Vijesti

„Dijaspora invest“ projekat USAID-a u Gradu Tuzli

BH dijaspora sa ulaganjem u razvoj domaćih lokalnih zajednica preko privrede, turizma i infrasturkture nade su i mogućnost za BiH i Tuzlanski kanton. Dobri primjeri su zabilježeni u gradu Živinice, općini Kalesiji , a velika su očekivanja i od grada Tuzle i Lukavca koji su potpisali memorandum o saradnji na dugoročnom projektu USAID-a pod nazivom „Dijaspora invest“.

Od uspostave Ureda za poduzetnike u Gradu Tuzli aktivan je link za dijasporu na web stranici gradske uprave.Pomak u ovome smislu je je veći predstavljen u maju ove godine potpisanim Memorandumom između Grada Tuzle i USAID-a o realizaciji projekt Dijaspore investa.Projekat će se dugoročno realizirati tokom naredne četiri godine sa ciljem animirati znanje, te privući kapital naše dijaspore .

Kako je istakla Alma Halilović, pomoćnica gradonačelnika za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Grada Tuzle u toku je mapiranje poduzetnika u dijaspori i umrežavanje sa lokalnom zajednicom za dodjelu bespovraatnih sredstava raspisan je Javni poziv 22 septembra ove godine. Ovdje je uslov 20 posto vlasničkog kapitala investitora dok subjekti javnog poziva mogu biti start up, ili početni, ali i biznisi do tri godine radnog iskustva .Radi se isključivo o finansiranju nabavke opreme, a u finansiranju su u istom omjeru uključeni USAID, Grad i privrednik iz dijaspore.
Aplicirati se može u elektronskoj formi na „grand.dijasporeinvest.ba“kao i na javni poziv na web stranici grada Tuzle, ali i mail Ureda projekta „Dijaspora invest“.

Duška REBIĆ 

Related posts

Knjiga ‘Ne pucaj!’ Jovana Divjaka predstavljena u Frankfurtu

Dijaspora BiH Administrator

Dublin: Izuzetno uspješna posjeta ambasadora Vanje Filipovića Republici Irskoj

Dijaspora BiH Administrator

Berlin: Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovara sa predstavnicima bh. dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

Aerodrom Banjaluka prestigao tuzlanski po broju putnika

Dijaspora BiH Administrator

Po desti put za redom Hamilton se sjeća žrtava genocida u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

 Luksemburg: Održana bajramska akademija i obilježen Dan šehida

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment