Dopunske škole

BH. DOPUNSKA ŠKOLA STUTTGART: UČENICE I UČENICI OBRADOVANI NOVOGODIŠNJIM PAKETIĆIMA

STUTTGART – U petak, 17. 12. 2021. godine, umjesto redovnih časova koje imaju svakog petka, polaznici i polaznice dopunske škole BiH na bosanskom jeziku u Stuttgartu imali/e su skromnu svečanost, kojom su obilježili/e završetak nastave u 2021. godini, a koju su za njih pripremili njihovi roditelji i aktivisti/kinje Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine.

U svečanoj sali restorana Gecko, Hofenerstr. 115, sa obilježjima domovine – Bosne i Hercegovine, novogodišnje paketiće djevojčicama i dječacima u Stuttgartu, uime roditelja, uručile su gospođe, Melika Berić i Sabina Ohran-Amet. Nakon dodjele paketića uslijedilo je zajedničko druženje djece, roditelja, nastavnika i koordinatora ove bosanske škole.

“Sretni smo što nam Njemačka, država u kojoj živimo, i ovdje, daleko od naših rodnih krajeva omogućava i pomaže da se organizujemo i da naša djeca organizovano pohađaju dopunsku školu na bosanskom jeziku, što uče naš – bosanski jezik, što uče o Bosni i Hercegovini koja nam je svima u srcu i što imaju priliku da se međusobno upoznaju i druže. Vrijeme brzo prolazi, djeca rastu i već sutra će biti odrasli ljudi. Ako im sada ne omogućimo da nauče nas jezik, da više nauče o zemlji svog porijekla, suta će biti kasno, njihova, a time i naša veza sa domovinom Bosnom i Hercegovinom će slabiti, a naša djeca će biti uskraćena za dobar dio svoga identiteta. Zbog toga je projekat Očuvanje maternjeg jezika i identiteta djece građana/ki BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti, projekat koji je pokrenuo Savez dopunskih škola BiH, prije više od 10 godina, veoma značajan i koristan za sve nas. To je opštekoristan, apolitičan, obrazovni projekat otvoren za sve, projekat u kome su djeca i naše jačanje veza sa domovinom Bosnom i Hercegovinom prioritet svih prioriteta i mi ćemo ga kao takvog čuvati od svih negativnih aspiracija kojima smo izloženi posljednjih godina. Vama roditeljima i svima drugima koji podržavaju ovaj projekat se zahvaljujem, a djeci želim da lijepo provedu novogodišnje praznike i da u Novoj 2022. godini zdravi i zadovoljni nastavimo svoje aktivnosti“, istakao je Muhamed Aganović, koordinator Bosanske škole Stuttgart-Nord i član rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH, u svom pozdravnom obraćanju djeci i roditeljima.

U svom pozdravnom obraćanju djeci i roditeljima predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović istakao je zadovoljstvo što pandemija zbog korona virusa nije uticala da se nastava u Bosanskoj školi Stuttgart-Nord odvija redovno, u učionici, a ne online, što su sva djeca i njihovi roditelji zdravi i što se broj polaznika i polaznica nije smanjio.

Bosanska škola u Stuttgart-Nordu djeluje od 2. decembra 2011. godine. Nastava se izvodi u prostorijama Rosensteinschule, Nordbahnhofstr. 120, u sjevernom dijelu Stuttgarta, svakog petka od 16 do 18 sati, a prva nastavnica u ovoj dopunskoj školi BiH bila je gospođa Amira Ribić, nastavnica razredne nastave iz Banje Luke. U školskoj 2021/2022. godini nastavu u Bosanskoj školi Stuttgart-Nord izvode Haris Halilović, Samir Dervišević i Ajdina Bešić, a koordinator škole je Muhamed Aganović.

Dopunska nastava na bosanskom jeziku u SR Njemačkoj koju koordinira ili organizuje Savez dopuskih škola BiH u saradnji sa DKP-a BiH u ovoj zemlji, odvija se prema planu, programu i udžbenicima MCP-a BiH, a nastavu izvode pedagozi/gice, profesori/ce i nastavnici/e koji/e već žive u SR Njemačkoj.

Haris Halilović

Related posts

“Mostovi”: Bosanska škola u srcu Beča povezuju ljude

Dijaspora BiH Administrator

Bosanka u grupi američkih studenata koji su razvili uređaj za bržu dijagnostiku sepse

Dijaspora BiH Administrator

STUTTGART: Pridružite nam se – upišite i vi svoju djecu u bosanske dopunske škole!

Dijaspora BiH Administrator

Škola “Bosančica”: Mališani bh. porijekla na jugu Norveške uče o zemlji porijekla

Dijaspora BiH Administrator

Danska: U dopunskim školama u upotrebi “Početnica”, dvojezični dansko–bosanski udžbenik

Dijaspora BiH Administrator

Ticino: Izvedena predstava “Učionica”

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment