Globus

Događaj označava poseban i revolucionaran napredak: Taksi dronovi na pariskom nebu

Agencija za gradski saobraćaj, RATP, Pariski aerodromi i Choose Paris Region već su potvrdili kako uskoro počinju prve testove letećih taksija, “u stvarnim uslovima” Grada svjetlosti. Događaj označava poseban i revolucionaran napredak jer su odgovorni iz Pariskih aerodroma odabrali 31 tvrtku koja će “učestvovati u razvoju pokretne, urbane, avionske platforme vozila vertikalnog uspona”. Među njima su Airbus, Safran, kineski Ehang, slovenski Pipistrel i njemački Volocopter.

Prve probe letećih taksija će početi krajem mjeseca na aerodromu Pontoise, 35 kilometara sjeverozapadno od Pariza. Ideja je da se organizuju veoma brzi letovi, od 150 km/h. Taksiji koji će ličiti na helikoptere, neće biti bučni, niti će prljati okoliš.

Veoma napredan i nov način urbane mobilnosti, “taksi dron” će se upotrebljavati za letove od 30 do 45 minuta. Oslobodit će grad čuvenih ”čepova”, gužvi prije početka i nakon radnog vremena. Bit će moguće prevoziti po četiri osobe letećim taksijem, dugim i širokim po osam metara, 100% električnim.

Džana Mujadžić 

Related posts

Ambasador Bosne i Hercegovine u SAD Sven Alkalaj bio glavni govornik na “iftaru solidarnosti između muslimana i Jevreja”

Dijaspora BiH Administrator

BORBA ZA UKRAJINU JE BORBA ZA EVROPU BEZ FAŠIZMA I GENOCIDA

Dijaspora BiH Administrator

HEJDAR ALIJEV STOGODIŠNJICA ROĐENJA VELIKANA AZERBEJDŽANA (1923-2023)

Dijaspora BiH Administrator

Pariz: Webinar o balkanskoj integraciji u EU

Dijaspora BiH Administrator

Njemačka traži na hiljade njegovatelja

Dijaspora BiH Administrator

STRADALE ŽRTVE KATINJSKOG MASAKRA OČEKUJU PRAVDU

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment