Vijesti

BADA u posjeti ambasadi Republike Crne Gore u Austriji

Ambasadorica Republike Crne Gore u Austriji Marija Lakić Barfus primila je juče delegaciju Bosanskog Akademskog Društva u Austriji (BADA). Delegaciju su sačinjavali predsjednik BADA Siradj Duhan i  Davul Ljuhar, počasni konzul BiH u Austriji.

Razgovor je protekao u srdačnoj atmosferi u kojem je izražena želja i spremnost rada na projektima koji bi bili usmjereni jačanju zajedničkih vrijednosti Bosanaca i Crnogoraca u Austriji, a u daljem razvoju i medju državama maticama.

Naglašeno je da bi obilježavanje Povelje bana Kulina (29.08.1189.), kojeg BADA obilježava u Beču kao Rodjendan Bosne, mogao biti prvi projekat u kojem bi mogli da učestvuju i umjetnici iz Crne Gore.

Tražeći zajednički nazivnik medju nacijama i državama na Balkanu, ovaj projekat nudi platformu ka produbljivanju saradnje na kulturnom i obrazovnom planu.

Postoji još čitav niz ideja o zajedničkoj saradnji na polju privrede i kulture. Sama činjenica da Crna Gora ima sa Bosnom i Hercegovinom najdužu granicu od svih zemalja sa kojima graniči, govori o prirodnoj povezanosti dviju država.

Zahvaljujući se ambasadorici Lakić-Barfus na gostoprimstvu, predsjednik BADA Siradj Duhan uručio je jedan poklon, knjigu „Sara i Serafina“ čiji je autor naš književnik Dževad Karahasan.

BADA

Related posts

IGK: Strane ambasadore u Bosni i Hercegovini koji ne poštuju državne simbole naše zemlje treba proglasiti personom non grata

Dijaspora BiH Administrator

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE OBILJEŽEN U ŠVEDSKOJ

Dijaspora BiH Administrator

Linz: Predstavljanje knjige Život na stiku!

Dijaspora BiH Administrator

Brisel: Bosna neće pasti, Bosnu niko nije pokorio!

Dijaspora BiH Administrator

Općinu Banoviće posjetio je Tim za migracije Svjetske banke u povodu mogućnosti saradnje sa dijasporom

Linz: Večer književnosti i kulture – Večer književnosti i kulture

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment