Vijesti

Danska: Stigao odgovor na pismo bh. građanke

Bosanci i Hercegovci širom svijeta odlučili su podići glas za svoju domovinu, pa su tako početkom januara, ali i proteklog vikenda održani protesti naših građana u gradovima i regijama u kojima žive.

Tada je pismo pročitano na protestima a koje su Organizacioni odbor i krovna organizacija bh. udruženja Platform BiH pripremili, poslano Tužilaštvu BiH i dužnosnicima u Briselu, New Yorku, Washingtonu, ali i ostalima u glavnim gradovima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira.

Osim toga, brojni građani Bosne i Hercegovine su samoinicijativno odlučili pisati političkim zvaničnicima u zemljama u kojima žive, pa je tako i Sejda Čavčić koja živi i djeluje u Danskoj posljednjih 27 godina pisala ministru vanjskih poslova Kraljevine Danske Jeppeu Kofodu. Ovim pismom Sejda je opisala situaciju u našoj državi i pozvala da se prekine nacionalistički separatizam od bosanske jedinice Republike Sprske, koja uz podršku Rusije riskira rušenje BiH.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“U Evropi duvaju hladni vjetrovi. Rusija se mobiliše duž ukrajinskih granica i sve je više uključena u unutrašnju politiku Bjelorusije. Rusija također nastavlja da okupira dijelove Gruzije i poboljšava svoj položaj na Kavkazu kao rezultat rata između Armenije i Azerbejdžana. Može se vidjeti i kako Rusija pojačava ugnjetavanje vlastitog naroda i otežava opoziciji i medijima rad po klasičnim demokratskim principima. Vidimo i kako srpske teritorije u BiH proširuju saradnju sa Rusijom, a istovremeno donose sve više parlamentarnih odluka s ciljem da iz RS-a napuste BiH. Nažalost, moramo pretpostaviti da je ovo, zajedno sa “izbjegličkom krizom” između Bjelorusije i Poljske, koordinirani napad na evropski poredak koji gradi mir, konsenzus i trgovinu. Pod Putinovim vodstvom, Rusija se kretala u sve autoritarnijem smjeru, s vanjskim sukobima koji se koriste za prikrivanje političkih neuspjeha kod kuće.

Istovremeno, nije nam dovoljno da osudimo ruski čin. Moramo učiniti više da osiguramo mir u Evropi. Izuzetno je važno zaustaviti nacionaliste separatizma, koji sada rizikuje razbijanje BiH. Ako ovdje dođe do novih vojnih sukoba, to bi u najgorem slučaju moglo dovesti do toga da ponovo budemo primorani da doživimo krvavi rat u Evropi. Stoga bih zamolila ministra vanjskih poslova Jeppea Kofoda da kaže šta ministar i vlada rade u vezi sa bilateralnom saradnjom koju imamo u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama kako bi spriječili da se BiH uruši kao država.”

Odgovor iz kancelarije ministra vanjskih poslova, tačnije od strane Larsa Bo Møllera, stiglo je jučer.

“Dijelim vašu zabrinutost zbog situacije u BiH koju kontinuirano pratimo. Mogu napomenuti da sam krajem prošle godine posjetio zemlju i održao niz sastanaka sa nadležnim ministarstvima i međunarodnim partnerima kako bih stekao bolji uvid u situaciju.

Danska podržava teritorijalni integritet i evropske aspiracije BiH, izjavio je ministar vanjskih poslova na konferenciji 13. januara 2022. godine povodom 30. godišnjice BiH kao nezavisne države. Ministar vanjskih poslova je izjavio: “Dozvolite mi bez oklijevanja naglasiti da se teritorijalni integritet BiH ne smije i ne može dovoditi u pitanje”.

Danska stalno poziva BiH da pojača napore za napredak na putu ka EU, a mi ćemo nastaviti raditi sa ostalim zemljama EU i drugim međunarodnim partnerima na podršci rješenjima koja mogu pomoći da se poboljša situacija u Bosni i Hercegovini.”

MojaBiH

Related posts

Državljanstva BiH se od 1996. odreklo 93.317 osoba

Dijaspora BiH Administrator

Tuzla: Aviokompanija Lumiwings obustavila letove u svih pet evropskih destinacija

Dijaspora BiH Administrator

Times Square-New York: Hafiz Fatih Seferagić, porijeklom iz Cazina predvodio teravih-namaz

Dijaspora BiH Administrator

Održana skupština bh. udruženja “Bosanska krajina“Malmö”

Dijaspora BiH Administrator

Poslovni skup u New Yorku: Podrška dijaspore firmama u Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

Njemačka: Akademijom obilježena 30. godišnjica postojanja džemata Kirchheim Teck

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment