz izvrsnosti u njihovom radu , podcrtala je rektorica Hadžigrahić.
Premijer Vlade Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić, je čestitao na ostvarenim rezultatima , a akademiji se zahvalio na prepoznavanju kvaliteta i izvrsnosti u oblasti turističkog obrazovanja na tuzlanskom univerzitetu. Svečani čin dodjele Certifikata je kruna i priznanje za kvalitete.Vlada sa profesorima Ekonomskog fakulteta UNTZ izradila strategiju razvoja Turizam TK sa ciljem da TK transformiše iz dominantnog industrijskog u atraktivnu turističku destinaciju sa kulturno istorijskom i industrijskom baštinom te prirodnim resursima koje moramo zaštititi.Priznanje je svojevrsni poziv mladim ljudima da odaberu turizam kao obrazovanje , zanimanje i karijeru , naglasio je premijer Halilagić.
Gradonačelnik Grada Tuzle Zijad Lugavić  je čestitao Ekonomskom fakultetu na ostvarenim rezultatima , a Akademiji se zahvalio na prepoznavanju kvaliteta i izvrsnosti u obrazovanju u oblasti turizma na tuzlanskom univerzitetu.Ovaj certifikat predstavlja veliku čast i potvrđuje izvanrednu kvalitetu obrazovanja akonomskog fakulteta . Kvalitetan kadar koji oni obrazuju naći će svoje mjesto u Tuzli  i u TK i čitavoj BiH ,istakao je između ostalog, gradonačelnik Lugavić.

 Duška REBIĆ

Related posts

Za osam mjeseci Bosnu i Hercegovinu posjetilo 962.897 turista

Dijaspora BiH Administrator

Na gradskom klizalištu Panonike mališani klizači sa maskama uživali su u Klizibalu 2024.

Dijaspora BiH Administrator

U Tuzli je promovisana knjiga “Turizam i procesi upravljanja” autorice Merime Aljić

Dijaspora BiH Administrator

U Neumu još ima dosta turista, možda bude nadmašena i rekordna sezona iz 2019. godine

Dijaspora BiH Administrator

“Daily Mail” objavio reportažu o Sarajevu – uvijek spektakularan, uzbudljivo neobičan i s izdašnom dozom bosanskog šarma

Dijaspora BiH Administrator

Flyadeal uvodi novu liniju iz Sarajeva, operirat će četiri puta sedmično

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment