Naš prijedlog Vijesti

Bosanskohercegovačka dijaspora za božićne i novogodišnje praznike ostavi stotine miliona KM u domovini

Decembar, osim blagdana i praznika, sa sobom donosi i pojavu koja je karakteristična za svako potrošačko društvo, a koja se izražava kroz povećanu kupnju različitih dobara, odnosno značajno veću potrošnju financijskih sredstava za usluge.
A u Bosni i Hercegovini, kao jednoj od zemalja s izraženim iseljeničkim profilom, odnosno značajnim brojem pripadnika dijaspore koji se tradicionalno vraćaju u zemlju udecembru, bilježi se i pojava u kojoj iseljenici u značajnoj mjeri ojačavaju novčane tokove, a samim tim i ekonomsku sliku BiH, piše Večernji list. Uvidom u kretanja prometa evidentiranog preko fiskalnih uređaja u Federaciji BiH vidljivo je kako u decembru dolazi do značajnog povećanja iznosa potrošnje, a koji varira u usporedbi sa novembrom, i to od 393 milijuna maraka u 2019. pa do 553 milijuna maraka, što je zabilježeno u usporedbi dcembar i novembar prošle godine.

To svakako upućuje na nekoliko zaključaka, a prvi je da raste opća potrošnja stanovništva u navedenom mjesecu, dok se drugi krije u činjenici da u tom iznosu značajan udio ima i potrošnja dijaspore, kako ona usmjerena na pomoć obiteljima i kupnju darova ili pak namirnica potrebnih za blagdansku trpezu tako i kroz realizaciju različitih usluga koje su u pravilu jeftinije u BiH u odnosu na zemlje zapadne Europe.Godinu prije, u decembru 2021., potrošeno je 4.994,887.897, a u novemvru 4.396,695.549 maraka, a ako idemo još dalje, ponovno se lako ustanovi značajna razlika u iznosima prometa u navedena dva mjeseca, tako je u prosincu 2020. promet iznosio 3.930,082.194, a studenome 3.401,885.584 marke. Pitanje tekuće potrošnje jedno je od onih koje na prilično izravan način progovaraju o značaju iseljeničkog kapitala u novčanim tokovima Bosne i Hercegovine. No, dijaspora, osim toga, tijekom cijele godine ojačava kućne proračune svojih obitelji koje žive u BiH. Na takav zaključak jasno upućuju podaci Centralne banke Bosne i Hercegovini koji se odnose na transfere iz inozemstva. U 2022. godini, a prema podacima Centralne banke BiH, ukupni tekući transferi iznosili su 4,95 milijardi KM i za 598 milijuna KM veći su u odnosu na 2021. godinu.

Od ukupnog iznosa tekućih transfera, na novčane doznake iz inozemstva odnosilo se 3,58 milijardi KM, a na ostale tekuće transfere 1,37 milijardi KM. Od ukupnog iznosa ostalih tekućih transfera, najveći dio u iznosu od 1,24 milijarde KM odnosi se na mirovine iz inozemstva. Dakle, izravne novčane doznake obiteljima su premašile tri i pol milijarde maraka, a kada se tomu dodaju i mirovine, iznos se bliži onome od 5 milijardi maraka, javlja Vecernji.ba.Koliki će iznosi biti ove godine, u ovom je trenutku nezahvalno prognozirati, no vrlo je lako moguće da će uslijed inflacije, a koju je u zemljama zapadne Europe pratio i rast primanja, biti zabilježeni i nešto veći iznosi tekućih transfera.

Osim tekuće potrošnje i transfera, postoji i treći vid ekonomskog utjecaja iseljeništva na gospodarsku sliku Bosne i Hercegovine, a on se ogleda kroz vlastito ulaganje u BiH, odnosno pokretanje biznisa ili pak kroz lobiranje u određenim uspješnim tvrtkama sa Zapada koje traže pogodno tlo za realizaciju novih biznis ideja. Inače, priljev izravnih stranih u Bosnu i Hercegovinu u 2022. godini iznosio je 1,44 milijarde KM, što je, inače, do sada najviši zabilježeni iznos, a za dio ovoga iznosa svakako imamo zahvaliti i naporima iseljeništva.

Za očekivati je kako će u godinama koje dolaze ovaj vid angažmana dijaspore biti i dodatno naglašen, a na takav zaključak upućuje i činjenica da se unutar BiH sve više provode aktivnosti koje za cilj imaju ojačavanje veze s iseljeništvom, uključujući i izradu registara dijaspore. Naravno, približavanje Europskoj uniji, kao i provedba procesa poput digitalizacije i smanjenja birokratskih prepreka, neki su od elemenata zbog kojih se također očekuje rast iznosa izravnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Dijaspora za blagdane ostavi stotine milijuna maraka u BiH – www.vecernji.ba

Related posts

NEMA SANKCIJA ZA UDAR NA USTAVNI POREDAK BOSNE I HERCEGOVINE?

Dijaspora BiH Administrator

Sydney – promocija knjige: Sanela Osmić osvjetljava put ka liderstvu uz “Vođenje Emocionalnom Inteligencijom” 

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Korištenje Bonskih ovlasti na dan izbora pokazuje potpuni izraz nepoštovanja prema državi BiH

Dijaspora BiH Administrator

U Zagrebu ‘Dani bosanskohercegovačke kulture’ povodom Dana državnosti BiH

Dijaspora BiH Administrator

Olten: Švajcarac osuđen na 10 godina zbog ubistva bh. državljanina

Dijaspora BiH Administrator

Bosanac doživio tragediju u Utahu

Leave a Comment