Vijesti

Bonn: Bosanci protestovali, u BiH se ne smiju ponoviti devedesete

Članovi bh. udruženja u Njemačkoj jučer su u Bonnu održali proteste na kojim su izrazili potrebu za jedinstvom zemlje. Razlog za proteste je aktuelna politička kriza. Sa demonstracije ane pod simboličnim nazivom “5 do 12 za jedinstvo Bosne i Hercegovine” poslan je apel UN-u i njemačkoj vladi.

Istakli su kako je politička situacija u BiH zabrinjavajuća i da se ne smije ponoviti ono što se desilo početkom 1990-ih godina.

“Želimo im poručiti da je krajnje vrijeme da se prekinu skrivati iza visokog predstavnika već da se kao četvrta sila svijeta uključe u proces rješavanja krize u BiH. Apelujemo da zaustave atak na suverenitet BiH i njen Ustav”, rekao je Ahmed Spahić, predsjednik UO Pangea mreže.

Amir Aletić, iz organizacije Amanet e.V kazao je kako žele pokazati ponovo da BiH ne živi od 1990-ih godina već hiljadu godina i da mora živjeti i dalje.

“Mi smo faktor koji se mora pihvatiti i slušati. Mi nemamo rezervnu državu. Naša je BiH i nećemo je dati ni po koju cijenu”, rekao Aletić.

Na protestu je bilo dosta onih koji su zbog rata morali napustiti BiH, a bolje sutra su pronašli u Njemačkoj. U videu pogledajte šta su poručili, prenosi N1.

Zastave BiH vijorile su se Bonnom kao i pjesme na bosanskom jeziku. Protesti su protekli mirno.

Za N1 izvještavao Mehmed Smajić, novinar DW.

Related posts

Institut za istraživanje genocida Kanada: Marija Zakharova potvrđuje da rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije

Dijaspora BiH Administrator

Švedska: Osvrt na emisiju uz Dan nezavisnosti BiH

Dijaspora BiH Administrator

(Video) Dan bijelih traka obilježen u Rijeci: Promocija knjige: „Bosna se brani istinom“

Dijaspora BiH Administrator

U Frankfurtu održan skup “Snaga sandžačkog bajraka”

Dijaspora BiH Administrator

BADA u posjeti ambasadi Republike Crne Gore u Austriji

Dijaspora BiH Administrator

Društvo bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj na 35. Sarajevskom sajmu knjiga 2024.

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment