Dijaspora BiH Naš prijedlog

Domovino naša, sretan ti 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine 

Bosanskohercegovačkim građanima u zemlji i dijaspori koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom, portal DIJASPORABIH iz Birminghama, čestita 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.  

25. novembra 1943. godine vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH u Mrkonjić Gradu donijeli su odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njezine historijske granice, te je definirali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu nekadašnje Jugoslavije. Tog dana, Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije. Odluka je nakon četiri dana potvrđena i na Drugom  zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu, Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.   

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.   

Referendumom za nezavisnost održanom od 28. februara do 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992, postala je ravnopravnom članicom UN-a. Uslijedila je agresija na našu zemlju i rat za njezinu odbranu okončan je Opštim okvirnim sporazumom za mir, parafiranim 21. novembra 1995. godine u američkoj vazdušnoj bazi u Daytonu.

DIJASPORABIH

Related posts

Istina o genocidu u Srebrenici je pobjedila u kanadskoj pokrajini Alberti!

Dijaspora BiH Administrator

Bottrop: „Bosnia Herzegowina looks around film Festival” želi Nijemcima približiti BiH

Dijaspora BiH Administrator

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE OBILJEŽEN U ŠVEDSKOJ

Dijaspora BiH Administrator

Novi dokumentarac nadarenog sineasta 

Dijaspora BiH Administrator

Tomislava Dukić iz Tomislavgrada je hrvatska Miss dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

Dijaspora je naš istinski ambasador

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment