Vijesti

Dr. Pašalić i ostali: Zaustavite prijedorsku promociju filma koji negira genocid!

IGK uputio pismo podpredsjednici Skupštine grada Prijedora Prim. Dr. Azri Pašalić – Zaustavite prijedorsku promociju filma koji negira genocid!

Prim. Dr. Azra Pašalić

Podpredsjednik Skupštine grada Prijedora

Mirsad Duratović

Narodni poslanik u Narodnoj Skupstini Republike Srpske

Odbornici Skupštine grada Prijedora

Jusuf Arifagić

Trnjanin Mesud

Mušić Almasa

Poštovana podpredsjednica Pašalić,

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je od velikog broja Prijedorčana širom dijaspore dobio zahtijev da vam se obratimo u smislu zaustavljanja projekcije filmakanadskog autora Borisa Malagurskog, “Republika Srpska: Borba za slobodu” u Prijedoru. Informisani smo da je projekcija najvaljena za 3. mart ove godine u Pozorištu “Prijedor”.

IGK vas poziva da upotrebom svih demokratskih sredstava zabranite najavljenu projekciju filma.

Planirana projekcija filma u Prijedoru je velika uvreda za više od 3172 ubijenih nevinih civila u Prijedoru, za ubijanje 102 prijedorske djece, za ubijanje 256 prijedorskih žena.

Navedeni propagandni film svojim sadržajem pokušava izjednačiti žrtve genocida i zločince, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini, veličanjem osnivanja entiteta Republika Srpska u agresiji u Bosni i Hercegovini 1992-1995 kao borbe protiv “ropstva” i “borbu za slobodu”. Autor filma tako javno negira genocid, ali i međunbarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije.

IGK je pokrenuo peticiju za hitno zaustavljanje promocije filma o bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska koju je potpisalo skoro 40.000 potpisnika iz cijelog svijeta, uključujući istaknute svijetske akademske, političke, kulturne, sportske subjekte. Peticija zajedno sa potpisnicima je poslana gradonačelnicima svih gradova u kojima je najavljena projekcija filma, premijerima i predsjednicima država tih gradova, bitnim političkim, akademskim i kulturnim subjektima Kanade, SAD i Evropske unije.

Danas se moramo sjetiti da poticanje na genocid, govorom mržnje i veličanjem projektanata i izvršilaca genocida predstavlja zločin. Film Borisa Malagurskog podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi.

Negacija genocida, odnosno negacija države Bosne i Hercegovine se ne smije dozvoliti u našem Prijedoru. Jer filmom je poražena ljudskost, poraženi čovjek i civilizacija. Filmom su i ponižene žrtve Prijedora, ali i i žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

Prijedor zaslužuje mnogo bolje od ovog filma. Kako se žrtve Prijedora mogu nadati istini, pravdi i institucionaliyaciji kulture sje’anja pored autora poput Borisa Malagurskog. Zato nemojte dozvoliti da premijera ovog filma u Prijedoru ostane zabilježena za potomstvo kao jedan od najcrnjih dana u historiji našeg Prijedora.

Film jeste ponizio žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na strani kvazi umjetnika Borisa Malagurskog. Zabranom prikazivanja filma vi lično podpredsjednica Skupštine grada Prijedora možete dati veliki doprinos istini, pravdi i kulturi sjećanja, ali i nadu žrtvama Prijedora da nisu ostale same u traženje istine i pravde.

Film  je dokumentirano svjedočanstvo o beščašću, moralnom i intelektualnom kolapsu projektanata i izvođaća agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Film ovjerava djelo projektanata i izvršilaca genocida i daje podršku srpskom ekstremizmu čiji je cilj Velika Srbija na račun uništenja države Bosne i Hercegovine. 

Pozivamo vas na buđenje u poremećenom svijetu koji razara ljudski duh i svijest, ostavljajući ljude u konstantnom strahu, gdje neljudi vladaju i laž proglašavaju istinom, zločin smatraju dobrom. Postanite svjesni položaja u kojem se nalazimo, da tražimo putove izlaza, da u tome budemo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni. 

Dr. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

U Podgorici održan skup podrške našoj zemlji: Ako padne Bosna neće bti ni Crne Gore

Dijaspora BiH Administrator

3. JAVNI POZIV ZA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA ZA KORIŠTENJE SREDSTAVA CHALLENGE FONDA

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Zaštitimo državu Bosnu i Hercegovinu od njenih rušilačkih kvazidiplomata

Dijaspora BiH Administrator

BHAAAS predstavila edukativnu platformu “Znanjem do zdravlja”, djelo domaćih stručnjakinja iz dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

In memoriam Smajo Murguz

Dijaspora BiH Administrator

Održana skupština bh. udruženja “Bosanska krajina“Malmö”

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment