Vijesti

Bosansko akademsko društvo u Sloveniji organizuje manifestaciju posvećenu Povelji Kulina bana

Bosansko akademsko društvo u Sloveniji (BADS) od ove godine počinje s organizacijom manifestacije “Dani Bosne/Dnevi Bosne u Sloveniji” u spomen na Povelju Kulina bana, kada se 1189. godine prvi put pismeno spominje Bosna.

Manifestacija “Rođendan Bosne – Dani Bosne” počet će 1. oktobra otvaranjem izložbe “Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189-1461)” te nastupom u Festivalnoj dvorani Ljubljana mladih glazbenika porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive i studiraju u Sloveniji. 

Izložba autora Enesa Dedića sastoji se od deset povelja iz vremena Bosanske banovine i kraljevine, obuhvatajući period od skoro tri stoljeća. U sklopu ove izložbe prezentirane su povelje bosanskih banova, kraljeva i najistaknutijih vlastelina, od vremena bana Kulina do posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Potpredsjednica BADSA Adriana Kuči u izjavi za Fenu kazala je da je riječ o manifestaciji koju Bosansko akademsko društvo u Sloveniji ove godine organizuje po prvi put, s obzirom na to da je društvo i počelo s djelovanjem u ovoj godini, a s namjerom da napravi manifestaciju koja će postati tradicionalan jesenji događaj u Sloveniji. “Dani Bosne/Rođendan Bosne” je obilježavanje augustovske godišnjice Povelje kulina bana, kao prvog državničkog dokumenta u kojem se spominje naša domovina.

– Organizacija ove manifestacije je, pored projekta uvođenja bosanskog jezika u slovenske osnovne škole, najveći BADS-ov ovogodišnji projekat. U tri dana, od 1. do 3. oktobra bit će realizirano niz kulturnih događaja, te podjela jednokratnih stipendija studentima bh. porijekla. Ove godine to su mladi studenti umjetnosti. Naš cilj je, kao i naš slogan, da gradimo mostove povjerenja među Bosancima koji su svoj dom savili u Sloveniji i Slovencima, gdje je još puno prostora za rad, uprkos tome da govorimo o dvije tradicionalno prijateljske države. Uvjereni smo da kroz promociju znanosti, kulture i umjetnosti možemo postići mnogo na nivou međusobnog razumijevanja među ljudima, što jeste osnovna vrijednost zajedničkog života – istaknula je potpredsjednica BADSA Adriana Kuči.

Ona je navela da su u pripremama na volonterskoj osnovi učestvovali svi angažovani u Bosanskom akademskom društvu u Sloveniji.

– Naročito smo zahvalni Anji Karović Guzelj, postdiplomki ljubljanske akademije scenskih umjetnosti, te grafičaru Admiru Ganiću, koji su unijeli mnogo mladalačkog entuzijazma i puno uradili za realizaciju događaja u sklopu ovog projekta – kazala je Kuči.

U okviru manifestacije “Dani Bosne/Dnevi Bosne Slovenije” biće upriličen razgovor sa bh. piscima Milom Stojićem i Ahmedom Burićem te izvedba monodrame “Majka Nuru počesto ruži” Hasije Borić.

Na programu su između ostalog i projekcije kratkih filmova reditelja bosanskohercegovačkog porijekla: Ismara Mujezinovića, Amira Muratovića, Gorana Vojnovića, Slobodana Maksimovića, Miroslava Mandića.

U okviru manifestacije također će biti otvorena i izložba radova bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika kao što su Mirsad Begić, Petar Beus, Jakov Brdar, Admir Ganić, Amela Hadžimejlić, Narcis Kantardžić, Ismar Mujezinović, i Emira Turnadžić.

Related posts

Beč: “Consilium Bosniacum” održao sastanak sa bosanskohercegovačkim ambasadorom Sinišom Bencunom

Dijaspora BiH Administrator

Njemački festival pun stvaralaca bh. porijekla: Veliki uspjeh za Falaka, Dimića i Denić

Dijaspora BiH Administrator

Podgorica: Obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

U NEW YORKU “PET DO 12” ODRŽAN SKUP PODRŠKE BiH

Dijaspora BiH Administrator

Jubilej džemata Gaggenau: 25 godina u službi dobra

Dijaspora BiH Administrator

Dan državnosti BiH prvi put obilježen u slovenskom Pomurju

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment