Bosna i Hercegovina

Bijeli golub ponovo (ne)leti 360: ZAGONETKA TREČEG „KRAKA“

Turizam kad mu (ni)je vrijeme (2)

Piše: Sead Hambiralović

Prošla kolumna je izazvala priličnu pozornost. Nesporni su dometi „ukazanja“ na dvije poznate turističke destinacije: tuzlanska slana jezera i visočke piramide sa impozantnim brojkama posjetilaca. Mnoge zaintrigiralo treče u “trokutu“, Drina i drevni Zvornik. I sa prekodrinskim Malim Zvornikom može mnogo toga ponuditi znatiželjnom putniku namjerniku. Pogotovo ako se realizuje nakon ljetos pisanog, link: https://bhdinfodesk.com/2021/08/02/bijeli-golub-ponovo-neleti-337-tri-ukazivanja-u-zvorniku/

Do isteka milenija ovdje je turizam klajkao. Pa na davnom prospektu štampanog prije ravno 60 godina radi simbolike konjič, nemal magarac. S lijeva Emira Aganović i Hazim Tirić. Ona je u Sarajevu, Hazima, prijeratnog direktora „Vitinke“, rat otpuhao do Graca.

NAPOKON JE KRENULO: Zadnjih godina, po ovom „pitanju“, prilično se odmaklo. Vrijedno pažnje da je na lijevoj obali uknjiženo oko 20 hiljada noćenja. A „znakovit“ je davni prospekt. Uklapa šta je rekao prijašnji malozvornički gradonačelnik Jovo Rogan na primjedbu da ne idu zajedno turizam i krečana pored Drine. Na (ne)sreću stala, više ne praši, a pusta želja nekadašnjeg zvorničkog gradonačelnika Keme Kadrića zičara do starog grada. Pred odlazak u UPI, pozvao da pokaže filmsku arhivu- meni će ostaviti u amanet… Ne dade se, zbrženo otišao ili sam bio negdje poduže odsutan. I bolje oko nesudjene primopredaje, jer je (i) sva moja filmska arhiva ratnih godina, uz sve ostalo, „opuhana“…

Drina je vijekovna inspiracija i golema tuga! „Nije rijeka ništa kriva, njeno je da teče…“, pisao. Ne ponovila se 92., a za nevjerovati kada se pred lamelama HE „ušanči“ razno smeće. Na hiljade i hiljade plastičnih flaša koje sa gornjeg toka voda nanese. Namjesto tu skupi, haman lakše povremeno „pustati“ pored Zvornika niz modru rijeku.

Prije desetak godina uradio „sjajne“ fotose ali kojima se ne radujem! Ko miii i nije čudo šta se dešava sa planetom. A bolje ne započinjati oko one (ne)potrebne vojne vježbe na jezeru naspram u ratu teško stradalog Diviča. Ne ponovilo se slično!

DOBAR ZNAK: Imponuje i dobar je znak da je Savez bh. udružena u Svedskoj na svom portalu odmah prenijeo prošlu kolumnu. Ako ovo oko virusa popusti rado bih gore da izravno još ponešto oko skandinavskog paketa za dijasporu. Valjda se posloži i nakon tri godine zagrlim (i) unuke.

Već oko studijskih putovanja mnogo je zahtjevnije. Prije nekoliko godina pozvan na jednu prezentaciju i uočio zanimljivu finesu, plus tanka ponuda, a paprena cijena. Ovo naše je obratno i sa „džokerom“ za poentiranje. A ne bez razloga zgodno u naslovu uklopilo: „Himzo neka nadgleda“…

E sad, baš u nevrijeme. Majčin sine, kakav turizam, a ne znaš šta će sutra biti! Pusti globalnu priču i strance- ima li išta i koliko je do naaas? I u kratkom vremenu, „znakovito“ po drugi put da vidim mutnu Drinu. Ima je na jednom od tri fotosa na https://bhdinfodesk.com/2021/11/30/bijeli-golub-ponovo-neleti-357-baba-che-i-ilija-pantic/ a prošle sedmice na „O kanalu“ gdje je lijepo predstavljena zvornička turistička ponuda. Jedina „greška“- moglo snimati neki dan kasnije dok ne izbistri. I, razumljiva „dubina“ na licu šefice zvorničke Turističke organizacije, Ivane Djokić Milanović, dok tečno u kameru govori. Pa ti „kiti“ o turizmu i planiraj, a na sve strane zagužvava.

Posebno dojmilo predstavljanje renomirane slikarske radionice Paleta i osnivača Jove Lalića. S kojom mirnoćom pripovjeda kako to on podučava mlade i rezignirano šta se desilo sa ponajboljima- odoše u svijet! I nemal sličnost dok sam sa norveškom i švedskom djecom nešto tako u Leirviku, Bergenu i Örebru. Obaška kako sam našu na otoku Stord podučio jednoj davnoj dječijoj igri (truhla kobila) i fotos „metnuo“ u “Sunnhordland avis“.

JOVO JE DIO „PRIčE“: Započete one godine kada sam prvi put ušao u memljivi podrum Kasine i šta mi je prvo prošlo glavom. Opisano, a ako uskoro dva Zvornika organizuju predstavljanje tog moga oko „ukazanja“, svakako želim da bude u prvom redu. Ideja je da zajednički ugajgulimo jedan detalj na mostu koji će sasvim sigurno odjeknuti i biti „najslikaniji“. To na brdu mogu i sam sa dva pomoćnika i najviše obradovati Špance! A godiće i Švedjanima ako se „prenese“ program Skola för barn ambassadörer för fred (radionica, išlo bi na našem jeziku, op.a.). Pa za početak jedno „eksperimentalno“ odjeljenje u Tuzli, jedno u Zvorniku, jedno u prekodrinskom Malom Zvorniku. Pa 24. oktobra, na Dan UN-a, svečana podijela diploma, kao onomad u Örebru. Sada sa zajedničkim fotosom dječijih ambasadora mira na Mejdanu pored Drine a pozadini- m o s t. U Malom Zvorniku sa „moga mjesta“ odakle se vidi najljepši dio druge obale. U Tuzli sve „navodi“ na osnovnu školu Centar u ulici Mirza Delibašić. A fotos – zna se- ispred slapova na slanim jezerima. Može zgodno uklopiti u turističke svrhe. Još važnije u- mirovne..!

Neki dan razgovarano u zvorničkoj Turističkoj organizaciji, danas ili sutra slijedi u tuzlanskoj. Naravno- zna se ko odlučuje i hoće li se uklapati u ove i one politike. I, da ne bude zabune: iza ovog koncepta, dijelom verifikovanog u Skandinaviji, ne stoji ni jedna, niti centri moći.

Super ako „moji sa Drine“ prihvate, super ako i moji Tuzlaci ! Ako imaju „važnije“, ili se ne uklapa u njihovo- otšutjeti- neće posebno pogoditi i – nastaviti dalje.


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 110 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Alivuković: Na Maršu mira očekujemo više od 5.000 učesnika

Dijaspora BiH Administrator

Obilježen „Međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša „u Tuzli

Dijaspora BiH Administrator

Oglasio se UDT: Nema zakonskog osnova za privremeno udaljenje Diane Kajmaković

Dijaspora BiH Administrator

Protesti građana u Sarajevu: Ili ćete raditi ili idete!

Dijaspora BiH Administrator

Predsjedništvo BiH usvojilo Odluku o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara

Dijaspora BiH Administrator

Najveća javna kuhinja u BiH: “Da ne dolazim ovdje, ne bih imala šta da jedem”

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment