Vijesti

BADA u posjeti ambasadi Republike Crne Gore u Austriji

Ambasadorica Republike Crne Gore u Austriji Marija Lakić Barfus primila je juče delegaciju Bosanskog Akademskog Društva u Austriji (BADA). Delegaciju su sačinjavali predsjednik BADA Siradj Duhan i  Davul Ljuhar, počasni konzul BiH u Austriji.

Razgovor je protekao u srdačnoj atmosferi u kojem je izražena želja i spremnost rada na projektima koji bi bili usmjereni jačanju zajedničkih vrijednosti Bosanaca i Crnogoraca u Austriji, a u daljem razvoju i medju državama maticama.

Naglašeno je da bi obilježavanje Povelje bana Kulina (29.08.1189.), kojeg BADA obilježava u Beču kao Rodjendan Bosne, mogao biti prvi projekat u kojem bi mogli da učestvuju i umjetnici iz Crne Gore.

Tražeći zajednički nazivnik medju nacijama i državama na Balkanu, ovaj projekat nudi platformu ka produbljivanju saradnje na kulturnom i obrazovnom planu.

Postoji još čitav niz ideja o zajedničkoj saradnji na polju privrede i kulture. Sama činjenica da Crna Gora ima sa Bosnom i Hercegovinom najdužu granicu od svih zemalja sa kojima graniči, govori o prirodnoj povezanosti dviju država.

Zahvaljujući se ambasadorici Lakić-Barfus na gostoprimstvu, predsjednik BADA Siradj Duhan uručio je jedan poklon, knjigu „Sara i Serafina“ čiji je autor naš književnik Dževad Karahasan.

BADA

Related posts

IGK podržava odluku Tužilaštva BiH da provjeri krivičnu prijavu protiv Zorana Milanovića

Dijaspora BiH Administrator

IGK: ONLINE AKADEMIJA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Dijaspora BiH Administrator

Ministar Edin Ramić u Americi na manifestaciji ‘Domovino, uz tebe smo’

Dijaspora BiH Administrator

(Video) Dan bijelih traka obilježen u Rijeci: Promocija knjige: „Bosna se brani istinom“

Dijaspora BiH Administrator

BHAAAS predstavila edukativnu platformu “Znanjem do zdravlja”, djelo domaćih stručnjakinja iz dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

IGES/KBSA: Aktivnosti na jačanju pozicije BiH u Washintgonu

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment