Vijesti

Dr. Pašalić i ostali: Zaustavite prijedorsku promociju filma koji negira genocid!

IGK uputio pismo podpredsjednici Skupštine grada Prijedora Prim. Dr. Azri Pašalić – Zaustavite prijedorsku promociju filma koji negira genocid!

Prim. Dr. Azra Pašalić

Podpredsjednik Skupštine grada Prijedora

Mirsad Duratović

Narodni poslanik u Narodnoj Skupstini Republike Srpske

Odbornici Skupštine grada Prijedora

Jusuf Arifagić

Trnjanin Mesud

Mušić Almasa

Poštovana podpredsjednica Pašalić,

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je od velikog broja Prijedorčana širom dijaspore dobio zahtijev da vam se obratimo u smislu zaustavljanja projekcije filmakanadskog autora Borisa Malagurskog, “Republika Srpska: Borba za slobodu” u Prijedoru. Informisani smo da je projekcija najvaljena za 3. mart ove godine u Pozorištu “Prijedor”.

IGK vas poziva da upotrebom svih demokratskih sredstava zabranite najavljenu projekciju filma.

Planirana projekcija filma u Prijedoru je velika uvreda za više od 3172 ubijenih nevinih civila u Prijedoru, za ubijanje 102 prijedorske djece, za ubijanje 256 prijedorskih žena.

Navedeni propagandni film svojim sadržajem pokušava izjednačiti žrtve genocida i zločince, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini, veličanjem osnivanja entiteta Republika Srpska u agresiji u Bosni i Hercegovini 1992-1995 kao borbe protiv “ropstva” i “borbu za slobodu”. Autor filma tako javno negira genocid, ali i međunbarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije.

IGK je pokrenuo peticiju za hitno zaustavljanje promocije filma o bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska koju je potpisalo skoro 40.000 potpisnika iz cijelog svijeta, uključujući istaknute svijetske akademske, političke, kulturne, sportske subjekte. Peticija zajedno sa potpisnicima je poslana gradonačelnicima svih gradova u kojima je najavljena projekcija filma, premijerima i predsjednicima država tih gradova, bitnim političkim, akademskim i kulturnim subjektima Kanade, SAD i Evropske unije.

Danas se moramo sjetiti da poticanje na genocid, govorom mržnje i veličanjem projektanata i izvršilaca genocida predstavlja zločin. Film Borisa Malagurskog podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi.

Negacija genocida, odnosno negacija države Bosne i Hercegovine se ne smije dozvoliti u našem Prijedoru. Jer filmom je poražena ljudskost, poraženi čovjek i civilizacija. Filmom su i ponižene žrtve Prijedora, ali i i žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

Prijedor zaslužuje mnogo bolje od ovog filma. Kako se žrtve Prijedora mogu nadati istini, pravdi i institucionaliyaciji kulture sje’anja pored autora poput Borisa Malagurskog. Zato nemojte dozvoliti da premijera ovog filma u Prijedoru ostane zabilježena za potomstvo kao jedan od najcrnjih dana u historiji našeg Prijedora.

Film jeste ponizio žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na strani kvazi umjetnika Borisa Malagurskog. Zabranom prikazivanja filma vi lično podpredsjednica Skupštine grada Prijedora možete dati veliki doprinos istini, pravdi i kulturi sjećanja, ali i nadu žrtvama Prijedora da nisu ostale same u traženje istine i pravde.

Film  je dokumentirano svjedočanstvo o beščašću, moralnom i intelektualnom kolapsu projektanata i izvođaća agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Film ovjerava djelo projektanata i izvršilaca genocida i daje podršku srpskom ekstremizmu čiji je cilj Velika Srbija na račun uništenja države Bosne i Hercegovine. 

Pozivamo vas na buđenje u poremećenom svijetu koji razara ljudski duh i svijest, ostavljajući ljude u konstantnom strahu, gdje neljudi vladaju i laž proglašavaju istinom, zločin smatraju dobrom. Postanite svjesni položaja u kojem se nalazimo, da tražimo putove izlaza, da u tome budemo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni. 

Dr. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Linz: Večer književnosti i kulture – Večer književnosti i kulture

Dijaspora BiH Administrator

Obaveza svih nas je očuvanje i jačanje jedne nam jedine domovine: Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Održana skupština bh. udruženja “Bosanska krajina“Malmö”

Dijaspora BiH Administrator

Danas protesti za mir u Beču: “Quo vadis, Bosna”

Dijaspora BiH Administrator

PREDSJEDNIK KBSA AMIR OVČINA SA ZVANIČNICIMA BIH

Dijaspora BiH Administrator

Norveška: Proslava Dana nezavisnosti BiH i Dana žena u Fredrikstadu

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment