Globus

Austrija: Od danas nova pravila za ulazak u zemlju

Od danas će u Austriju bez karantina moći ući samo oni koji su vakcinisani protiv COVID-19 ili oni koji su preboljeli koronavirus. Za sve ostale, pri prelasku granice će biti obavezna trenutna desetodnevna karantena, koja se može prekinuti prijevremeno nakon pet dana uz negativan test. Registracija na web portalu također će biti obavezna.

Potpuno bez ograničenja u Austriju će moći ući samo cijepiti i vakcinisati sa tri doze. Čak i oni koji su vakcinisani, ali ne uz pomoć treće doze, moraće u samoizolaciju. To će moći izbjeći negativnim PCR testom koji neće biti stariji od 72 sata.

Izuzetak od pravila PC-a i od zahtjeva dopunske doze ili negativnog testa bit će samo trudnice i osobe kojima se vakcinacija ne preporučuje iz zdravstvenih razloga i koje imaju posebno ljekarsko uvjerenje.

Osim toga, za djecu će važiti posebna pravila. Djeca mlađa od 12 godina morat će putovati u pratnji odrasle osobe koja ispunjava sve propisane uslove, u suprotnom će, kao i njihov odrasli pratilac, morati u karantin ili samoizolaciju i elektronski se prijaviti.

Ostala školska djeca će u međuvremenu moći ući u zemlju sa Covid potvrdom dobijenom u školi ili sa sličnim dokazima o negativnom testiranju na novu infekciju koronavirusom.

Dnevni posjetitelji će također biti izuzeti od strogih pravila i i dalje će biti podvrgnuti PCT pravilu (razboljeti se, vakcinisati, testirati).

“Ova stroža pravila o ulasku u zemlju sa sobom nose velike izazove, posebno za ljude koji putuju u inostranstvo tokom praznika. Ali istovremeno su hitno hitni da zaustave širenje omikrona u Austriji”, rekao je ministar zdravlja Wolfgang Mückstein.

Izvor: Anadolija

Related posts

AZERBEJDŽAN KROZ PRIZMU 105 GODINA NEZAVISNOSTI

Dijaspora BiH Administrator

UKRAJINA U VRTOLGU RATA I BORBI PROTIV RUSKOG AGRESORA

Dijaspora BiH Administrator

32. GODIŠNJICA „CRNOG JANUARA“ U AZERBEJDŽANU

Dijaspora BiH Administrator

Azerbejdžan alarmira zbog zagađenja prekogranične rijeke Okčučaj

Dijaspora BiH Administrator

Pariski Disneyland: Neviđen spektakl s 200 dronova, novi program i himna, raskošni kostimi… 

Dijaspora BiH Administrator

Njemačka: Zahvaljujući migraciji rekordan porast stanovništva u protekloj godini

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment