Vijesti

Dobra vijest za bh. dijasporu u Italiji: Uskoro moguća zamjena vozačkih dozvola

Nakon 12 godina neuspješnih pokušaja, Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo Prijedlog sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Republike Italije.

Riječ je o prijedlogu ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte.

– Zahvaljujući ovom Sporazumu, čije je potpisivanje iniciralo Ministarstvo, naši državljani koji žive u Italiji moći će zamijeniti važeće bh. vozačke dozvole za iste italijanske dokumente bez prethodnog polaganja teorijskog i praktičnog dijela vozačkog ispita, kao i obrnuto. Ovo je od velikog značaja za bh. građane koji žive i rade u Italiji, posebno one čiji je svakodnevni posao vezan za upravljanje motornim vozilom, istakao je ministar Forto.

Prema Sporazumu, ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stiču stalni boravak na teritoriji druge zemlje.

Također, vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje važiti na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane.

Slijedi dostavljanje Prijedloga sporazuma Predsjedništvu BiH i određivanje potpisnika, a zatim i samo potpisivanje, koje zavisi od spremnosti italijanske strane. Sporazum stupa na snagu nakon ratifikacije u obje države.

Fena

Related posts

Švedska produžila zabranu ulaska u zemlju za putnike bez EU pasoša

Dijaspora BiH Administrator

Bužimljanin u Ljubljani pronašao novčanik sa dokumenima i novcem i vratio vlasniku

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Kanada podržava Bosnu i Hercegovinu i njen evroatlanski put

Tuzla: Aviokompanija Lumiwings obustavila letove u svih pet evropskih destinacija

Dijaspora BiH Administrator

Sydney: Povodom Dana nezavisnosti bh. građani u Australiji pripremili sjajan program

Dijaspora BiH Administrator

Sutra u Stuttgartu: Skup podrške Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment